Saturday, October 13, 2012

The Tingler (1959)


Režija: William Castle
Uloge: Vincent Price, Judith Evelyn, Darryl Hickman
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0053363/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=xg5nvnUMbbg
Pogledajte još: The Asphyx (1973)

Posle prethodnog vrlo dobrog filma sa Vincentom Priceom ovih dana pogledah još jedan, koji je takođe vrlo zanimljiv mada u drugačijem stilu. Režiser ovog filma je William Castle, šok-horor majstor tog doba, sa kojim je Price sarađivao u prethodnom horor hitu House on Haunted Hill.


Tingler je po mnogo čemu zanimljiv film. Na prvom mestu tu je originalna, dosta luckasta ali na momente i zastrašujuća priča. Vincent Price igra sudskog patologa kome je seciranje osuđenika na smrt posle tretmana na električnoj stolici svakodnevni posao. Tokom zadnjih godina njega sve više intrigira izučavanje straha kod pomenutih osuđenika, usled kojeg im puca kičma. Price otkriva da kod ogromnog straha ljudi dožive peckanje uzduž kičme koje nastaje od jednog parazita što živi u ljudskom telu a kome je on dao naziv nazvao „tingler“. Tingler se hrani ljudskim strahom i ako se čovek ne oslobodi straha vrištanjem tingler može da ubije svog domaćina. Eksperimenti i izučavanje ovoga toliko zaokupljaju Pricea da on ne haje ni za šta oko sebe, pa ni za nemoralno ponašanje svoje supruge već i nju koristi u svrhe istraživanja. U jednom trenutku filma čak i sebe podvrgava eksperimentima i to usled halucinogene droge LSD, što je prvo pominjanje ove tada legalne droge na filmskom platnu.


Usled nemogućnosti da vidi ili oseti delovanje tinglera u pravoj meri, jer se svaki strah završava vriskom i slabljenjem tinglera, rešenje se nameće u vidu plašenja gluvoneme žene koja vodi lokalni bioskop, jer se ona ne može osloboditi straha usled nemanja glasnih žica. Priceov plan uspeva, ali tingler beži i počinje da napada sve u svojoj blizini a oni koji ne budu vrištali postaće njegove žrtve. Ovo je režiser filma iskoristio za dodatno plašenje publike po tadašnjim bioskopima, tako što je ispod nekih sedala montirao vibraciju koja bi se aktivirala u određenim delovima filma kada bi tingler bio na slobodi a u sali zavladao totalni mrak. U tim trenucima samo bi se čuo Priceov glas koji upozorava publiku: "Ladies and gentlemen, please do not panic. But scream! Scream for your lives! The Tingler is loose in this theater!“ U vremenima kada publika nije bila naviknuta na svakojake strahote na malim i velikim ekranima ovakvo nešto je dovodilo do toga da u sali nastane opšta vriska a sve je vešto pripremljeno još tokom ulaska publike u salu kada su „bolničari“ odvodili neke „gledaoce“ sa prethodne projekcije ambulantim kolima usled navodnog infarkta od straha.


Danas tako nešto nije moguće jer bi se našao neki dokoni klinac koji bi od autora filma izmuzao i poslednju paru na sudu usled pretrpljenog straha i smanjene seksualne aktivnosti uzrokovane Priceovim glasom i vibracijom ispod sedišta. No, i pored svega ovoga što je vezano za mesto prikazivanja filma sam film i pored malo rastegnutog uvoda ima da ponudi neke dosta zanimljive scene čak i za današnje vreme. Sami kadrovi kada Price vadi tingera iz leša žene su dosta jezivi iako se vidi da je tingler suviše veštaki i plastičan. Priceovi LSD tripovi, a posebno košmari gluvoneme žene, su upečatljivi, a u ovom dugom slučaju se posebno ističe scena gde vidimo crvenu krv u umivaoniku i kadi (pogledajte screenshotove) koja deluje još crvenije nego inače budući da je ceo film u crno-beloj tehnici. U ovim scenama je režiser opet pribegao triku jer nije krv ofarbana u crveno već su tih nekoliko scena snimljeni tehnikom u boji a okolina je ofarbana u crno bele nijanse.


Tingler nije sjajno prošao ni kod kritike ni kod publike, možda zbog uspešnijeg prethodnika koga nije uspeo da nadmaši. Ipak, za sve ljubitelje retro horor zabave biće odlično utrošenih nešto manje od sat ipo.

+ harizmatični Vincent Price
+ nekoliko originalnih retro scena
+ napeta zadnja trećina filma
— razvučen uvod filma
— neke prenaivne scene

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment