Thursday, October 11, 2012

Thinner (1996)


Režija: Tom Holland
Uloge: Joe Mantegna, Robert John Burke, Lucinda Jenney
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0117894/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=01ese31eyL0
Pogledajte još: Tales from the Crypt: Demon Knight (1995)

Thinner je film inspirisan kratkom pričom Stephena Kinga, režiran od strane (za horor žanr) eminentnog Toma Hollanda, ali film koji nije horor u pravom smislu pa kao takav može biti pogodan za gledanje i onoj publici koja se grozi strašnih filmova. Priča u filmu ima prepoznatljivi Kingov pečat, te njegovi fanovi imaju u čemu da uživaju.


Priča u filmu Thinner je uvek aktuelna, a u našoj zemlji aktuelnija nego ikada. Film nam govori o “vezama” i “vezicama”, o korupciji, o pravdi koja nije jednaka za sve, o zadriglim advokatima koji za tili čas nađu načina da se oslobode tako sitnog prekršaja kao što je ubistvo, dok ih savest muči manje nego što bi običnog čoveka nakon pregažene životinje na putu. Tako pratimo jednog zadriglog advokata, kome je žderanje opsesija iako drži dijetu, koji ima skladni brak sve dok kaplje novac od slučajeva gde zastupa okorele kriminalce. Nakon povratka kući sa jedne zabave/žderancije, dok mu “uzorna” supruga bloudžobuje za volanom, on udara automobilom stariju ženu koja na mestu ostaje mrtva. Takve veličine kao advokati ne bi (mnogo) odgovarali ni za ljude višeg materijalnog novoa a kamoli za staru i ubogu Ciganku, pa se nakon lažnog svedočenja policajca koji je “potvrdio” da advokat nije bio pod uticajem alkohola on oslobađa sve odgovornosti.


Nemoćan protiv sistema i advokatsko-sudijske organizacije otac nastradale starice, čili Ciganin starosti samo 106 godina, baca kletvu na trojicu aktera ove sudske nameštaljke. Na advokata baca kletvu “thinner” i on naglo počinje da mršavi iz dana u dan i pored toga što ždere sve & svašta nesmanjenom žestinom. Tek kada se uverio da se i sa kolegama dešava nešto čudno poverovao je u cigansku kletvu i ne ostaje mu ništa drugo nego da pronađe starca koji mu je sve to napravio. Starca nije lako pronaći jer se čerga stalno seli, a pitanje je i zašto bi starac povukao svoju kletvu. Advokat je svakim danom sve mršaviji i nije mu ostalo mnogo dana života pre nego što sasvim skapa. I pored toga što ovako izrečena radnja i uvod filma deluju sumorno on to po vizuelnom izgledu nije. Film je u svojoj prvoj polovini dosta vedre radnje, pomalo komičnih ponašanja pojedinaca a drugi deo filma je tek malo manje neozbiljniji. Mislim da bi bilo bolje da je film malo sumorniji i ozbiljniji jer je i tema filma ozbiljna. Ovako je celokupna atmosfera filma poput neke epizode Creepshowa ili Tales From The Crypt.


Završetak filma je dobar ali tu najpre mislim na rasplet događaja a ne na to kako se film pomalo naprečac završio u trenutku kad bi se očekivalo još barem nekoliko scena. Uz ovakav završetak i samo nekoliko horor scena ima se utisak da se radi TV ili direct-to-VHS filmu što nije loše ukoliko niste seli da ga pogledate s namerom da se preterano isprepadate. Tih nekoliko efekata je odlično urađeno i oni stariji gledaoci će se podsetiti kako su se nekada pravile maske bez upotrebe kompjutera i animacija. Najupečatljiviji efekat u filmu je transformacija advokata od preterano debelog do mršavog čoveka na ivici života. Glumačka ekipa je odlična, ima tu i nekoliko prepoznatljivih likova a mora se pomenuti i epizodna uloga izuzetno ubedljivog Stephena Kinga lično.


Thinner je zaista dobar film, iako možda po pročitanoj recenziji niste tako zaključili. U pitanju je pitak film, na momente čak i duhovit, film pogodan za gledanje i onima koji baš ne vole horor filmove, ali film sa pre svega dobrom idejom i pozitivnom porukom što je retkost u današnjoj horor kinematografiji. Jedina mana mu je to što nije preterano strašan a da li vam to predstavlja problem odlučite sami.

+ prepoznatljiv pečat S. Kinga
+ priča i završna poruka filma
+ nekoliko specijalnih efekata
— ponekad nije sasvim ozbiljan
— nije toliko strašan; završetak

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment