Sunday, August 10, 2014

The Thing from Another World (1951)


Režija: Christian Nyby ili Howard Hawks
Uloge: Kenneth Tobey, Margaret Sheridan, James Arness

The Thing from Another World je crno-beli naučno-fantastični film rađen po Who Goes There? noveli. Novela je do sada adaptirana tri puta, osim ovog filma iz 1951. godine po njoj je snimljen kultni The Thing Johna Carpentera 1982. godine i prequel ove verzije iz 2011. Zbog ovoga se The Thing from Another World može nazvati The Thing v0.9 (pre 1982. se nazivao samo The Thing) a za neke je ovo i najbolji ili jedan od najboljih SF filmova svih vremena.


Nakon poziva da dođe na Severni pol i istraži pad aviona ekipa otkriva da nije u pitanju nikakav avion već leteći tanjih težak čitavih 20 tona. Pokušavajući da oslobodi letilicu okovanu ledom ekipa bombama uspeva samo da je uništi ali pronalazi nepoznato zaleđeno biće koje je ispalo iz svoje letilice. Ekipa uspeva da iseče blok leda oko stvora i prenose ga u najbližu bazu. I pored toga što je blok leda držan na niskoj temperaturi i sa 24-časovnom stražom nesrećnim slučajem led se topi, stvor izlazi a prve njegove žrtve bivaju psi čuvari. Psi uspevaju samo da otkinu ruku stvoru a ona dovodi naučnike u bazi do šokantnog otkrića: stvor ima biljkoidni sastav, ne poseduje organe na koje bi vatreno oružje moglo da utiče a uspešno se samoobnavlja ali ono mnogo važnije je da se hrani krvlju što nepogrešivo znači da će pre ili kasnije posle pasa nasrnuti i na osoblje baze. Nije mnogo vremena prošlo dok se to nije i obistinilo pa ekipa koja je donela stvora sada pokušava na sve načine da se od njega odbrani i likvidira ga.


The Thing from Another World je starinski film, snimljen u vremenu kada su filmski standardi bili mnogo drugačiji od onih koji sada vladaju u filmskoj industriji ali i u vremenu bez tehnologije, gde su svi specijalni efekti morali biti urađeni maskama. Zbog svega ovoga jedino „strašno“ što vidimo je stvor sa druge planete koji se pojavljuje u nekoliko scena. Danas njegova pojava nije ni najmanje strašna ali je zanimljivo zamišljati kako je svojevremeno plašio čitave bioskope. Ipak, plašenje nije smisao ovog filma i na njemu se ne zasniva njegova srž. Velika većina filma protiče u razgovorima, diskusijama i debatama koje se vode na nekoliko nivoa. Najdominantnija je svakako ona u vezi stvora, da li rizikovanje života posade baze ima smisla, da li su njihovi životi vredniji od života onoga koji je došao da se nahrani njima, da li treba rizikovati živote u cilju nauke i ispitivanja nečega do sada neviđenog. Sukob između nauke i vojničke doktrine je samo jedan od sukoba, u priču se sasvim slučajno ubacuje i jedan novinar a tu je ženski član posade, čisto da svi ukusi budu zadovoljeni.


Ovaj film ne samo da je bio savremen već je išao i korak u budućnost. Zanimljive su usputne scene gde vidimo nadolazeće ženske slobode (u bondage sceni) a iz razgovora naslućujemo i seksualne slobode. Poštujući standarde tog doba (ali i sponzore) svaki lik u filmu puši i teatralno pali cigaretu osim naučnika, što je pametnima dovoljno jasna poruka. Uopše uzevši, film se više bazira na sadržini nego na vizuelnom što će, recimo, mlađim gledacima biti vrlo nezanimljivo. Današnji filmovi bi postojeće ideje dodatno razradili ali se ovde sve svodi na još i još razgovora što ponekad zaista guši gledaoca. Atmosfera u bazi na Severnom polu je dobro pogođena a i pored toga što je sve snimano u studiju i sa veštačkim snegom ledeni ugođaj je dobro pogođen.


The Thing from Another World je kultni film ali je to postao u nekom drugom vremenu. Sa današnje tačke gledišta on može biti zanimljiv samo starijim gledaocima ili pasioniranim fanovima Carpenterovog The Thinga koji imaju toleranciju ili vole retro SF filmove. Kada mu pristupite kao istorijskom dokumentu on može biti vrlo zanimljiv film ali ako ga gledate kao naučno-fantastični ili horor film upoređujući ga sa novijim filmovima on će vas zasigurno razočarati.

+ retro priča prepuna poruka i debata
+ pogođena atmosfera baze i Severnog pola
+ mnogo zanimljivih detalja
— previše diskusija i rasprave a malo akcije
— manjak uzbudljivosti; greške u scenariju
 

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment