Sunday, February 24, 2019

You Might Be the Killer (2018)


Režija: Brett Simmons
Uloge: Fran Kranz, Alyson Hannigan, Brittany S. Hall
Pogledajte još: The Final Girls (2015)

Već duže vremena nisam opisao neku horor komediju pa evo jedne koja mi je pala šaka potpuno neplanirano. You Might Be the Killer nam dolazi iz ruku dosta poznatog režisera (do sada sam opisao njegove Animal, Chilling Visions: 5 States of Fear, The Monkey's Paw, Husk) dok su se na scenariju izređala čak petorica likova, uključujući i njega samog. Nepoznato ostaje ko je tu šta napisao, prepravio ili dodao ali je tokom gledanja filma dosta primetno da materijal ne dolazi iz jednog scenarističkog pera.


Već po prvim sekundama ovog filma gledaocu postaje savršeno jasno da je You Might Be the Killer rađen kao omaž slasherima 80-ih. Odmah primećujemo specifični retro vizuelni stil karakterističan za tu dekadu, vidimo prepoznatljive titlovi tog perioda, gledamo nešto neprecizniju tj. zrnastiju fotografiju (što je dobro) i kameru koja uglavnom nije fiksirana, čime je više nego verno prenesena (ne)kvaliteta slike koju smo onomad imali prilike da gledamo na izlizanim VHS kasetama. Specifičan retro vizuelni stil efektno vraća matorog gledaoca u neki mnogo bolji period, kako za horor filmove tako i za sve ostalo, pa je to definitivno jedna od uspelijih strana ovog ostvarenja. Takođe, po uzoru na tada veoma popularne i komercijalne slasher naslove i radnja You Might Be the Killer je smeštena na karakteristično slasher mesto - u letnji tinejdžerski kamp, tako pogodan za dejstvovanje jednog poremećenog slasher manijaka, raspoloženog za ubijanje i maštovitog u izvršenju istih.


Gledalac u priču ne upada na samom početku, dakle hronološki, već se ubacuje u sled dešavanja skoro pri kraju, kada se velika većina radnje već odigrala: iznebuha vidimo jednog vaspitača pomenutog letnjeg kampa kako se unezvereno zabarikadirava u jednu od koliba, obuzet panikom, krvavog lica i sa mobilnim telefonom u ruci. Mobilni telefon je jedina alatka XXI veka koju vidimo u ovom filmu i on uglavnom ne narušava sveprisutni retro utisak koji film (delimično) prati sve do samog kraja. Mobilni telefon je veoma važan za You Might Be the Killer zbog toga što naš krvavi vaspitač poziva svoju prijateljicu koja je zaposlena u jednom supermarketu i sa njom vodi konverzaciju iz koje mi saznajemo šta se to dogodilo neposredno pre nego što je film otpočeo. Iz njihovih razgovora, iz njenih pitanja a njegovih odgovora i prisećanja saznajemo kako je počeo krvavi pir u kampu, kako su stradale sve nevine žrtve i ko bi uopšte mogao biti potencijalni maskirani krvolok sa mačetom u ruci...


Film se odvija na dva mesta (kamp i supermarket) i te dve radnje se konstantno prepliću, u tolikoj meri da radnica supermarketa i vaspitač kampa podjednako konkurišu za glavnu ulogu ovog filma. Mnogo interesantniji podatak po potencijalne gledaoce je da se ni dalja radnja ne odvija hronološki, već onako kako se vaspitač priseća, dakle u vidu delića sećanja i iskaza, koje onda svi mi, i on i prodavačica i gledaoci sastavljaju u finalnu celinu. Iako na papiru sve to deluje konfuzno u praksi nimalo nije; ovako vođena priča je veoma jednostavna, u principu veoma kratka radnja je dodatno produžena a nehronološko odvijanje daje jednu dozu zanimljivosti i originalnosti filmu koji u principu i nije previše interesantan. Ovo kažem iz prostog razloga što je glavni preokret veoma očigledan već od samog starta a pošto su se gledaoci uključili pred samo finale dešavanja - ni sudbina svih ostalih posetilaca kampa nije pod znakom pitanja.


Ipak, dijalozi dvoje glavnih aktera su uglavnom veoma zanimljivi i svakako predstavljaju drugi plus ovog ostvarenja. Meni lično su čak kadrovi iz supermarketa bili interesantniji nego oni iz kampa (što je jasan znak manjkavosti ovog filma), ne samo zato što je prodavačica bizarno smirena i tiho vesela dok sluša kako je njen prijatelj okružen brojnim iskasapljenim telima i misterioznim ubicom već i zato što povremeno čujemo upadice kupaca marketa koji hteli-ne hteli prisluškuju njen telefonski razgovor za pultom. Inače, supermarket koji vidimo je specijalizovan za knjige, igre i druge vidove zabave gde su posebne police odvojene za horor žanr. Čudno deluju posteri nekih ne toliko poznatih filmova koje vidimo po marketu ali cenim da su to ostvarenja iste producentske ili izdavačke kuće. Iz replika uglavnom prodavačice čujemo citate ili podatke iz nekih horor filmova, analizu (ne)pisanih pravila slashera i druge elemente koji mogu i biće zanimljivi svakom horor/slasher fanu.


Ipak, ono što mi se nije svidelo je da film osim što nije previše zanimljiv nije ni jasno definisan. Iako je etiketiran kao horor komedija on ne sadrži gotovo nijednu smešnu scenu; zauzvrat, on poseduje meta elemente, pa tako iako vizuelno deluje kao nešto iz perioda Evil Dead II on je zapravo mnogo više kopija The Cabin in the Woods. Dalje, umesto običnog slasher krvoloka ovde je bez ikakve potrebe ubačena i neka magična maska koja uzima dosta vremena na svoje neobjašnjene moći. Iako sasvim dobro izgleda maska je teret ovog filma, pogotovo imajući u vidu da prosečan slasher tog doba nije posedovao nikakve magične maske već isključivo pomahnitale krvoloke sa nemagičnim maskama. Ukratko: You Might Be the Killer nije toliko loš film ali nije ni nešto što morate pogledati ili što ćete ukoliko ga pogledate pamtiti duže od dva dana. Bilo je prilike za nešto više ali ona iz nekog razloga nije iskorištena, što je zaista šteta.

+ retro vizuelni stil slashera 80-ih godina prošlog veka
+ uglavnom duhoviti dijalozi između dva glavna lika
+ nehronološka radnja; reference na horor elemente
— suvišna magična maska; vrlo slabi sporedni likovi
— nema smešnih scena; uglavnom nije previše zanimljiv


 Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

5 comments:

  1. Aaa kad ce psiholoski trileri / horori? Glasali smo vecinski za to 😊😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, deluje kao da bi mogao još danas zatvoriti anketu :) Planirao sam nešto drugo za sledeći mesec, ali daj mi još koji dan da razmislim, i psihološki horori i to nešto drugo mi je podjednako zanimljivo :)

      Delete
  2. Uh..video sam trejler i da, maska je preterana. Zanimljiv je tvoj opis,to je razlog da uskoro pogledam ovaj film, pozdrav!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nešto me je ta maska smarala konstantno, i ti glasovi iz nje... Ne znam, možda je to samo subjektivna stvar :) Javi tvoj utisak kada pogledaš film, u svakom slučaju ;)

      Delete
    2. Javljam utisak da tvoja ocena 5/10 totalno važi :) !! A maska, objektivna je ta stvar ;) pozzz

      Delete