Wednesday, November 27, 2019

Along Came the Devil (2018)


Režija: Jason DeVan
Uloge: Jessica Barth, Matt Dallas, Bruce Davison
Pogledajte još: The Possession (2012)

Priznajem da do sada nisam čuo za film pod nazivom Along Came the Devil (originalnog naziva Tell Me Your Name) a on je već dobio i drugi deo tj. direktni sequel. U pitanju je niskobudžetno ostvarenje na temu egzorcizma, ne preterano originalno, ali uvek dobrodošlo, makar za fanove horora na datu temu. U podnaslovu filma piše da je baziran na istinitim događajima ali je nakon gledanja teško razaznati šta bi moglo biti potencijalno istinito a šta plod fikcije. Mišljenja sam da ovakvi podnaslovi već odavno služe isključivo kao reklama i navlakuša, pogotovo kod nižebudžetnih ostvarenja što Along Came the Devil i jeste.


Priča ide otprilike ovako: nakon tragičnog ali misterioznog gubitka njihove majke Ashley i Jordan proživljavaju teško detinjstvo s njihovim agresivnim, okrutnim i strogim ocem. Posebno je mučna scena kada dotični monstrum dovodi prostitutku i odrađuje posao s njom bukvalno pred očima dve maloletne ćerke koje su zatvorene u plakaru. Da li je namera autora bila takva ili ne, tek, ova scena je šokantnija nego sve one kasnije zajedno, plus finalni „spektakl”, kada dođe do exorcism tarapane. Anyway, u nekom trenutku otac gubi starateljstvo nad decom a kada starija sestra Jordan ode na koledž mlađa Ashley se skupa sa svojom tetkom vraća u mesto u kom je provela teško detinjstvo. Kako se bude vratila u maleni gradić i započela novu školsku godinu počeće da joj se vraćaju uspomene, od kojih su neke davno potisnute i, do sada se činilo, zaboravljene. I ne samo to: čini se da neka mračna sila počinje da proganja Ashley pa ona počinje da doživljava priviđenja i oseća nečije prisustvo. Ispostavlja se da je to ona ista mračna sila koja je zaposela i njenu majku onomad, što ju je koštalo života, a u sve je bio upleten i lokalni sveštenik koji je izvršio izvesni obred.


U uvodu ovog opisa spomenuh kako je ovo nižebudžetni film i on to i jeste. Pa ipak, do polovine filma on ne deluje tako budući da je ono što gledamo pomalo prerastegnuto, u svakom slučaju neoriginalno ali - neloše. Posmatramo sada tinejdžerku Ashley i njene prve dane u gradiću koji je davno napustila, ponovno upoznavanje sa starim prijateljima, upoznavanje sa novim, posetu svom starom ali sada napuštenom domu i odnose među svim glavnim i sporednim likovima. Likovi su prilično dobro izabrani, niko ne odskače svojim ispodprosekom što je za ovaj rang filmova uspeh sam po sebi. Svi likovi, kako oni glavni tako i sporedni, pružaju korektan nivo glume i uverljivosti, pa čak i klinke koje glume Jordan i Ashley u prologu, a ukoliko bih morao da se odlučim ko je najmanje uverljiv u kompletnom filmu rekao bih da su to dvojica sveštenika, što je pravi paradoks. No, čak i tu ne krivim same glumce, koji su u principu dosta iskusni, nego scenaristu koji nije dobro napisao većinu karaktera, tačnije – negde na polovini filma sve počinje da gubi na ubedljivosti i postaje prilično banalno.


Negde do polovine filma devil tj. stvorenje koje zaposeda žene pojavljuje se i deluje prilično generički i već viđeno. Kao da ima sve vreme ovoga sveta, i kao da je gledao svaki horor film na ovu temu - on pomera prekrivače, ruši porodične slike, trese krevet, lupa po kući i širi svoj užasni smrad, dakle radi sve ono što smo već mnogo puta videli. I taman kada pomislite da film ne može da vas iznenadi on to čini, i to nažalost negativno. Devil himself se prikazuje u svoj svojoj veličini, i to više puta, što u principu nikada nije pametna odluka jer neka stvorenja je mnogo bolje držati u domenu mašte. U slučaju Along Came the Devil taj devil iz naslova je prikazan veoma banalno, kao crno mutnjikavo animirano stvorenje koje je uglavnom van fokusa, ali sa sve crvenim gorućim očima i rogovima, dakle upravo onako kako ga klinci i primitivne domaćice zamišljaju. U trenutku kada taj i takav đavo konačno odnese prevagu i kompletno zaposedne Ashley, što za sobom donosi opet viđene scene (veštački muški demonski glas iz devojčinih usta, jedan momak ostade bez jezika tokom poljupca a mnogi ostadoše počašćeni psovkama) fokus se iz nepoznatih razloga premešta sa Ashley i mi u principu više ne prisustvujemo njenom preobražaju, nismo svedoci promene njene ličnosti već sve posmatramo „iz daljine”, kao da nas se više ne tiče glavni lik filma.


Ali zato smo svedoci nekim glupim scenama. Mislim da je najgluplja i najneuverljivija scena kada tetka kompletno zaposednutu Ashley dovodi na jutarnju liturgiju a kreatura od devojke ne izaziva nikakvo zgražavanje prisutnih sve dok ne počne da divlja po unutrašnjosti crkve. Osim glupih scena film deluje nedovršeno i zbrzano a da li je takav zbog neznanja autora ili problema u postprodukciji - ko će ga znati. Recimo, nešto se desilo na školskom času ali to nije prikazano već o „incidentu” čujemo nekoliko puta i nikada ne saznamo do kraja šta se zbilo. Opšti utisak je da autor filma nije mogao ili znao kuda da odvede ovaj film nakon sasvim neoriginalnog ali korektnog uvoda. Druga polovina filma je fijasko u više pravaca, kako tematski (nismo saznali ko je onaj što zaposeda niti šta hoće), karakterno (loš razvoj likova gde mnogi naprečac skončavaju bez ikakvog razloga), istorijski (sudbina Ashleyine majke i dalje ostaje misterija) i sadržajno (neuverljive scene isterivanja đavoja iz zaposednute devojke). Along Came the Devil nije potpuna katastrofa ali njegovo gledanje ne mogu preporučiti jer čak i ono malo elemenata koji nisu za kritiku možete videti u kudikamo boljim ostvarenjima.

+ korektan iako neoriginalan uvod
+ zadovoljavajuća glumačka postava
– druga polovina filma je banalna
– slabe animacije; zbrzan i nedovršen
– neoriginalnost; loš razvoj likova


 Ocena: 4/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment