Wednesday, October 31, 2012

247°F (2011)


Režija: Levan Bakhia, Beqa Jguburia
Uloge: Scout Taylor-Compton, Travis Van Winkle, Michael Copon
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1877543/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=XKAioEdbYE4
Pogledajte još: The Steam Experiment (2009)

Kad već ima toliko filmova koji se dešavaju u snežnim i hladnim okruženjima što ne bi bio film koji se dešava na mestima sa visokom temperaturom. Iz Gruzije nam stiže triler horor film pod nazivom 247°F, što u prevodu znači 120°C, snimljen po istinitom događaju, a dešava se u sauni gde je nekoliko tinejdžera nesrećnim slučajem zarobljeno.


Četvoro tinejdžera je došlo da provede vikend u kolibi rođaka jednog od njih i posle uvoda filma, gde gledamo njihove odnose, pijančenja, sex i sve ono što obično gledamo u tinejdžerskim horor filmovima, ulaze u saunu da se opuste. Nakon saune odlaze na kupanje u jezero, pa opet u saunu i tako nekoliko puta, međutim, jednog puta više nisu mogli da izađu napolje. Vrata su zaglavljena sa spoljašnje strane, da li nesrećnim slučajem, da li od strane jednog od njih koji je ostao spolja pod uticajem alkohola ili od strane nekog trećeg lica, tek temperatura skače li skače, naših troje junaka su uveliko dehidrirali, upadaju u paniku a očigledno im se približava i toplotni udar. Pokušavaju na sve načine da se oslobode, da probiju vrata ili malene prozore, da naprave kratak spoj i isključe grejanje ili da jednostavno izvade vrelo kamenje iz dela za grejanje. Da li su uspeli u tome i kako se film završio moraćete sami da proverite a ja vam mogu potvrditi da film nije nimalo loš.


S obzirom da se većina filma dešava u jednoj sauni, a manji deo u kolibi i ispred nje, on nije ni najmanje monoton ili jednoličan. Moguću jednoličnost radnje su autori pametno „razbili“ mestimičnim događajima ispred kolibe ili čak i vatrometom koji je tu tek tako, da se nešto dešava van glavne radnje. Takođe, minimalna glumačka postava uopšte ne smeta, čak štaviše, dodatno doprinosi beznađu i bezizlaznosti zatočenika u vrelini saune. Dok se trude da u napadima panike i klaustrofobije smisle neki plan za izlazak na svež vazduh, dve devojke i momak zapadaju u napade panike, agresije i straha od smrti koja, ubeđeni su, nije daleko jer onoga ko bi ih spasio nema ni na vidiku. Možda su učestale svađe i konstantno ponavljanje rečenica „ja moram da izađem napolje“ malo preterane i naporne za gledanje ali ko zna kako bi smo se mi ponašali u takvoj situaciji. Uglavnom, radnja filma (ukoliko izuzmem polusatni neoriginalni uvod) je vrlo dobra i realna te nije teško poverovati da je film zaista urađen po istinitom događaju.


Film izgleda dobro, režija je u nekim delovima filma odlična iako ima pojedinih suviše mračnih scena gde se malo šta vidi. S obzirom da film stiže iz zemlje koja nije eminentna u horor/triler žanru, od strane dvojice režisera početnika, kao i to da je film sniman u Gruziji blizu Tbilisija, on je više nego zadovoljavajući. Da ne znate njegovo poreklo bili bi ste ubeđeni da je u pitanju američki film. Glumačka postava je kompletno američka i korektno je odradila posao, a izdvaja se prilično ubedljiva Scout Taylor-Compton u glavnoj ulozi. Ono što bih mogao zameriti filmu je nedovoljno verno prikazana toplota u sauni i nedovoljno klaustrofobično okruženje, mada ovo ne bi trebalo da vas odvrati od gledanja filma. 247°F je izuzetno neizvestan i napet film pa ćete se tokom većine njegovog trajanja nadati da je spas mladim ljudima blizu i pitati se ko ih je zabarikadirao.


Kada se sve sagleda i zbroji 247°F svakako prevaže na pozitivnu stranu, jednostavno film ima više toga zanimljivog nego onoga što bi se kritikovalo i zameralo. Preporučujem ga za gledanje ali imajte na umu da je film napet a ne strašan.

+ originalna radnja filma
+ nimalo monoton film
+ napetost i neizvesnost
— pojedini delovi scenarija
— manjak klaustrofobičnosti

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment