Thursday, October 18, 2012

Excision (2012)


Režija: Richard Bates Jr.
Uloge: AnnaLynne McCord, Traci Lords, Ariel Winter
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1984153/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=rWJHOdjuOlY
Pogledajte još: Alyce (2011)

Excision je horor film umnogome sličan sa Alyce, najviše po tome što pratimo doživljaje poremećene Pauline, koji poprimaju sve veće razmere do očekivano morbidnog i krvavog finala. Za razliku od Alyce koji je u vidu horor-comedy klanice u ovom slučaju morbidarije u filmu su mešane sa porodičnom dramom koja prikazuje odrastanje jedne poremećene i buntovne 17-togodišnjakinje.


Pauline već na prvi pogled ne deluje kao druge vršnjakinje. Neugledan izgled, uvek masna i raščupana kosa, pogrbljen stas i herpes na usni/akne po licu samo su spoljašnjost jedne bolesti koja se ispoljava na svakom koraku. Mnogo veći problem je njeno skandalozno i odvratno ponašanje koje doprinosi tome da nema nijednog prijatelja a učenici iz razreda se klone i sa gađenjem je izbegavaju. Teško je u početku razlučiti koji postupci su kod Pauline namerni i u cilju provokacije njene stroge majke, kolega iz razreda ili profesora, a koji postupci su spontani proizvod njene izopačenosti. Da stvar bude gora Pauline odrasta u porodici gde bi i sasvim normalan tinejdžer imao problema a najveći je svakako stroga i dominantna majka pored koje se otac ne primećuje a sve suprugine odluke prihvata klimanjem glave bez reči. Majka pokušava da reši problem sa ćerkom na strog način što još više dovodi do tihog neprijateljstva i mržnje među njima, a rešenje problema u vidu razgovora sa lokalnim sveštenikom nije nešto što Paulini može preterano pomoći, čak štaviše, postaće još agresivnija i ekstremnija.


Druga strana filma su morbidne i bolesne scene, izuzetno maštovite i krvave, pa ako ste osoba sa slabijim stomakom neće vam prijati grickalice uz film. Gotovo svake noći Pauline ima krvave snove, sanja odsečene i raspolovljene glave, rasporena tela, operacione stolove ili pak seksi nekrofilske scene koje je užasno napaljuju. Na javi je spektar boleština zaista širok: od samopovređivanja i povređivanja drugih, preko degustacije sopstvene i životinjske krvi, oralnog seksa za vreme menstruacije, do seciranja ljudskih i životinjskih tela, namernog prenošenja zaraznih bolesti, izazvanog povraćanja po drugima... Gotovo da se ne sećam filma koji se toliko temeljno trudi da šokira gledaoca i zgadi mu poslednji obrok. Zanatski je film odlično urađen. Fotografija u filmu je izvrsna a posebno odlično su osmišljene i režirane scene Paulininih snova koje deluju kao horor umetnost. Film ima toliko mnogo odličnih kadrova i dobro vođenu priču da je zaista teško poverovati u podatak da je režiseru filma ovo prvi rad (negde sam pročitao da ima svega 25 godina).


Dobar deo filma je posvećen odnosu majke i ćerke, i taj deo mi se izuzetno svideo, pre svega zbog odlične glume AnnaLynne McCord i Traci Lords. AnnaLynne je izuzetno ubedljiva u ulozi Pauline, i možda je malo nepravedno zasenjena sa Traci Lords, koja je maestralno odigrala ulogu stroge i pobožne majke, što mi je jedan od najjačih utisaka iz celog filma. Jednostavno, nisam Traci gledao još od tinejdžerskih dana (u nekom drugom žanru filmova:)) i ovo što sam video me je oduševilo a njena izvedba je mnogo kvalitetnija od nekih školovanih glumica. Još jedna potvrda da je talenat jedno a dobijanje uloga preko veze nešto sasvim drugo. Ostali likovi u filmu nemaju toliku minutažu. Pojavljuju se Paulinina mlađa i bolesna sestra koja čeka na transplantaciju pluća (što je Paulinu zainteresovalo za hirurgiju) i mekani otac. Od drugih likova vredi spomenuti profesora u školi (koga igra Malcolm McDowell), direktora škole (koga igra Ray Wise) i sveštenika (John Waters). Zbilja odlične minijature legendarnih i harizmatičnih glumaca koje uvek vredi videti bez obzira na male uloge.


Na kraju filma se postavlja pitanje čemu sve ovo... Čemu takvo ponašanje Pauline i koja je krajnja poruka filma. Za ovo drugo ne znam, ali da će mnogi gledaoci biti šokirani i zgađeni onim što vide na ekranima to je sigurno jer poremećenija tinejdžerka od Pauline nije skoro viđena. Još od vremena Alyce. Eh, kakav bi to filmski masakr bio sa njih dve u glavnim ulogama...

+ izuzetna režija i izgled kompletnog filma
+ širok spektar morbidnosti i boleština
+ odlična gluma, posebno dve glavne glumice
+ nekoliko poznatih glumaca u sporednim ulogama
— sporiji tok radnje; nije za svačiji stomak

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment