Friday, August 8, 2014

Almost Human (2013)


Režija: Joe Begos
Uloge: Graham Skipper, Josh Ethier, Vanessa Leigh
Pogledajte još: Body Snatchers (1993)

Pod režiserskom palicom izvesnog Joe Begosa (koji potpisuje i produkciju, scenario i još štošta) stiže nam SF horor pod nazivom Almost Human. Već prvi pogled na nemaštoviti cover i generički naziv filma napisan promašenim fontom otkriva nam kojoj klasi ovaj film pripada. Ovo ne bi trebalo da obeshrabri ljubitelje vanzemaljaca i vanzemaljskih otmica jer Almost Human ima šta da ponudi gledaocu iako to što nudi nije nimalo originalno već više deluje kao omaž nekim poznatim predstavnicima ove vrste filmova.


Tako se radnja nimalo slučajno dešava baš u nepostojećem gradiću Derryju u državi Maine, gradiću koji je osmislio Stephen King i u kojem se dešava nekoliko njegovih novela. Jedne noći 1987. godine Seth uzbuđeno dotrčava do svog prijatelja Marka rastreseno spominjući nekakva svetla na nebu. Ne verujući u natprirodno Mark uzima oružje i izlazi napolje da vidi šta se zaista dešava i to je poslednji put da su ga njegova devojka Jen i Seth videli. Za Markov nestanak je okrivljen Seth iako pravog objašnjenja nikada nije bilo. Dve godine kasnije misteriozna svetla na nebu se ponovo pojavljuju a Seth oseća da su ona povezana sa misterijom i Markovim nestankom od pre dve godine. I zaista, Mark se pojavljuje u šumi ali deluje da to više nije onaj isti Mark koga su naši junaci poznavali. Iz nekih razloga on pokušava da pronađe svoga prijatelja i nekadašnju devojku koja je sada otpočela novi život i da ih kazni, usput lišavajući života svakoga na koga naiđe.


Mark malo govori ali mnogo radi, leševi se pojavljuju gde god da prođe a ubijene sprema u posteljice da bi se oni kasnije izlegli u nešto sličnije samom Marku. Primedba ovom segmentu je da pozadina cele priče nije dovoljno dobro pojašnjena. Osim što je nepoznanica gde je Mark proveo poslednje dve godine (sve što saznajemo su kratke crtice iz prebrzih flashbackova) nepoznanica je i zašto hoće da ubije svoje najbliže na Zemlji. Misterija je i koji je njegov cilj sa ljudskim larvama a širenje svoje alien vrste je standardno ali najlakše prihvatljivo objašnjenje. Budući da se radnja filma dešava u ruralnom području koje nema mnogo stanovnika a ima razuđeno sagrađene kuće sva dešavanja mogu da prođu a nedostatak policije je nekako logičan i očekivan. Film je dinamičan od svog samog početka i svojom ne toliko originalnom koliko zanimljivom idejom uvlači gledaoca u svoju priču. Završetak filma je manje uspešan od starta ali se nešto tako i dalo očekivati.


Režiser uspeva da dobro barata kamerom i stvori nekoliko upečatljivih scena pre svega zahvaljujući specijalnim i zvučnim efektima koji su pristojni za ovu klasu filma. Ono gde se vidi neiskustvo autora je montaža gde se neki kadrovi prebrzo smenjuju, gde se nekoliko trenutaka nakon večeri već razdanjuje a tu je i neiskusno napisan scenario gde se priča u nekoliko navrata slučajnom koincidencijom nastavlja iako je realno očekivati da bi se baš tu u realnom životu zaglavila, možda i na duži period. Ono što je meni lično više smetalo od prethodno nabrojanog je vreme dešavanja filma – 1989. godina. Autor je time pametno izbegao korišćenje svih modernih tehnologija koje nerviraju gledaoca u novim filmovima ali i jasno stavio do znanja gledaocu da je fan VHS filmova (ne tehnički već sadržajno), na koji Almost Human upravo liči. Problem je što dosta stvari u filmu ne liči na kraj 80-ih, počevši od frizura, odevanja pa do nekih modela automobila koji su se zapravo pojavili tek 1991. godine. Na verodostojniji izgled tog perioda je trebalo i moralo biti utrošeno više vremena tim pre što to ne iziskuje mnogo finansijskih sredstava.


Almost Human je zabavan film sa uvek zanimljivom premisom, možda ne baš najsretnije rešen u svom drugom delu ali ljubitelje niskobudžetnih vanzemaljskih otmica svakako neće ostaviti razočarane. Ako ništa drugo mnogo je zanimljiviji i vizuelno efektniji od Alien Abduction koga sam nedavno opisao a koji po svojoj radnji i mestu događanja veoma liči na Almost Human.

+ zanimljiva tema
+ specijalni efekti
+ old school horor sf
— previdi u montaži i scenariju
— period ne deluje autentično

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment