Monday, October 29, 2012

The Oblong Box (1969)


Režija: Gordon Hessler
Uloge: Vincent Price, Christopher Lee, Rupert Davies
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0064747/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=SQkWXCRD-gw
Pogledajte još: The Creeping Flesh (1973)

The Oblong Box je triler horor film koji je osnovu pronašao u istoimenoj kratkoj priči Edgar Allan Poea. Verovatno ne postoje bolji glumci za film po njegovom delu od Vincenta Pricea i Christophera Leeja, nedostaje samo Peter Cushing ali šta da se radi. Ovo je bio prvi film na kome su sarađivala dva legendarna glumca a u filmu postoji samo jedna njihova zajednička scena.


Radnja filma se dešava 1865. godine, nakon što su se braća Markham vratila iz Afrike. Tokom boravka na crnom kontinentu afrički domoroci su u jednoj voodoo ceremoniji magijama deformisali lice ser Edwarda Markhama, što je dovelo do toga da on skrene pameću. Neuračunljiv i deformisanog lica nije pogodan za puštanje u javnost pa ga brat Julian (Vincent Price) drži okovanog i zatočenog godinama na spratu velike kuće. Posle više godina ser Edwardu dosađuje zatočeništvo pa sa porodičnim advokatom ugovara plan svog bekstva na slobodu i to na takav način da iscenira svoju smrt. Angažuju voodoo vrača koji uspeva da simulira Edwardovu smrt ali se sve nenadano komplikuje jer pre nego što su uspeli da njegov „leš“ iznesu iz kuće brat Julian ga zakucava u kovčeg. Edward biva živ sahranjen ali to nije kraj priče.


Kradljivci leševa angažovani od strane dr. Neuhartta (Christopher Lee) deluju na lokalnom groblju, a sveža humka doprinosi tome da se kovčeg sa ser Edwardom nađe u ordinaciji doktora koji vrši eksperimente na leševima. Doktor biva silno iznenađen i jedva uspeva da sačuva živu glavu kad ugleda živog i deformisanog Edwarda u mrtvačkom sanduku i mora da pristane da mu pruži gostoprimstvo u svojoj kući kako ga ovaj ne bi prijavio kao kradljivca leševa (krađa leševa = vešala). Nakon što se oporavio Edward kreće u osvetu i likvidaciju onih koji su mu naneli zlo, kako u skorije tako i u davno vreme. Sir Edward tokom skoro celog filma nosi crvenu masku preko lica pa se njegova deformisanost do samog kraja filma ne vidi. Ono što vidimo je zgražavanje ljudi dok radnju pratimo iz Edwardove perspektive. Bio sam ubeđen da se njegovo lice neće ni videti tokom filma ali sam se prevario, ono je vidljivo u zadnjim kadrovima ali je diskutabilno da li je upadljivije takvo lice ili crvena maska koju je celo vreme nosio.


Price i Lee, kao najupečatljiviji deo filma, i dalje briljiraju mada manje nego u nekim drugim filmovima, što je stvar scenarija jer je glavni lik ipak ser Edward. Takođe, opet stvar scenarija, ali šteta da tek u jednoj sceni vidimo obojicu u istom kadru. Fotografija u filmu je kvalitetna, bukvalno kao da je sniman deceniju ili dve kasnije, a ambijenti ubedljivi i englesko-sumorni. Prikazan je i kontrast engleskog društva tog doba u naizmeničnim scenama gospodskog života po luksuznim kućama i noćnog života sumnjivog dela Londona prepunog prostitutki, prevaranata i šljama. Horor scena u fimu ima nekoliko ali prikazana ubistva nisu dovoljno uverljiva, no to ne bi trebalo da predstavlja problem potencijalnim gledaocima filma jer on ne treba da se gleda zbog efekata već priče, koja je u prvom planu.


The Oblong Box je triler i horor samo prividno, primarno je to kritika i kajanje zbog zločina koje je Engleska uradila svojim kolonijama, u ovom slučaju na afričkom kontinentu. Priča o svetinji porodice, o izdaji, sebičnosti, krivici i osveti je takođe dominantna i kao takva tematika je uvek aktuelna. Zbog toga stoji i preporuka za njegovo gledanje svakome ko voli stare horor triler filmove.

+ Vincent Price, Christopher Lee
+ samokritika istorijskog trenutka
+ triler horor priča o izdaji i osveti
— neki delovi filma nisu ubedljivi
— horor scene nisu dovoljno ubedljive

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment