Wednesday, August 20, 2014

Scarecrow (2013)


Režija: Sheldon Wilson
Uloge: Lacey Chabert, Richard Harmon, Nicole Munoz
Pogledajte još: Husk (2011)

Filmovi o strašilima ubicama svako malo dolaze na ekrane/filmska platna iako pomenuta strašila malo kada budu zaista strašna a izbezumljeni prestrašeni tinejdžeri malo kada budu ubedljivi u svom iskonskom strahu od nečega što je puno slame i zakucano u sred kukuruznog polja. Kukuruzna polja svojom nepreglednom klaustrofobičnom jezom nadomešćuju glupost ubistava od strane strašila a i Scarecrows je trebao da bude film čija se radnja dešava u pomenutim žanrovskim okvirima.


Razredni starešina vodi grupu srednjoškolaca na kazneni put do napuštene farme, koja je barem po neuspeloj montaži s početka filma vrlo blizu njihove škole. O farmi kruže priče da je ukleta a klinci imaju da sa nje donesu strašilo jer se u gradu održava nekakva manifestacija strašila. Ono što dotični kažnjenici nisu očekivali je da je legenda o zlom strašilu na ukletoj farmu istinita a gledaoci ovog filma nisu očekivali da će akcija krenuti veoma brzo, što je dobro. Iako su se na farmi našli srednjoškolci tipičnih osobenosti (goth cura, delikvent, stidljiva devojka, wierd dečko zaljubljen u nju, normalna devojka koja je čini se nepravedno kažnjena...) nikavo dalje razvijanje njihovih odnosa i osobina se ne vidi, tim pre što neki bivaju ubijeni odmah po dolasku na farmu. Ubica, tj. strašilo, se ne krije previše a za tim i nema previše potrebe; ono je neuništivo pa što bi se igralo žmurke sa pridošlicama i satima pa i danima pomeralo vrata, onda prešlo na pomeranje creva na bazenu a kad bi prešlo na svoje žrtve gledaoci bi već zaspali.


Budući da je za distribuciju filma zadužen SyFy kanal kompletan film liči na nešto što se može videti na dotičnom kanalu ali u ipak malo ozbiljnijem izdanju. Priča je pomalo konfuzna i nedovoljno dorečena a osim problema sa likovima tu je i konfuzija sa poreklom i istorijatom strašila. Ni za trenutak nije jasno šta strašilo zapravo hoće, sem da ubije svakoga ko mu stoju na putu do naslednice vlasnika farme koji je nešto žestoko zgrešio prema strašilu i nakon što mu je pobio celu porodicu ovaj ga je zatvorio u podrum u kojem je bilo okovano do dana današnjeg. Zašto je baš sada izašlo i kako je porodica mlade naslednice tu godinama živela takođe ostaje nepoznato. Film je povremeno vrlo predvidljiv, barem što se postupaka likova tiče. To uključuje njihovo razdvajanje zarad lakše pogibije a poslednja u životu ima da ostane naslednica imanja pa da vidimo finalni obračun kod OK luke. Šlag na tortu predvidljivosti je scena sa policajcem; naravno da dotični ne može spasiti naše junake i junakinje u prvoj trećini filma ali je trebalo nešto malo originalnije osmisliti. Koliki god da je krelac pandur bi ipak ispalio koji metak iz svog pištolja dok je ovaj samo seo na dupe sa spuštenom vilicom od šoka.


Ono što mi se svidelo je što se film odvija na relativno raznovrsnim lokacijama. Osim nekoliko scena u kukuruzištima radnja se seli na trošnu farmu, susednu farmu, ambar, šumu i finalnu lokaciju – luku i groblje brodova. Ova lokacija mi se svidela kao i svaka lokacija koja uključuje zarđale gvozdene krntije. Ono što mi se nije svidelo je da film sadrži samo nekoliko specijalnih ne-CGI efekata koje autori sa ponosom pokazuju u nekoliko navrata (baja u šubi na otpadu) dok se ostatak ubistava svodi na zvučne efekte i prikaz lica onih koje to ubistvo posmatraju što izgleda vrlo SyFyovski. Izgled strašila je vrlo dobar a u nekim scena i odličan iako se vidi da je kompjuterski animirano. Ono što me je ceo film kopkalo je zašto se film zove strašilo jer ova kreatura što ubija u filmu pre liči na neko paranormalno drvenasto stvorenje sastavljeno od grana i grančuga gde mu od svakog pucnja otpada malo piljevine i nešto kore. Na kopnu se kreće veranjem i pozanjem uz tavanicu i objekte a prostor savladava rovanjem ispod zemlje (k'o Duško Dugouško koji putuje do Albukerkija) i to takvom brzinom da mu niko ne može pobeći bez obzira koliko se trudio i koje vozilo posedovao.


Scarecrow je film koji na momente deluje dosta dobro (za klasu bolje od prosečnog SyFy filma) ali i mestimično neubedljivo pre svega zahvaljujući svojoj priči. Zbog ovoga oni koji počnu gledanje filma imaju veliku šansu da oko njegove središnjice izgube zanimanje za dalje događaje i da ne dočekaju finale.

+ raznovrsni ambijenti
+ izgled kreature/strašila
+ nekoliko specijalnih efekata
— neubedljiv scenario
    malo specijalnih efekata

Ocena: 5/10


Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment