Thursday, October 4, 2012

Hansel & Gretel (Henjel gwa Geuretel) (2007)


Režija: Pil-Sung Yim
Uloge: Jeong-myeong Cheon, Young-nam Jang, Ji-hee Jin
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1002567/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=NWc_EFDmb2o
Pogledajte još: Red Riding Hood (2011)

Hansel and Gretel, iliti po naški Ivica i Marica, je južnokorejski film koji nam tu bajku predočava na neki drugačiji i moderniji način, tek povremeno se oslanjajući na radnju priče koju bi svako dete trebalo da zna. Film je mešavina više žanrova, između ostalih drame, trilera, horora ali je to ipak topla bajka koju je najugodnije gledati tokom novogodišnjih/božićnih praznika.


Film počinje saobraćajnom nesrećom u kojoj Eun-soo sleće s puta tokom razgovora mobilnim telefonom sa svojom trudnom devojkom. Kada je došao svesti već je uveliko pala noć a pored sebe je ugledao devojčicu s fenjerom u ruci koja ga je povela u ubližnju kućicu u šumi. U kućici osim pomenute devojčice žive još njena mlađa sestra, stariji brat i roditelji a sve izgleda kao iz bajke. Prelepa unutrašnjost kuće sa ogromnim brojem dečijih igračaka i slika po zidovima, istaknuti koloriti, neobične kombinacije boja i obilni obedi sastavljeni većinom od slatkiša su ono što je dojmilo Eun-sooa po dolasku. Nakon što se odmorio, narednog dana, njemu počinje da se čini da stvari u kući nisu baš onakve kakve izgledaju na prvi pogled. U pojedinim momentima iz inače simpatične dece izbija zlo kojeg se, čini mu se, i njihovi roditelji plaše. Da li su uloge u kući zamenjene ili je nešto drugo u pitanju ostaje mu da sazna, kao i to da pronađe način da se vrati svojoj voljenoj.


A to će biti izuzetno teško. Šuma oko kuće je pravi lavirint i svaki pokušaj odlaska se završava dolaskom na mesto s kojeg je krenuo – do kućice. Deca žele da on ostane zauvek sa njima a Eun-soo nije sasvim načisto da li su mu deca draga ili ih se boji. Stvari dodatno poslaju složene narednog jutra (film je podeljen na nekoliko dana) a Eun-soo će morati da otkrije tajnu koju deca čuvaju ukoliko želi da napusti kućicu. Radnja filma se pomalo oslanja na istoimenu priču ali i na tematiku zlostavljanja dece, sve začinjeno prazničnim feelingom i pojavljivanjem Deda Mraza lično. Osim povremenih scena i citata koji navode na istoimenu priču u filmu postoje i mesta koja nedvojbeno podsećaju na neke druge poznate bajke, što je dosta simpatično, kao i ceo deo filma koji se odvija u bajkovitom okruženju. Izgled tih scena je predivan i izuzetno bogat detaljima, te svaka scena izgleda kao lokacija iz neke ‘hidden object puzzle’ igre, gde u prenatrpanom ekranu tražimo zadate predmete.


Nasprot ovome imamo horor scene koje su rađene u standardnom maniru južnokorejskog horor filma. Te scene su dosta napete i u pretežno crnim tonovima, ali ih ima svega nekoliko uključujući i jedan potresan flashback iz detinjstva dece koji razjašnjava dosta stvari. Deca u filmu su izuzetno simpatična, posebno najmlađa curica, ali će gledalac celim tokom filma biti u dilemi da li da se dece plaši ili da ih simpatiše. Ipak, na kraju filma jedno osećanje preovlađuje a završetak filma je pomalo setan i tužan. Tome doprinosi atmosfera u filmu, dok su likovi  svi odreda vrlo ubedljivi, kako glumačkim kvalitetima tako i vizuelno. Vizuelnom utisku je veoma doprinela kostimografija i režija, gde se vrlo često zumiraju krupni kadrovi iz nekih čudnih ali zanimljivih uglova. Moja ocena za vizuelni izgled filma – čista desetka.


Hansel and Gretel je tehnički i glumački odličan film koji poseduje vrlo dobru atmosferu. Što se tiče priče – ukusi su različiti. Meni se priča svidela ali cenim da bi horor gledaoci mogli biti razočarani jer je strašnih scena malo. Zato film preporučujem onim gledaocima koji vole čudne bajke, praznične filmove i fantazije o deci, jer će njima film bolje “sesti” a povremene horor scene će im biti još upečatljivije.

+ izvrstan vizuelni izgled filma
+ kvalitetni enterijeri i eksterijeri
+ dobra i potresna dečija priča
+ odlična gluma i likovi
— ponekad malo konfuzna priča

Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Ovo deluje opako zanimljivo. Nosio sam se već mišlju da pogledam ali tvoj prikaz je definitivno potvrdio ovu odluku.

    ReplyDelete
  2. Nadam se da će ti se svideti film. Film je mešavina bajke i azijskog horora, a pošto sam ljubitelj istih pogledaću ga još jednom ovih dana :)

    ReplyDelete