Wednesday, July 27, 2016

The Skeleton Key (2005)


Režija: Iain Softley
Uloge: Kate Hudson, Gena Rowlands, John Hurt
Pogledajte još: Jessabelle (2014)

Pre desetak godina jednog nedeljnog popodneva pogledao sam tri horor filma a The Skeleton Key je bio najbolji od njih (druga dva su bila Boo i Boogeyman). Ovih dana pogledao sam ga po drugi put a prvenstveno zbog želje čitateljke Mirjane. The Skeleton Key je paranormalni horor triler film i jedini horor film koji je Kate Hudson snimila u dosadašnjoj karijeri, što je prava šteta (pretpostavljam više po horor gledaoce nego po nju samu). Film je po scenariju renomiranog Ehrena Krugera (The Ring 1 & 2, Scream 3) režirao Iain Softley (Curve) a kompletna priča se bazira na hoohoo vradžbinama i sujeverju meštana južnog dela Sjedinjenih Država.


Kate Hudson igra mladu medicinsku sestru Caroline koja se specijalizirala za dvorenje starih i bespomoćnih osoba koje su teško bolesne i sigurno se približavaju kraju svog života. U potrazi za novim poslom i izazovima Caroline se javlja na novinski oglas u kojem žena traži negovateljicu za svog nepokretnog supruga. Kada je došla u ogromnu kućerinu koja se nalazi u šumici pored rečnih rukavaca Luizijane Caroline saznaje da je gospodina Bena udar pogodio dok je bio na tavanu kuće. Stroga i tajanstvena gospođa Violet upoznaje Caroline sa dužnostima i obavezama, sa bolešću supruga i sa brojnim odajama kuće a novopridošloj devojci odmah za oko zapadaju neke tajnovitosti i nejasni detalji. Naime, na tavanu postoji jedna prostorija koja je (navodno) trajno zaključana i koju čak ni kalauz (skeleton key) koji joj je dala gospođa ne može da otključa. Iz kompletne kuće su uklonjena sva ogledala i uredno spremljena na tavan a vlasnica kuće ne daje dovoljno logično objašnjenje za ovaj svoj postupak. I konačno - nepokretni i nemi gospodin Ben kao da nešto krije u sebi i konstantno pokušava očima komunicirati sa svojom novom negovateljicom i nešto joj reći.


Koliko god ova složena i (pokazaće se nešto kasnije) zastrašujuća situacija bila nova po Caroline ona ne želi da se povuće i da otkaz kao mnoge negovateljice pre nje: događaj koji sebi ne može da oprosti je što nije bila uz svog oca onda kada mu je bila najviše potrebna, tokom njegovih poslednjih dana. Ako nije mogla/htela/želela pomoći svome ocu deo savesti će oprati time što će pomoći nesrećnom gospodinu Benu a jedinu pomoć u tome može očekivati od mladog porodičnog advokata Lukea. Postepeno otkrivanje istorijata kuće i upoznavanje sa gazdaricom dovodi i do konačnog shvatanja šta se ovde zapravo dešava. Naravno, situacija nije takva kakva se na početku činila i Ben ne pati zbog nekakvog udara već zbog potencijalnih duhova, hoodoo vradžbina i mreže zla koju je neko ispleo oko njega. Dalji tok filma donosi nekoliko preokreta i generiše pre svega veliku dozu napetosti. Horor je ovde na drugom ili trećem mestu a film gledaoca „nagrađuje” sa samo nekoliko scena za štrecanje. The Skeleton Key je etiketiran PG-13 oznakom koja definiše minimum nasilja, uznemirujućih scena, krvi i golotinje pa znate šta možete očekivati tokom njegovog gledanja.


Manjak svih ovih elemenata mi nije ni najmanje smetao (eventualno mi je nedostajala Kate u nekoj od partial nudity scena :) jer film naprosto odlično izgleda, posebno ukoliko ste ljubitelj filmova koji se dešavaju na ovom podneblju. Američki horor filmovi, da budemo iskreni, ukoliko žele da budu atmosferični i ambijentalno efektni mogu da se dešavaju samo na dve strane države: severnoj (bez obzira da li istočnoj ili zapadnoj) ili južnoj. The Skeleton Key se dešava na jugu, u državi Luizijani, a uključuje sve one vizuelne elemente koji čine ovo podneblje toliko specifičnim. Vidimo karakteristične građevine koje prosto mirišu na vreme robova, vidimo specifičnu floru, prelepo čudnovato drveće, močvare, rečice i rukavce a zatim i vlažni vazduh te stanovništvo koje se bitno razlikuje od onog koje živi severnije. Najspecifičniji su ipak elementi voodoo (tačnije hoodoo) magije koji su duboko ukorenjeni u tom području i koje srećemo u gotovo svakoj sceni filma. Obešene kosti, amajlije, perad živine, raznorazni recepti za vračanje, ćureće nogice i pepeo za obeležavanje teritorije - samo su neki od elemenata veoma bogate scenografije ovog filma.


Film je zaista pravo zadovoljstvo gledati jer je scenografski bogat, ambijentalno specifičan, dešava se na lepom i sumornom podneblju a sve to je veoma dobro kadrirano i snimljeno povremeno prelepom fotografijom. Film obiluje brojnim kadrovima koji nisu toliko originalni koliko uspešno usnimljeni a autor filma se veoma uspešno fokusira na detalje i krupne kadrove, gotovo isto koliko i na glavnu priču. Glavna priča ne bi bila toliko efektna, ubedljiva i zanimljiva da u ulogama ne gledamo jednu Kate Hudson koja je kao stvorena za jednu ovakvu ulogu (stoga mi još žalije što nije etabliranija u hororima). Kate tj. Caroline nije naivna i glupa devojka i (u najvećem broju slučajeva) ne robuje horor klišeima te ju je stoga još veće zadovoljstvo gledati. Sporednije uloge nisu ništa manje efektne od glavne: Gena Rowlands u ulozi Violet je veoma ubedljiva kao stroga i zastrašujuća baka puna tajni a John Hurt (Alien, The Ghoul, After Darkness) koji ne progovara gotovo nijednu reč je direktno zaslužan za nekoliko scena iz ovog filma koje ćemo dugo pamtiti. Uz ove film poseduje još samo nekoliko manje specifičnih likova ali se ukupno gledano glumačka postava može oceniti kao odlična.


The Skeleton Key je vrlo dobar horor mistery film kojem možete s pravom zameriti što nije strašniji a mnogi će pronaći i da je nešto konfuzniji u svojoj drugoj polovini kada se gledalac može pogubiti u svim tim mađijama, vradžbinama i njihovim uzročno-posledičnim zakonitostima. Ipak, ocenjujem ga odgovarajućom ocenom jer ga je pravo zadovoljstvo gledati i po drugi put što je sasvim dovoljan dokaz kako je film izdržao test vremena i da poseduje određeni kvalitet. Plus: svedoci ste da gotovo svakom filmu zameram na njegovom završetku/raspletu, da li zato što je smandrljan, otvoren ili predvidljiv, pa stoga evo još jednog razloga da pogledate ovaj film. Završetak The Skeleton Key nije predvidljiv, nije očekivan a uz to je i prilično originalan i izaziva specifična osećanja kod gledaoca kome se svideo.

+ odličan lokalitet, ambijent, atmosfera

+ zanimljiva priča sa odličnim finalem

+ fotografija; odlična glumačka postava

— mogao je biti barem malo strašniji

— povremeno nešto (hoodoo) konfuzniji 


Ocena: 7/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

4 comments:

  1. hehe ova Boo (2005) mi je na listi filmova koje treba pogledati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A dan kasnije sam pogledao i The Tooth Fairy (2006). Uglavnom, on mi je bio OK, Boogeyman mi je bio dobar (samo prvi deo, drugi i treći ne) a Boo sam tada ocenio vrlo slabom ocenom. Hajde proveri pa javi jel tebi valja :)

      Delete
    2. Proverićeš ti na blogu recenziju, ali to neće skoro biti. :)

      Delete