Thursday, February 26, 2015

Exorcist: The Beginning (2004)


Režija: Renny Harlin
Uloge: Stellan Skarsgard, Izabella Scorupco, James D'Arcy

Priča o četvrtom nastavku serijala Exorcist je komplikovana k'o španska serija. Nakon uspeha nekog u nizu izdanja originalnog filma producenti se rešili da snime još jedan nastavak, koji bi zbog ćorsokaka zapravo bio prequel. Posao je poveren Johnu Frankenheimeru (Prophecy) ali je ovaj odustao svega mesec dana pre svoje smrti. Film je zatim dodeljen Paulu Schraderu koji je snimio film pod nazivom Exorcist: Dominion. Producenti su bili izuzetno nezadovoljni urađenim, mahom zbog nedostatka horora, pa su film skrajnuli, Schradera otpustili i unajmili Renny Harlina da po istom scenariju i sa pojedinim istim glumcima snimi drugi film. Film je snimljen i pojavio se pod nazivom Exorcist: The Beginning ali je i on naišao na loš prijem i kod publike i kod kritike.


Tada su producenti odlučili da na tržište puste i prvu verziju filma, tako da sada imamo dva različita i sasvim nepotrebna prequela koji, poput svih nastavaka serijala, samo ruiniraju odlični The Exorcist iz 1973. godine. Da konfuzija bude veća The Beginning apsolutno ignoriše (inače loši) Exorcist II: The Heretic pa ne uzima u obzir likove, imena i događaje koji su u njemu opisani. Kompletan vizuelni i sadržajni identitet Exorcist: The Beginning zasniva na uvodnim scenama prvenca koje se odigravaju na iskopinama u Iraku, kada otac Merrin pronalazi figuru demona. The Beginning je zamišljen kao početak exorcist dešavanja i smešten je neposredno nakon II svetskog rata. Oca Merrina zatičemo kao bivšeg sveštenika koga su tragični događaji iz rata udaljili od Boga ali mi već pretpostavljamo da će ga ovi koji u filmu slede njemu približiti. Merrin je sada samo verom razočarani arheolog koji nailazi na davno zakopanu crkvu koju mora da postepeno otkriva iz peščanih dubina (eto „divne“ metafore).


Prva stvar koja upada u oči kada je ovaj film u pitanju je izuzetna kinematografija. Fotografija je vrhunskog kvaliteta, lokaliteti deluju kao autentični, kamera je na zavidnom nivou kao i režija, dosta scena je snimljeno uz pomoć velike grupe statista a neke scene su postprocesirane pa izgledaju još ubedljivije. To se najbolje vidi u scenama sećanja ex-oca Merrina kada ponovo preživljava tragedije iz rata. Ratne scene povezuju demona, naciste i Jevreje a koliko je to potrebno ovom filmu veliko je pitanje. Uglavnom, Exorcist: The Beginning izgleda kvalitetnije od bilo kojeg horor filma u poslednjih nekoliko decenija. Glumačka postava ovog filma je pristojna ali ne dolazi do izražaja a specijalni efekti su vidljivi u nekoliko scena i gotovo da oduzimaju dah svojim kvalitetom. No, problem ovog filma je sama priča koja ni za trenutak nije uverljiva, zanimljiva niti bilo kojim svojim delićem vuče gledaoca da dalje istrajava na njenom otkrivanju. Film je užasno razvučen i dosadan, poseduje mnogo dramskih momenata koji su tek povremeno filovani misterijom i/ili hororom a nema gotovo nimalo napetosti iako autor filma konstantno pokušava da je donese na ekrane.


Jedino što ćete osim kvalitetnih vizuelnih standarda videti je tek nekoliko strašnih kadrova što je sasvim malo za jedan film koji traje skoro dva sata. Sama priča je posebno zaslužila kritiku jer osim toga što nije zanimljiva nije ni vredna gledaočeve pažnje. Nakon Zaposednute devojčice Regan, preko famoznih skakavaca i Pazuzu/Kakumo gluposti, preko veštačke exorcist storije došlo se do zaposednutog afričkog dečaka i njegove doktorke. Film je pun nepotrebnih scena i detalja priče koji nikoga neće zanimati, pun veštački nakalemljenih kadrova koji su polepljeni u naizgled skladnu celinu, usputno ćete videti nekoliko horor scena da bi se opravdao žanr filma i „uživati“ u finalu filma koje je tu samo da bi se naslonilo na zaposednutu Lindu Blair (čak i maska podseća na onu iz 1973. godine, što je i najmanje ubedljiviji efekat celog Exorcist: The Beginning). Vrlo je zanimljivo i kako je pomenuta maska i pored svih sredstava i kompjutera slabija od one koju je na faci nosila Linda pre tri decenije.


Delovi priče su dosta nerazumljivi prosečnom gledaocu ili dotični jednostavno gubi pažnju za ono što se dešava na ekranu pa ne uspeva da pohvata sve niti koje nisu ni od kakvog značaja za bilo šta pa tako ni za serijal. Zbog toga je i veliko pitanje kome je ovaj film namenjem. Gledaocima horora svakako nije a ne verujem ni da je fanovima originala. Baš poput svih nastavaka Exorcista ni The Beginning nema svoju svrhu postojanja pa tako ni njegovo gledanje ne preporučujem nikome.

+ audio-vizuelni kvaliteti
+ kasting; nekoliko scena
— užasno dosadno iskustvo
— nezanimljiva priča
— završnica


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment