Sunday, August 24, 2014

Stalled (2013)


Režija: Christian James
Uloge: Dan Palmer, Antonia Bernath, Tamaryn Payne
Pogledajte još: Doghouse (2009)

Dok na jednom omotu stoji natpis „dostojan naslednik Shaun Of The Dead“ drugi krasi epitet „It's The Evil Dead meets Phone Booth... In the Toilet!“. Makar jedna stvar iz ove navlakuše je tačna a to je poslednja reč: za ljubitelje toaleta i toalet humora Stalled može biti zanimljiv i smešan, dok za ljubitelje zombija ovde ima nešto manje materijala. Najrazočaraniji će biti ljubitelji horor komedija jer dobrih fazona ovde ima vrlo malo.


Najoriginalniji aspekt filma i ono najpozitivnije što on ima da ponudi je sam koncept i izolovana lokacija na kojoj se dešava 90% radnje. Baš na božićno veče domar zgrade (čiji su inicijali W.C. što je vrlo smiješno, jel) proverava razglas i lavabo u ženskom kupatilu kada u njega ulaze dve cure koje prisustvuju žurci zaposlenih. W.C. se sakriva u kabinu da bi prisustvovao razgovoru dve pripite i opuštene devojke, a šta to rade pripite i opuštene devojke u tinejdžerskom filmu nego ukrste jezike i počnu da se ljube. Trenutak pre nego što se domar prepustio masturbaciji jedna od devojaka grize vrat onoj drugoj i pretvara se u zombija. Na vrata klozeta nadiru i drugi zombiji koji su do pre samo nekoliko minuta uživali u božićnom provodu pa naš junak ostaje zaglavljen u kabini WC-a. U dotičnoj kabini se i odigrava veći deo filma i prikazuje W.C.-a koji pokušava da pobegne iz WC-a. To će mu teško poći za rukom jer je zombija previše na skučenom prostoru ali i zbog njegove retardiranosti budući da mu ni najrutinskije akcije neće poći za rukom.


Jedino društvo koje naš junak ima je devojka iz susedne kabine i u njihovim dijalozima prolazi dobar deo filma. Budući da W.C. nije video dotičnu devojku on ju je nacrtao flomasterom na zidu kabine pa kad god čujemo njen glas gledamo tu nacrtanu karikaturu. Ono što je veći problem je što njihovi dijalozi najčešće nisu zanimljivi i predugo traju. Njihova kabinska veza ima smisla i ima neku težinu ali ne znam koliko pristaje jednom filmu koji se deklariše kao horor komedija. Susret njih dvoje u kasnijoj fazi filma je čak tužan, mnogo tužniji od patetičnih završetaka raznoraznih holivudskih visokoproduciranih zombi filmova, i jedan od segmenata koji mi se čak dopao. Ono što mi se nije dopalo je kvalitet i nivo humora koji se provlači kroz film, što opet ne mora da znači ništa potencijalnim gledaocima kojima se takvo nešto dopada. Humor je većinom toaletski, što je i logično jer se film dešava o toaletu. Ima tu raznoraznih fizioloških potreba, zatim odsecanja udova i delova tela a i obaveznih narkotika i vulgarnosti glede blowjoba, što nažalost postaje standard u novijim komedijama.


Tek nekoliko fazona je zaista smešno i još nekoliko je duhovito, poput ismevanja pop-rock kulture i koncerata. Stalled sam gledao sa jednim starijim prijateljem sa kojim povremeno gledam filmove još od '90. i dotični je razočarano napustio projekciju već posle trećine filma. Ja sam stoički izdržao do kraja, film jeste nešto bolji u svojoj završnici ali je to sve daleko od kvalitetne horor komedije, što Stalled možda i nije jer deo filma poseduje drugačije emocije. Što se tehničkih karateristika tiče one su slabije i od prvih kadrova je jasno da je u pitanju niskobudžetni film. Osvetljenje kadrova je često slabo a isto se može reći i za zvuk. Maske zombija su standardne a neki od malobrojnih brutalnih trenutaka su odlični. Toplo-hladno utisak se nastavlja kastingom; dok je glas devojke upečatljiv pojava otpušača klozeta nije ubedljiva. Momak nema nikakvu harizmu i njegova pojava se ne pamti, osim po budalastim postupcima, naravno. Nijedna scena nije smešna zahvaljujući njemu samome što ne bi trebalo da se desi nekome ko je glavni akter jedne komedije.


I pored brojnih hvalospeva kritičara meni se film nije mnogo svideo. On delom jeste zanimljiv i originalan zbog setupa i lokacije. Kao pokušaj nekog mladog i neiskusnog autora Stalled može da prođe ali kao celovečernji film za dobar provod on ima mnogo rupa, gluposti, neuspelog humora i dosta dosadnih delova.

+ zanimljivo osmišljen film
+ pojedini specijalni efekti
— dosta neuspelog humora
— glavni lik bez harizme
— nit' komedija nit' ozbiljan film


Ocena: 5/10

Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment