Monday, October 8, 2012

Tremors 3: Back to Perfection (2001)


Režija: Brent Maddock
Uloge: Michael Gross, Shawn Christian, Susan Chuang
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0259685/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=-8w7rGb8VGc
Pogledajte još: Tremors (1990)

Nekada je zaista potrebno stati sa štancovanjem nastavaka uspešnih filmova, a u slučaju Tremors serijala to je sigurno trebalo biti učinjeno nakon drugog dela, ako ne i nakon prvog. Back to Perfection je sigurno najslabiji deo od prva tri i to u svim aspektima te kao takav može da se dopadne samo najzagriženijim fanovima serijala.


Dešavanja se nastavljaju na drugi deo, pa je u dolini zavladao mir a lokalno stanovništvo zarađuje na graboid turizmu. Razne figurice, slikanja i nameštene turističke ture služe da se uzme koji dolar na nedavnim događajima, ali nikome nije naravno ni na kraj pameti da se graboidi šunjaju u podzemnoj blizini. Tačnije skoro nikom: Burt Gummer, upečatljivi military man iz prva dva nastavka, i dalje skuplja naoružanje, razvija odbrambene sisteme i sisteme za uzbunjivanje, tačnije živi kao da će sto godina biti mir a sprema se kao da će sutra ponovo graboidi napasti. To se uskoro i dešava, ofkors, meštani su delimično već naviknuti na situaciju mada su zapostavili sisteme odbrane koji su zaribali od neodržavanja. Celu borbu protiv podzemnih čudovišta otežavaju dve stvari. Prvo, stigli su vladini naučnici koji zabranjuju da se graboidi ubijaju već se ima uhvatiti jedan živi primerak u cilju istraživanja.


I drugo, graboidi su opet evoluirali, kao i u svakom nastavku do sada. Sada su puni neke kiseline koja u kombinaciji sa drugim telesnim tečnostima dovodi do eksplozija što im koristi da lete. Letenje uz pomoć eksplozivnog prdeža, daprostite, u filmu se naziva ass-blasters, mada je meni pomeranje priče u ovom pravcu pomalo usiljeno i neduhovito, kao i ceo film uostalom. Osim po daljem proširivanju priče film kaska za prethodnicima u svakom pogledu. Ono što prvo upada u oči je manji budžet koji je doveo do daljeg osipanja originalnog dvojca pa tako sada osim Kevina Bacona nema ni Freda Warda, a Michael Gross koji igra Burta je centralna figura otpora. Burt kao glavni lik nije najsrećnije rešenje jer je lik takvog karaktera zgodniji kao glavni-sporedni lik. No, ovakvom utisku svakako doprinosi i slab scenario koji je doveo do toga da Back to Perfection bude i najmanje duhovit/smešan nastavak do sada.


Dalje, specijalni efekti su takođe slabiji, i dalje je to kombinacija ručno pravljenih modela i relativno slabih CGI animacija, ali sve izgleda slabije nego pet ili deset godina ranije. Posebno loše izgleda „zemljište“ iznad graboida dok riju pod zemljom pa će i deca shvatiti da je u pitanju običan tepih. Iznutrica crva, po čemu su bili specifični prethodnici, takođe ima malo a neki likovi (posebno ženski) se nisu proslavili ni glumom. Kad se sve sabere i oduzme ovaj film nije ni mogao imati drugačiju prođu nego kao ’direct-to-DVD’. Back to Perfection nema niti jednu scenu vrednu pamćenja ali zato ima nekoliko glupih, poput one kada Burta proguta graboid i s njim u stomaku ide kroz zemlju nekoliko kilometara. Klasičan primer nedostatka ideja i ceđenja suve drenovine koja dovodi do glupih scena.


Ipak, film nije nezanimljiv nekome ko je gledao i uživao u prva dva nastavka ali jednostavno osim pomalo stupidne ideje o letenju ne donosi ništa zaista novo a dosta reciklira stare ideje i fazone. Stoga ga ne preporučujem za gledanje osim onima koji su gledali prethodnike. Ostali bolje neka pogledaju original.

+ Burt Gummer je OK, ali je mogao biti još bolji
+ proširivanje evolutivne tematike graboida...
— ...ali u glupavom pravcu (letenje uz pomoć gasova)
— recikliranje starih ideja i fazona nije originalno ni smešno
— film na svim poljima kaska za prethodnicima

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment