Tuesday, August 5, 2014

Deadly Blessing (1981)


Režija: Wes Craven
Uloge: Maren Jensen, Sharon Stone, Susan Buckner
Pogledajte još: Summer of Fear (1978)

Zanimljivo je po prvi put gledati jedan stari film Wesa Cravena. Deadly Blessing predstavlja Cravenov prelaz iz The Hills Have Eyes u A Nightmare on Elm Street fazu, s tim da poseduje više „noćne more“ nego „brda“. Za fanove Cravena odmah na početku napomena: Deadly Blessing nije Bog zna kakav film i nije cenjen ni kod publike ni kod kritike. On poseduje neke momente ali ne uspeva da se jasno žanrovski definiše pa se više pamti po nekim sporednim stvarima nego po scenama iz samog filma.


Prvo što upada u oči po startovanju filma su izuzetne tehničke karakteristike, naravno pod uslovom da dođete do kvalitetne kopije filma. Slika je kristalno jasna i čista a sve je još lepše za oko jer se film odvija u ruralnom američkom području Texasa (mada narator u traileru spominje Pennsylvaniu). Naime, mladi bračni par živi na svom ranču; dok žena radi po kući sve one stvari koje su žene nekada radile i koje su se nazivale „kućni poslovi“ muž sa prastarim John Deere traktorom obrađuje zemlju i brine se o stoci. Ljubavnu i radnu idilu kvari im samo zatvorena zajednca na susednom ranču, grupa Hitita, koja najviše podsećaju na radikalniju verziju Amiša. Umesto da žive svoj život po svojoj volji Hititi bivaju agresivni prema svojoj okolini i nameću joj svoj stil života s kojim se ne slažu čak ni svi članovi grupe, posebno ne oni mlađi. Mlađi Hititi pare oči na lepoj komšinici i na traktoru koji sa lakoćom ore brazde dok oni ručno žuljaju svu obradivu zemlju. To dovodi do sukoba između mladog bračnog para i ove zatvorene zajednice ali ni ostale komšije nisu pošteđene zatucanih bradonja sa crnim šeširima.


Jedne noći gore pomenuti traktorista gine naizgled nesrećnim slučajem ali njegova mlada udovica ne želi da se seli sa imanja i prepusti ga Hititima koji su se na njega nameračili. Ubistva se narednih dana nastavljaju po naizgled nasumeičnom redosledu ali sve to možda i ima nekakvog smisla. Craven u Deadly Blessing kombinuje triler, horor i misteriju pa se u skladu sa tim lice ubice ne vidi do samog finala filma. Ono što vidimo je kretanje ubice iz prvog lica, kako ulazi u kuće ili špijunira kroz prozor a onda i kako ubija dotičnog ili dotičnu. Ove scene su odlično snimljene i stvaraju posebno jeziv ugođaj. Scene ubistava nisu posebno efektne ali se film ni ne bazira na brutalnostima i krvi već na gore pomenutoj misteriji i našim pretpostavkama ko bi ubica zapravo mogao biti. Ovde stavljam i veću zamerku budući da je ubica ovde vrlo očigledan i to ne zato što autor filma nije dovoljno dobro sakrio njegove namere i razloge već zato što iskusni gledalac može da „provali“ kako je ceo film osmišljen. Ostaje samo da vidi završetak filma i sazna „šokantni“ razlog celog masakra.


Problem sa filmom nije samo što on ne poseduje dovoljno strašnih scena već i što on nije dovoljno žanrovski profilisan. Deadly Blessing se čas trudi da bude atmosferični horor, čas verski horor pun fanatika, na trenutke tipični slasher s početka 80-ih a onda i horor fantazija, što mu najmanje uspeva. S tim u vezi stoji i najveća zamerka a to je katastrofalno finale filma koje nikoga neće ostaviti neiznerviranim i bez upitnika iznad glave. Ono što je mnogo upečatljivije su pojedine scene koje se u sličnom ili gotovo istovetnom stilu pojavljuju i u A Nightmare on Elm Street koji je snimljen tri godine kasnije. Jedna od takvih scena je i najefektnija u Deadly Blessing a to je scena u kadi. Druga scena vredna pomena je kada pauk silazi u otvorena usta Sharon Stone, kojoj je ovo prvi film gde se pojavila nestatirajući. Zanimljivo je da je za Sharon ovaj film bio odskočna daska dok je za druge dve glavne junakinje filma (koje su se i bolje istakle u njemu) ovo bilo poslednje pojavljivanje. Iako obe mlade jedna zbog bolesti a druga iz ko zna kojih razloga više nikada nisu zasijale u nekom filmu ili na malim ekranima.


Deadly Blessing nije toliko kvalitetan film kako bi to ime režisera govorilo a pored nešto atmosfere i misterije jasno pokazuje u kom smeru će se kretati Cravenova karijera u narednom periodu. Ovaj film preporučujem samo fanovima starinskih horor filmova ili fanovima samog Cravena.

+ odlična fotografija i lokaliteti
+ odlična režija, kamera i kasting
— malo pravog horora
— žanrovska nedefinisanost
— završetak filma

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment