Thursday, October 4, 2012

Bunnyman (2009)


Režija: Carl Lindbergh
Uloge: Cheryl Texiera, Matthew Albrecht, Alaina Gianci
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1308748/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=lOYZ6HZMqqY
Pročitajte još: Dylan Dog – Ružičasti zečevi ubijaju

Iz nekih razloga volim da pogledam loš horor film u društvu nekog prijatelja, takođe ljubitelja horora, unapred mu praveći “hype” i navodeći da je pomenuti film izvrsno ostvarenje i film koji je redefinisao horor žanr kao takav. Zatim uz film posmatram i prijatelja te koliko će mu trebati da shvati da je nasamaren, a da ono što gleda nije nikakav masterpiece već obično đubre. U ovom slučaju kolega je tražio posle 10-15 minuta da ugasim film, što je odlično prolazno vreme, jer je u pitanju zaista dno horor produkcije.


I kada kažem dno horor produkcije ne mislim samo na to da je zaplet u Bunnymanu totalno neprirodan i glup: grupica dvadesetogodišnjaka kreće na put kroz neku nedođiju a progoni ih misteriozni ubica koji vozi scary kamion i obučen je u kostim zeca. Ne mislim tu ni na prilično slabu glumu, slabe specijalne efekte koji su zamaskirani velikom količinom krvi ili na stupidan i stopostotno očekivani rasplet. Sve ovo nabrojano je sasvim očekivano u nekom niskobudžetnom slasher filmu i bilo bi zaista iznenađenje da je drugačije. Ono što je zaista dno u ovom filmu je ponašanje likova, njihove reakcije i odluke, i mogu reći da je ovim filmom zaista redefinisan pojam glupih ponašanja likova i trebaće mnogo vremena da ga neki film nadmaši (čitaj: dok se ne pojavi neki režiser/scenarista koji je toliki diletant da ovako nešto stavi u svoj film).


Evo za početak, da li možete da zamislite šestoro dvadesetogodišnjaka koji kreću na put bez mobilnog telefona? Mogli da zamislite ili ne - to se upravo dešava u ovom filmu, bez bilo kakvog objašnjenja. Dalje, kada ih na autoputu počne proganjati kamion oni ne mogu da nađu rešenje da ga se “otresu”. Skrenu pola metra levo-desno po putu, ubrzaju na čak 65km/h ali jok, kamion ne odustaje i uporno ih udara otpozadi u branik. Zatim se parkiraju pored puta ali avaj, parkira se i kamion. Tada traje psihičko nadmudrivanje jer oni ne smeju da krenu (!?) bojeći se da će ih kamion gurnuti u provaliju ukoliko pokrenu automobil. Eto odgovora zašto je propala američka auto industrija, da su pravili automobile brže i startnije od kamiona ovi klinci bi bili živi, zec-ubica bi još uvek bio gladan a fabrike automobila bi radile. A i klinci u filmu su čini mi se vozili Toyotu, mada to sad i nije bitno, poenta je da je u pitanju katastrofalan zaplet.


Neugo zatim oni sleću automobilom s puta, udaraju u prepreku veličine oranice i automobil je time zreo samo za otpad. Dalje nastavljaju peške, u jednom trenutku se sa autoputa odvajaju na sporedni put jer im se “više ne ide autoputem”. Na pitanje jednog od njih šta znače obrnuti krstovi postavljeni duž tog puteljka (a na drveću vise džakovi sa ljudskim lobanjama & kostima) drugi odgovara “da ne želi da zna”, i svi nastavljaju dalje. Treći uzvrati da mora da postoji neki razlog za to ali ga onaj drugi sa sigurnošću ubedi: “Probaj da ne misliš na to, važi?” Idući tim puteljkom počinju razne peripetije koje će većinju njih koštati glava, i bukvalno i figurativno. Zec radi u dve smene motornom testerom, a ne treba ni spomenuti da ne postoji kvadratni metar šume na kojem on nije prisutan: gde god da krene neka usamljena curica eto ti ga tu i zec. A gde je zec tu su i nelogične situacije, naravno, pa tako do kraja filma gledamo red koljačine a red gluposti, poput toga da se svi obavezno moraju razdvojiti, obavezno ne koriste šansu da ubiju zeca kada im se ukaže prilika za to itd. Moj lični favorit je scena kada zecov kolega siluje jednu devojku preko farmerica, ali ubeđen sam da će svako od vas pronaći glupu scenu po svom ukusu :)


I sad posle svega postavlja se pitanje kome treba Bunnyman 2 koji uskoro treba da se pojavi? Nisam siguran, ali mislim da ću ga “podmetnuti” jednom drugom kolegi uz prethodnu višednevnu najavu da imam izvanredan horor film, najbolji horor film u zadnjoj deceniji, ma kakve kolibe u šumi, kakvi bakrači. Onom prvom kolegi s početka texta upravo biram neki dobar horor film umesto izvinjenja; ako mu podmetnem još nešto slično Bunnymanu izbaciće me iz moje kuće.

+ predeli i ambijenti u filmu su upečatljivi
+ neki kadrovi i režija pokazuju potencijal
— izuzetno neracionalna ponašanja likova
— slab scenario, zaplet, tok priče i rasplet
— slabi i jeftini specijalni i horor efekti

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment