Tuesday, August 26, 2014

The Deadly Mantis (1957)


Režija: Nathan Juran
Uloge: Craig Stevens, William Hopper, Alix Talton
Pogledajte još: The Giant Claw (1957)

Zanimljive su bile te 50-te godine prošlog veka, barem što se horor i SF filmova tiče. Hladnoratovska zetegnutost i strah od radijacije donele su modu gigantskih kreatura protiv kojih se mogla boriti samo američka vojska. Sredinom prošlog veka sve je mutiralo i postalo džinovsko, počevši od mrava i paukova, preko ljudi i životinja pa do paradajza i drugih gluposti. Bogomoljka ima svoje počasno mesto u celom žanru jer je The Deadly Mantis vrlo dobar film, čak i sa današnje tačke gledišta. 


Na južnom polu je proradio vulkan da bi se zbog toga na severnom polu počeli topiti glečeri oslobađajući tako ogromnu bogomoljku koja je tu bila zatočena milionima godina. Dovoljno za početak, a kako bi bogomoljka mogla započeti ovaj milenijum nego hraneći se. Na meniju je vojna baza u severnoj Kanadi a kada komanda primeti da se personal baze duže vremena ne javlja odlazi da proveri šta se dešava. Ne zatiče nikoga u porušenoj bazi ali pronalazi nekakav tajanstveni deo nekakvog tela. Deo odmah predaju naučnicima koji nemaju pojma kome je dotični deo tela pripadao a dok se trude da to otkriju i drugi usamljeni američki radnici na severu počinju da nestaju. Kada se konačno otkrije da je vinovnik stradanja ogromna bogomoljka vojska je napada avijacijom a ova se sakriva ispod oblaka i upućuje u južne krajeve. Tako dolazi do opasnosti po stanovništvo a dolazi i do nekih zanimljivijih i napetijih scena po gledaoce.


Budući da je film delom sponzorisala i američka vojska, kao filmovano upozorenje Sovjetima da se Amerikanci mogu uspešno boriti i protiv nepredvidivog i mnogo jačeg nepoznatog neprijatelja, u filmu se mogu videti brojni snimci koji su nastali u dokumentarne svrhe. Tako vidimo brojne kadrove mlaznih aviona, nosača aviona, vojnih baza, ali i specijalaca na terenu i volontera u službi odbrane i osmatranja terena i vazduha. Ovi snimci vidljivo odudaraju kvalitetom od ostatka filma ali nije nešto što preterano smeta, čak mi je bilo vrlo zanimljivo da ih posmatram znajući da je u pitanju footage a ne materijal snimljen za potrebe ovog filma. Ono što jeste snimljeno za potrebe ovog filma je korektno odrađeno. Doduše, vidljivo je da su neke scene snimljene u studijima, vidljivo je da bogomoljka pred kraj filma baca automobilčiće a ne prave automobile, vidljivi su raznorazni filmski trikovi ali video sam i naivnije snimljene filmove tog perioda tako da vizuelni utisak ovog filma ocenjujem visokom ocenom.


The Deadly Mantis ne poseduje preopširan uvod a ni prebrz završetak pa deluje manje zastarelo nego slični filmovi. Istina, u središnjici poseduje neke nedovoljno ubedljive kadrove koji uključuju saopštenja naučnika i obraćanja generala kao i pretenciozno korištenje neke rudimentalne tehnike, posebno radara. Ono gde The Deadly Mantis briljira su scene sa bogomoljkom koja izgleda odlično. Iako se vidi da je upitanju maketa koja se previše sporo pokreće dok je na čvrstom tlu ove scene su highlight filma i većina ih je za pamćenje. Jedna od takvih je prva scena kada se dotična pojavljuje pred novinarkom gledajući je džinovskim okom kroz prozor dok je ova ne primećuje. Još nekoliko scena će mi ostati u pamćenju, pre svih scene koje se dešavaju maglovite večeri u gradu, recimo kada bogomoljka prevrće autobus, penje se uz zgradu ili završna scena u tunelu (koja dosta podseća na onu iz Them!). Kada bogomoljka leti to deluje nešto manje ubedljivo ali tada se za drugačije efekte nije znalo. 


The Deadly Mantis je vrlo dobar film koji sadrži mnogo manje mana nego slični filmovi sličnog godišta. Tehničke karakteristike su odlične, slika je kristalno čista i pored toga što je crno-bela pa nedostatak boja nimalo ne smeta da se film odgleda na modernim televizorima.

+ napeta i uzbudljiva priča
+ nekoliko scena za pamćenje
+ izgled bogomoljke
+ arhivski military snimci
— neubedljivost naučnika

Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment