Tuesday, February 21, 2023

Bodies Bodies Bodies (2022)


Režija: Halina Reijn
Uloge: Amandla Stenberg, Maria Bakalova, Rachel Sennott
Više o filmu: https://www.imdb.com/title/tt8110652/
Trailer: https://youtu.be/cTzGKsZjBOY
Pogledajte još: Sick (2022)

Jedna od većih prošlogodišnjih filmskih misterija je ko je zaboga proglasio Bodies Bodies Bodies horor hitom i zbog čega se on veoma često nalazi na raznoraznim top listama najboljih horora iz prošle godine. Tek nešto manja misterija je zašto je film etiketiran kao (crna) komedija ali to nije toliko bitno jer postoji mogućnost da smo mi tokom prethodne sedmice naprečac izgubili smisao za humor te nismo ukapirali komiku, kritiku, satiru i ostale smešne/duhovite elemente pogledanog (ne)dela.


Bodies Bodies Bodies je rađen u A24 produkciji ali je za razliku od većine filmova iz pomenute produkcije lišen dramskih elemenata i dubine, nije nakrcan simbolikom i svedenim scenarijem već se može opisati kao slasher misterija (sa potencijalnim komičnim elementima, ukoliko vam nije ispario smisao za humor kao nama). Ovo bi verovatno trebao biti nekakav Scream za generaciju Z, kako se popularno nazivaju današnji klinci, pa eto – kakva generacija takav i film. Za zaplet je iskorištena nekakva popularna porodična igra iz naziva filma u kojoj članovi porodice bauljaju kroz hodnike i sobe te traže „ubicu“ pre nego što on „ubije“ i poslednjeg igrača. U slučaju filma koji opisujemo ideja nije problem, tinejdžerska ekipa se iz nekog razloga okuplja u nekom izolovanom objektu negde na zabačenoj periferiji, taj objekat je veoma luksuzan što znači da poseduje stotinu prostorija, napolju je mrak, besni velika oluja i nestalo je struje, čime su se stekli svi neophodni uslovi da igra mestimično bude napeta i jeziva... Međutim, ispostavlja se da je lik koji je ubijen u igri – zaista mrtav. A što je najbolje – nije ni poslednji mrtvac koji se pojavljuje. I sad, ko je ubica?


Obzirom da su se svi likovi i likuše neposredno pre ubistva raštrkali po imanju i njegovim mračnim prostorijama bukvalno svako može biti ubica a misterija je još veća obzirom da nikoga od likova ne poznajemo, čak ni dve glavne lezbo-likuše. Ni to nije sve: svako od prisutnih makar u nekom momentu laže, svako poseduje neke svoje tajne koje tokom mračne olujne noći isplivavaju na površinu, svako pokazuje svoje pravo lice i bukvalno svako može biti potencijalni ubica. Uz povremeno zaista jezivu i napetu atmosferu, mahom zbog odlično implementiranih zvučnih efekata oluje, to su i jedini pozitivni elementi ovog filma, nažalost... Već početni problem na koji smo naišli je da su likovi u Bodies Bodies Bodies izuzetno iritantni i antipatični. Glavna glumica koja je poreklom iz Rusije je podnošljiva ali svi ostali likovi nas konstantno maltretiraju (a tokom polučasovnog uvoda pogotovo) veoma glupim i neumesnim dijalozima, psovkama, konstantnom upotrebom narkotika i alkohola, međusobnim vređanjem i provociranjem a onda i upornim slušanjem porno-repa koji je uredno titlovan za sve one koji bi da se udube u njegove literarno-umetničke vrednosti.


Ne želimo da verujemo da je današnja generacija isključivo ovakva kakva je prikazana u ovom filmu kao što ne želimo da verujemo da će Bodies Bodies Bodies postati novi Scream i pokrenuti nekakav novi slasher revival. Ukoliko se to i desi – preći ćemo na neki drugi žanr jer je ovo na granici gledljivosti, makar za normalne gledaoce u koje i sebe ubrajamo. Nije ni to jedini problem: osim što su nesimpatični ti i takvi likovi su užasno nezanimljivi pa nas i pored dobro zapetljane misterije bukvalno nije zanimalo ko je ubica. U principu – to je mogao biti bilo ko a čak da je finalni twist drugačiji to ne bi promenilo utisak niti bi završetak time bio šokantniji. Otprilike smo predviđali u kojem smeru bi obrt mogao otići i nije nas previše iznenadio. Ukoliko imamo u vidu ko su glavni akteri nije nas iznenadilo ni konstantno razdvajanje po mračnoj vili a iznenađenje ne predstavlja ni iznenadni nestanak mobilnog signala jer je ubica osim struje i wifi signala verovatno hackovao i sam predajnik. Nijedna scena ne uspeva da uplaši gledaoca ali ni da ga iznenadi, sve je filovano velikim brojem horor/slasher klišea a radnja se mahom bazira na slomu prisutnih ličnosti i isplivavanju nezanimljivh tajni.


Zbog toga su gotovo svi elementi dobrog (horor i/ili slasher) filma zanemareni: ukoliko želite napetost – ona je negde izvetrila u kišnoj olujnoj noći iako likovi polovinu filma bauljaju po mračnoj kući noseći svoje mobilne telefone, ukoliko želite dobra slasher ubistva – ovde nećete videti nijedno, ukoliko želite neku vrstu komedije – zaista je nismo primetili. Postoji određena kritika Tik-Tok generacije pa ukoliko je to nešto što vas zanima slobodno krenite put Bodies Bodies Bodies.

+ povremeno jeziva olujna atmosfera
+ uvek prisutna misterija u vezi ubice
— nesimpatični i nezanimljivi likovi
— bez napetosti ali sa gomilom klišea
— slaba ubistva i predvidljiv preokret
 
Ocena: 3/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment