Wednesday, November 20, 2019

The Witch in the Window (2018)


Režija: Andy Mitton
Uloge: Alex Draper, Charlie Tacker, Arija Bareikis

The Witch in the Window je mnogo zanimljiviji film nego što njegov generički naslov kazuje i mnogo vedriji uradak nego što je njegov mračni poster. U pitanju je ostvarenje napisano i režirano od strane već dokazanog autora (YellowBrickRoad i jedan segment antologije Chilling Visions: 5 Senses of Fear) u okviru meni nepoznate produkcije i uz pomoć više nego skromnog budžeta, što ćete definitivno i primetiti. No, ovo poslednje nikako nije mana filma već prednost, ma koliko to paradoksalno zvučalo...


U fokusu pozornosti ovog filma je (pogađate) ukleta kuća. Dakle, neoriginalno ali meni uvek zanimljivo. Za razliku od većine filmova na istu ili sličnu temu u ovu kletu kuću se ne useljava majka sa detetom već otac, u ovom slučaju sa sinom. Iz nekih razloga (koje ćete videti u uvodu) 12-togodišnji Finn odlazi sa svojim ocem Simonom u kuću za koju će se kasnije ispostaviti da je ukleta da bi tu skupa proveli neko vreme. Naime, Simon se bavi kupovinom starih kuća za male pare, njihovim sređivanjem i kasnijom prodajom za mnogo veće a ova kuća u koju su se sada uselili radi popravke i uređenja mu se toliko svidela da je možda ni ne bi prodavao. Ali, veoma brzo po useljavanju primetiće da sa kućom nije baš sve u najboljem redu, tj. da kuća iako je prazna već godinama ima svog domaćina, čini se upravo preminulu vlasnicu, okrutnu staricu po imenu Lydia. To barem tvrdi komšija naših junaka, jedini čovek koji se nalazi u ovoj nedođiji, čudni čova koji živi nepuni kilometar dalje. Ma koliko se i ocu i sinu sviđala ova kuća čini se da bi ostanak u njoj mogao dovesti život obojice u pitanje ali takođe se čini da ma koliko se upinjali da iz ove kuće odu (čitaj: pobegnu) ona ih svim silama nanovo privlači nazad...


U zvaničnom opisu filma piše da što se kuća više popravlja to Lydia postaje jača, dakle što više popravki Simon bude radio na kući to mu je manja šansa da smogne snage za napuštanje iste. Nažalost, u filmu to nije jasno vidljivo, prvenstveno jer je dotični segment filma suviše kratak, cenim iskljuvo iz razloga skromnog budžeta. Ipak, to nije prevelika mana jer film nudi nešto drugačije iskustvo od klasičnih američkih filmova na istu ili sličnu temu. U fokusu ovog filma je odnos između sina i oca i taj odnos, prvenstveno zahvaljujući dijalozima, zaista izuzetno uspešno funkcioniše, usudio bih se reći bolje nego ikada. Ne sećam se kada sam poslednji put gledao tako zanimljive i životne dijaloge a ovakva hemija u odnosu roditelja i deteta definitivno nije viđena ove sezone. Neki bi ovakvu priču nazvali suviše sporom, što ona zapravo i jeste, ali bi oni drugi koji cene izuzetnu razradu likova The Witch in the Window mogli ceniti mnogo više od nekih izvikanih ovogodišnjih horor naslova. Ovako realno prikazani junaci doprinosi tome da se zaista vežemo za likove i stepimo za njihovu sudbinu a to je element koji je rezultat znanja i zalaganja autora a ne ukupnog budžeta filma.


Ono što je najpozitivnije u vezi ovog filma je što on tačno zna šta je i ne pokušava biti nešto više. Kada bi tako bilo kod većine današnjih horor filmova ovaj žanr bi opet bio najkvalitetniji i najcenjeniji u filmskoj industriji. Osim fokusa na odnos roditelja i deteta vidimo i delimični prikaz ranijeg života klinca kod majke te problem u koji je klinja zapao dok je bez nadzora vreme provodio za kompjuterom. Film se ne trudi da prikazuje nešto za šta nije sposoban pa stoga i nema specijalnih efekata i animacija a sve horor scene se baziraju na pametnoj režiji, dobrom tajmingu, efektnom kadriranju i gore pomenutim likovima do kojih nam je stalo. Iako bi neki mlađi gledalac rekao da u ovom filmu nema strašnih scena mišljenja sam da je to daleko od sitine. Neki od preokreta su zaista jezivi a neki momenti znaju biti nelagodni, iako stoji zamerka da je druga polovina filma pomalo zbrzana i da su neki elementi naprosto neprikazani, da li zbog tog istog budžeta ili nekih propusta u montaži. No, i pored toga The Witch in the Window je mnogo efektniji od većine animiranih naslova sa duhovima, sa duhovima koji vrište, krevelje se i unose se u facu junacima i nama gledaocima.


U pitanju je film od kojeg nećete očekivati mnogo a koji će vam pružiti mnogo više, čak dosta više od nekih hypovanih horor hitova. Jeste, neki elementi filma su mogli biti razrađeniji, neke scene kao da nedostaju a finale je moglo biti nešto duže, međutim, više cenim skromne filmove koji su urađeni nepretenciozno, donekle jeftino ali u određenim segmentima zadržavaju izuzetan kvalitet (recimo, ovaj prvenstveno u domenu glume i likova), plus deluju pomalo retro, ne samo zbog izostanka animacija i jeftinih modernih efekata. Stoga, ukoliko ste se zaželeli starinske priče u duhu The Woman in Black možda je upravo The Witch in the Window idealan film za vas.

+ izuzetan odnos i dijalozi između oca i sina
+ nekoliko jezivih scena bez upotrebe animacija
+ uglavnom korektno režiran i ispričan film...
— ...sa tek nekoliko propusta u drugoj polovini
— povremeno prilično vidljiv skroman budžet


 Ocena: 7/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment