Friday, July 29, 2022

Fresh (2022)


Režija: Mimi Cave
Uloge: Daisy Edgar-Jones, Sebastian Stan, Jojo T. Gibbs
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt13403046/
Trailer: https://youtu.be/wKk5VAK1GZQ
Pogledajte još: American Psycho (2000)

Fresh je zvanično etiketiran kao ”black comedy thriller film” ali nakon njegovog gledanja komotno možemo reći da na komediju možete skoro pa zaboraviti... U pitanju je eventualno satirično-poučni film koji vam ne bi trebao izmamiti više od nekoliko osmeha, i to isključivo u uvodu, makar ukoliko je sa vašom psihom sve u redu. S druge strane, Fresh ima itekako šta da punudi gledaocu na drugim poljima i definitivno predstavlja jedan od boljih ovogodišnjih horora.


Na početku filma ne deluje da će nešto jezivo da se desi već kao da posmatramo nekakvu romantičnu komediju. Gledamo devojku po imenu Noa koja u nedostatku boljih opcija koristi dating aplikacije na svom telefonu ne bi li upoznala nekog pristojnog mladića. Nakon ko zna koliko neuspešnih pokušaja i razočarenja već je pomalo izgubila nadu da se normalan mladić može naći ali tada, jedne sasvim obične večeri, dešava se neočekivani preokret. Ona sasvim slučajno u jednom supermarketu, na odeljenju gde se prodaje povrće, upoznaje naizgled privlačnog, duhovitog i šarmantnog mladića po imenu Steve. Neobavezno ćaskanje u vezi rotkvica i keleraba rezultira razmenom brojeva telefona, to vodi do prvog sastanka a sastanak na kojem se popilo nekoliko pića vodi direktno u – Steveov krevet. Dakle, reklo bi se sasvim normalan početak jedne veze, čak i ako u sve uračunamo i relativno brzi Steveov poziv da on i Noa otputuju u njegovu vikendicu koja se nalazi negde podalje od grada. I u vikendici sve započinje standardno, uz nekoliko pića, ali se tada dešava preokret: piće suviše brzo „hvata” Nou, deluje kao da je nešto sipano u njega, a kada je prođe mamurluk ona se budi vezana u sklepanom krevetu jednog ovećeg podruma... Prava misterija ali ne zadugo. Već naredni minuti će nam pokazati da se Noa našla u mnogo težoj poziciji nego što je i mogla pomisliti...


Ono što se ima desiti Noi deluje na papiru pomalo silly, preterano, nerealno šokantno i prenaglašeno, ali je film urađen mnogo bolje nego što njegov prepričani sinopsis deluje na papiru (nećemo navoditi ključne detalje da ne spoilerujemo). Dobro, preokret u suštini i nije iznenađujuć, jer sam početak filma jasno daje do znanja da će se devojci desiti nešto neočekivano a potencijalno užasno. Imajući to u vidu i sva preterivanja koja nastaju u „vikendici” imaju svoju svrhu: Fresh je satirična horor priča, tek na momente protkana neozbiljnostima, koja za svrhu ima da upozori na uvrnutost i poremećenost modernog sveta ali i na opasnosti koje postoje kod upoznavanja i davanja preteranog poverenja osobama koje zapravo ne poznajemo. Za razliku od velike većine drugih filmova koji u svom fokusu poseduju temu upoznavanja drugih lica putem raznoraznih modernih tehnologija Fresh se drži uzdržano i jasno poručuje da razne aplikacije i drugi servisi sami po sebi nisu loši koliko je loše ne obratiti pažnju kome dajemo naše bezrezervno poverenje. Upravo zato Noa je i nadrljala u trenutku kada je batalila mobilni telefon i upoznala momka na stari dobri način – uživo. Ovo je jedna od najpozitivnijih karakteristika filma i pravo osveženje u moru ostvarenja koja za zla krive društvene mreže i druge dating aplikacije zaobilazeći na taj način prostu činjenicu da je zao čovek a ne sama tehnologija.


Fresh iznenađujuće dobro funkcioniše na svim terenima, i u početku, kada posmatramo svojevrsnu romantičnu ljubavnu priču a i kasnije, kada sve preraste u šokantni bizarni horor. Druga polovina filma povremeno zna biti gnusna, u tolikoj meri da kod gledaoca izaziva neprijatnost ali to je svakako pozitivni element i stvar zbog koje će vam ovaj film dugo ostati u sećanju. Takođe, druga polovina filma ima i dosta tenzije te iznenađujućih momenata, možda ne baš twistova ali svakako nepredvidljivih postupaka dok se samo finale ipak može predvideti još oko polovine filma, što i nije neka mana. Mana bi bila da se film završio drugačije jer bi tada mašio svoju poentu. Film je odlično kadriran i režiran, bez gotovo ijedne suvišne scene, ne guši gledaoca bespotrebnim i predugačkim uvodom iako je on svojevrsni rom-com (uvodna špica se vidi tek nakon 33 minuta!) a i finale je dobro odmereno, taman rastegnuto i napeto koliko treba. Ambijenti su savršeno vidljivi i apsolutno pogoduju filmu sa ovakvom radnjom. Monotonija je povremeno razbijena uvođenjem nekih sporedni(ji)h likova a primetno je i da se film dobro uklapa u moderne horor feminističke trendove pa sve muškarce razvrstava isključivo u dve katerogorije, među pokvarene ili u beskorisne.


Još jedna pohvalna stvar u filmu je kasting, sastavljen od odličnog Sebastiana Stana i još bolje Daisy Edgar-Jones. Sebastian je možda suviše očigledan kao momak koji baš i nije najnormalniji dok je Daisy perfektna u ulozi Noe, obične devojke koja bi mogla biti naša prijateljica, komšinica ili sestra. Dobra stvar je što Noa nije antipatična, kakvim često budu oslikane devojke u horor filmovima, pogotovo one koje besomučno traže/menjaju momke, već deluje kao pristojna, fina i prilično skromna te se stoga i gledaoci vezuju uz njen karakter i neprestano strepe za njenu sudbinu. Od mana filma bismo spomenuli samo dve manje, recimo da specijalni efekti nisu uvek prvoklasni a da je ipak neuverljivo da se neki mladić bavi ovim „poslom” u sred urbane Amerike. Ipak, to nije ni Texas, a ni West Virginia, jel’.

+ poučan i opominjući moderan horor film
+ dosta šokantnih i momenata za pamćenje
+ odlični glumci i likovi (glavni i sporedni)
+ dobar završetak; odlična režija i tempo
— neki elementi priče nisu previše realni
 
Ocena: 8/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment