Monday, October 29, 2012

Zombie 108 (2012)


Režija: Joe Chein
Uloge: Morris Rong, Yvonne Yao, Sona Eyambe
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2328841/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Ux_kj-SQ34A
Pogledajte još: neki drugi zombi film, svakako

Zombi horor iz Tajvana na papiru deluje kao vrhunski zabavno utrošenih sat ipo, međutim, u praksi ovo je vrlo slab film na svim poljima. Iako mi zombi filmovi nisu na prvom mestu omiljenosti s vreman na vreme pogledam poneki, pa me čak i neki prilično drugorazredni amaterski pokušaji zabave i nateraju da ih pogledam još koji put. Ovoga puta sam film jedva pogledao do kraja a izraz na licu mi je bio ravnodušan, koliko to može da bude između učestalog zevanja i prevrtanja očima.


Problem sa ovim filmom je taj što njegovi autori ili nisu znali šta hoće sa njim ili su svesno ciljali na različite vrste publike. Kao što obično biva kada targetirate različite slojeve gledalaca na kraju niko ne bude zadovoljan, pa kako vidim po ocenama na eminentnim filmskim sajtovima tako je i sa ovim filmom. U Zombie 108 je smućkano svega i svačega a bez neke preke potrebe i bez nekog pretaranog smisla. Čak se i njegova radnja ne usredsređuje na „glavnog lika“ već imamo nekoliko paralelnih radni, koje se tu i tamo prepliću, ali nijedna od njih nije dovoljno ubedljiva niti interesantna i sve pate od istih problema. Pratimo mladu majku koja u zombi inficiranom području traži svoju nestalu ćerku a završava kod bolesnika koji lepi komade mesa na svoje lice (!?). On koristi zarobljene devojke za iživljavanja i silovanja a zarobljene zombije za proizvodnju struje. Meanwhile, virus narušava jedan sasvim rutinski obračun narko bande i SWAT tima te se oni zajedno udružuju u borbi protiv zombija, međusobno se takmičeći ko je sad glavni baja. U međuvremenu međuvremena pratimo sudbine još brojnih likova u kratkim scenama a zajedničko je to što svi vrlo brzo stradavaju od zubića zombića.


E sad, kakva je veza zombi filma i sado-mazo mučenja od strane leatherface bastarda nikom nije jasno, ali eto, „ako neko voli i takve filmove neka uživa“, pomisliše autori. Ako neko voli golotinju i kadrove grudi bez preke potrebe eto i takvih scena. Ako neko voli istočnjačke borilačke veštine against zombija ima i toga. Ima i akcionih scena, u slučaju da nekome zafali. A ako nekome smetaju akcione scene tu su povremene srceparajuće i patetične scene, pa možete pustiti koju suzu za nastradalima dok ne počne sledeća tura akcione tabačine uz hard-core metal muziku. Mislite da u filmu nema SF-a? Sačekajte kraj filma i videćete SF monster CGI scene. Autori nisu imali pojma ni kako da definišu film što se tiče ozbiljnosti pa tako imamo red već pomenutih patetičnih i „tužnih“ scena a onda red „komičnih“ čiji je jedini problem što nisu smešne, a neke su sramotno loše. Naravno, ovo za humor kažem ukoliko ste stariji od 10 godina. Galimatijas svega & svačega kulminira i zapletom/raspletom jer na momente vidimo da je mutirani virus zombizma pobegao iz neke labaratorije a već u drugim kadrovima vidimo eksploziju nuklearne elektrane. Kome se šta svidi nek izabere, jel da.


Onda na red dolaze akteri filma koji su izuzetno loši. Ajde što sve devojke izgledaju kao da su došle iz azijskog XXX filma nego što im je i gluma takva. Ni muški deo aktera nije ubedljiv a scenario je naivan i glup pa se nameće pitanje da li je moguće da neko izgovara takav text, ili je možda neko zakazao u prevodu titla? Šampion gluposti je susret novinarke sa mladom devojkom gde je ova pita „Gospođice, vaša cela porodica je umrla.  Kako se osećate? Da li ste jako tužni?“. Da bi nadomestili gluposti i lošu glumu autori su u film ubacili scene sexa i nasilja, posebno u delu koji se dešava u jazbinama pomahnitalog mesara amatera. Nekoliko silovanja, vezivanja, maltretiranja, gomila grudi, mokrenje po devojkama i kao vrhunac scena silovanja devojke hobotnicom (!?). Ono malo zadovoljavajućih stvari vezanih za film su prosečne maske zombija, mada se zbog skokovite kamere malo toga vidi, i solidno režirane akcione scene koje narušavaju pojedini kadrovi koji kao da su snimani amaterskom kamerom.


Ukoliko ste 100%-tni zombi fan i morate da pogledate svaki zombi film pokušajte i ovaj ali na svoju odgovornost. Ostalim gledaocima nikako ne preporučujem da ga gledaju jer je svaki zombi film opisan na ovim stranicama kvalitetniji od njega.

+ pojedine akcione scene
+ ima zgodnih tajvanćanki
— galimatijas svega i svačega
— neuspešan na svim poljima
— insistiranje na vulgarnostima

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment