Saturday, August 16, 2014

Blood Widow (2014)


Režija: Jeremiah Buckhalt
Uloge: Danielle Lilley, Brandon Kyle Peters, Christopher de Padua
Pogledajte još: bilo koji slasher 80-ih je bolji od ovoga

Više puta sam opise počinjao gotovo istom rečenicom a i posle gledanja ovog filma ne mogu a da se ne zapitam sledeće: kako je uopšte moguće da takvi antitalenti dobiju sredstva za snimanje filma i kako je moguće da neko finansira nekakvog autora za koga je vidljivo da nema ni trunke horor talenta? Možda je sve u vezi Blood Widow izgledalo dobro na papiru ali finalni proizvod je vrlo slab, u nekim stvarima i katastrofalan. Šteta, jer je film imao potencijala da bude barem prosečan.


Blood Widow poseduje kliše zaplet: bračni par prodaje kuću mlađem paru ali prećutkuje činjenicu da se u susednoj kući nalazi tajanstvena osoba koja je do sada ubila desetine ljudi. Naravno, obe kuće se nalaze na periferiji nedođije a našim antipatičnim junacima je jedino važno to što je kuća jeftina a ne zanima ih ko su im susedi. Već prvog dana u novokupljenoj kući se organizuje velika žurka tako da je time osiguran i horor kliše No.2. Međusobne odnose između (zaljubljenih?) vlasnika kuće, ali i odnose među drugim likovima, neću spominjati budući da nisu ni najmanje bitni već služe isključivo da se potroše gledaočevi minuti. Važne stvari po film počinju kada ekipa ne zna šta će od sebe pa ode u susednu kuću, namerno zaobilazeći vrata i razbijajući prozore i urinirajući na drveni pod izazivajući Krvavu Udovicu. I posle treba da nam bude žao kada ih dotična izmasakrira sa uživanjem. Dotična kreće da ih masakrira što u svojoj kući, što u njihovoj kući; niko se ne mere spasit srpa (čekić ne vidoh) iz udovičine ruke, secka sve ruke i vratove sa lakoćom k'o da kosi žito. Šteta da je ova brutalna akcija počela suviše kasno a da se prethodni period trošio na efemerne stvari.


Jedna od takvih stvari, ne toliko nebitnih koliko nejasnih, je i pozadina dotične udovice. Iako se u nekoliko navrata vide dokumenti, dnevnici i fotografije devojčice koja je sada već odrasla i ubija ja ništa nisam shvatio i priznajem da pojma nemam šta su joj drugi ljudi skrivili pa mora da ih skrati za glavu. Mada, možda razloga za masakr i nema kao i obično kada su pomahnitali krvoloci u pitanju. Udovica ostaje pod maskom do samog kraja filma i to je jedna od retkih stvari koje su uspele u filmu. Udovica ima pojavu i ima vizuelnu efektnost, jedine zanimljive scene u filmu su one u kojima se ona pojavljuje što dovodi do sledećeg zaključka: Krvava Udovica definitivno zaslužuje bolji film od ovoga. Druga stvar vredna pohvale su ubistva koja su povremeno vrlo brutalna. Seča glava i ruku, kidanje delova tela i kože sa lica su samo neki od načina na koje ona ubija. Treća i poslednja stvar vredna pohvale je muzika koja je za klasu bolja nego u prosečnom novijem hororu i na trenutke podseća na stare horor filmove.


Ali šta to vredi kada je film loš: ukoliko izuzmemo tih nekoliko ubistava koja traju cirka 10 minuta u filmu nema ama baš ničega osim trošenja vremena, loše glume, katastrofalnog scenarija, užasnih klišea, nepostojanja signala mobilnog telefona, nepostojanja signala fiksnog telefona i užasno antipatičnih likova. Samo jedna devojka u ulozi čudne hippie cure je donekle bila simpatična ali je ona i prva ubijena, verovatno kao pokazatelj kako prolaze oni likovi koji pokazuju barem naznake ljudskosti i simpatičnosti. Ima da svi likovi budu odvratni i tačka, govori od gore neki imaginarni Sitterson, koji režira sve horor filmove. Još jedna stvar koja bode oči je režija. Zaista je fascinantno kako režiser i pored odličnih tehničkih karakteristika, dobre muzike, pristojno odabrane lokacije i relativno uspele kreacije udovice nije uspeo da stvori ni jedan atmosferični kadar, ni jedno jezivo kretanje kamerom, ni jedan jezivi prikaz događaja ili bilo šta slično a kamoli originalno. Kako je moguće da režiser nekog horora barem ne pokuša da prekopira režiserska rešenja nekih eminentnih horor autora? Da li je dotični uopšte i gledao neke kultne filmove ili je njegovo horor iskustvo počelo i završilo se na jalovoj američkoj slasher produkciji XXI veka?


Uz sve to film je u nekim scenama toliko mračan da se ne razaznaje gotovo ništa na ekranu. Gledanje Blood Widow definitivno ne preporučujem, sebe sam jedva naterao da izdržim do kraja filma a vama preporučujem da pogledate neki slasher iz 80-ih.

+ pojava Krvave Udovice i ubistva
+ muzička podloga
— izuzetno dosadan film
— slab scenario, dijalozi, režija, gluma
— nejasna ideja i pozadina priče
 

Ocena: 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment