Thursday, August 28, 2014

Afflicted (2013)


Režija: Derek Lee, Clif Prowse
Uloge: lif Prowse, Derek Lee, Michael Gill

Afflicted je kanadski found footage film i jedan od zanimljivijih filmova tog podžanra u poslednje vreme. Zapravo, ovo i nije found footage u bukvalnom smislu te reči jer izgubljenog snimka ovde i nema; caka je u tome da se dvojica prijatelja odlučuju na jednogodišnji put oko sveta, možda ne baš oko celog sveta ali svakako oko uzbudljivih mesta širom sveta i onih koja su zanimljiva za noćni život. Kompletno putovanje će snimati sa nekoliko kamera koje će biti okačene o njihovim tijelesima a snimci će se direktno streamovati na njihovom sajtu ili društvenoj mreži, kako god. Tako će zainteresovani travel fanovi moći da vide šta se u svakom trenutku dešava sa njihovim bogobojažljivim pustolovima a gledaoci su od sastavljanja ovih klipova dobili – Afflicted.


Bio ovo tipični FF ili ne bio – standardno odvratni found footage uvod je tu. Žudim za danom kada neki novi teen horor film, a posebno FF film, neće imati uvod koji uključuje žurku, lošu muziku, pijanku, drogu, kurvanje, povraćanje i buljuk odvratnih likova. Ali šta je tu je, naši momci se opuštaju i „opraštaju“ od svojih prijatelja jer kreću na put oko sveta. U uvodnim trenucima film nimalo ne deluje kao horor što može da zavara one koji nemaju pojma šta gledaju i kojem žanru to pripada. Kada krenu na put oko sveta dvojica prijatelja osim snimanja znamenitosti posećuju raznorazne lokale i barove te pokušavaju da se omaste za neku zgodnu meštanku. Tko se sumnjive mještanke laća od dotične će i stradati, kaže jedna stara poslovica pa tako bejaše i ovog puta. Vođa puta i glavni lik filma, Derek, upoznaje zanosnu Parižanku s kojom odlazi u hotelsku sobu na jedan „intelektualni razgovor“. Društvo hoće da mu napravi psinu pa upada u sobu samo da bi otkrili da Parižanke nema i da je Derek ujeden za rame i bez svesti. Incident nikome ne prijavljuju a Derek iako se loše oseća ne odlazi u bolnicu jer se plaši da će biti na silu hospitalizovan zbog svoje hronične bolesti krvnih sudova.


Narednih nekoliko dana Derekovo stanje je sve lošije. Njegov saputnik ne zna šta da uradi jer svom prijatelju ne može da pomogne a ovaj ne želi da ode u bolnicu. Ovaj segment filma sadrži neke nepredviđene situacije i zbog toga je zanimljiv, ali i zbog toga što Derek počinje da pokazuje neke svoje nadljudske sposobnosti. Osim neljudske brzine i snage Derek je sposoban da skače na zgrade ali umesto u Spidermena Derek se zapravo pretvorio u – vampira. Život vampira i život sa vampirom nikako ne mogu biti normali jer njegova ishrana uključuje isceđenu ljudetinu pa tako ni avantura naše dvojice junaka neće biti standardna a ni zakonom dozvoljena. To znači da gledaoci mogu da uživaju u nekolicini izuzetnih akcionih scena snimanih iz prvog lica jer kamere stalno snimaju, i dok vampir odlazi u noćnu ishranu, i dok mu kolega nabavlja hranu, i dok ga policija proganja, i dok mu specijalci sasipaju rafale u lobanju i dok mu koža gori od sunčeve svetlosti. Neke od ovih scena su zaista odlične i podložne ponovnom gledanju i razmišljanju kako je sve ovo uopšte moglo biti snimljeno (posebno uz skroman budžet). Neki specijalni efekti su odlični a u nekim drugima su se autori dovijali raznoraznim trikovima ali ceo film izgleda vrlo dobro, skoro i odlično za found footage.


A onda su tu i problemi, čisto da sve ne bude idealno. Osim uvoda film ima problem sa uživljavanjem u celokupnu situaciju. Neke scene nisu dovoljno uverljive, poput one da neki čovek rizikuje svoju bezbednost i život zbog prijatelja koji je povampirio. Posebna priča je streaming i komentari gledalaca koji u jednom trenutku filma pružaju podršku Dereku i očekuju skoro viđenje sa njim iako je sasvim jasno da Derek više nije čovek već zver koja mora da se hrani ljudima, milom ili silom. Problem su i neke scene koje pokušavaju da budu uznemirujuće i strašne ali nemaju svoju svrhu u celoj priči već su tu samo bizarnosti radi (poput samovađenja očiju) ili gađenja gledaoca radi (3-4 scene povraćanja). Dalje, tu je neubedljiva priča o besmrtnosti vampira koji raznosi sebi glavu iz sačmarice a već u sledećem trenutku je živ a potiljak mu je pokrpljen. Postavlja se pitanje ko mu je to pokupio mozak sa tavanice i ponovo spakovao u lobanju a sledeće pitanje je i zašto, ukoliko već želi da se samoubije i to ne uspeva da uradi, beži sa sunca jer mu šteti prirodna svetlost. Jeste da bi takva smrt bila mnogo bolna ali bi sigurno bila i uspešna (poput raznošenja bombom, recimo). Takođe, Afflicted je deficitaran sa horor scenama, onih zaista strašnih je tu svega nekoliko ali su prilično efektne.


Problem je i u finalu filma koje nema onakav klimaks kakav očekujemo od sličnih filmova. Kraj nije ni najstrašniji a ni najšokantniji deo filma, plus što ni priča nije najbolje zaokružena pa otvoren kraj sugeriše da bi Afflicted mogao dobiti svoj nastavak. To nikako ne bi bilo loše jer je Afflicted veoma dobro režiran, pristojno zanimljiv i napet film, pun akcije i sa nešto manje horora. Ukoliko volite found footage, volite vampire a ne morate da posedite od straha tokom gledanja filma Afflicted je kao stvoren za vas.

+ izuzetne found footage akcione scene
+ nekoliko specijalnih efekata
+ režija, kamera se ne drma previše, lokacije
— uvod, povremena neuverljivost, završetak
— malo horor scena, neke nelogičnosti


 Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment