Tuesday, August 12, 2014

Cruel Will (2013)


Režija: Arthur Romeo
Uloge: Arron Kinser, Marissa Pistone, Spencer Garrett
Pogledajte još: 100 Feet (2008)

Cruel Will je tipični niskobudžetni film modernog doba i to ne onaj niskobudžetni film gde je vidljivo da je u film uloženo malo sredstava a uz više novca bi dobre ideje bilo kvalitetnije filmovane već onaj niskobudžetni film gde mediokritetska priča puna slabe glume i CGI efekata puca po šavovima od povremenog amaterizma. Zaboravite hvalospeve na pojednim filmskim blogovima i zaboravite da se ovaj film ikada pojavio; on nema zaista šta da ponudi a da to, i u mnogo boljem obliku, niste već bezbroj puta ranije gledali.


Jedna od retkih pozitivnih stvari u filmu je njegov početak i to ne zato što je radnja originalna već zato što je apsolutno nepredvidiva. Nakon 10-ak minuta filma znamo da je Lily mlada i lepa studentkinja ili asistentkinja, šta li, da je njen profesor napaljen na nju i diskretno joj se nabacuje k'o napaljeni vepar u sezoni parenja, da je ona u srećnom braku sa svojom simpatijom iz detinjstva i da su joj upravo javili da joj je umro otac. Kuda ovakva postavka može da odvede gledaocu apsolutno nije jasno ali će se ubrzo sve samo reći: nakon sahrane oca, sa kojim njen muž nikada nije bio u dobrim odnosima, Lily donosi urnu kući i primećuje da sa nje fali poklopac. Gotovo istovremeno njen suprug Paul počinje da se čudno ponaša i da vidi nekakva priviđenja koja imaju oblik pokojnog tasta. Iako mnogo glupo zvuči i njemu samom a kamalo drugima on počinje da bude progonjen od pokojnog tasta koji je izašao iz otvorene urne (kao da duhovima odjednom smeta čep urne a zidovi kuće ne).


Kao i u mnogim sličnim filmovima pokojni ženin otac mu pravi mnogo problema jer „ulazi“ u razne osobe u Paulovoj blizini a ne treba biti mnogo vidovit pa znati da je samo pitanje vremena kada će oko Paula početi da padaju i prve žrtve za koje on neće imati razumnog objašnjenja („Nisam ih ja ubijo, to je uradijo moj pokojni tast Adrijan, majkemi“). No, iako ovo zvuči donekle zanimljivo na Word virtuelnom papiru u ovoj indie praksi je mnogo dosadnije i neubedljivije. Umesto na dinamiku i na ubistva autor se, verovatno usled manjka sredstava, usredsredio na psihičko stanje Paula koji počinje da ludi zbog proganjanja od strane pokojnika. Tako gledamo kako Paula više ne može da prepozna ni rođena žena, pa ne može da ga prepozna ni ženina tetka, pa ne može da ga prepozna ni kolega sa posla, pa ni direktor, pa niko na svijetu ovom celom tom. Hvatanje za glavu i besomučno retoričko zapitkivanje „šta se to za ime sveta dešava“ nije nešto što bih gledao u jednom horor filmu a ovde se upravo to prečesto vidi.


A kada dođu horor scene one su gotovo sve odreda CGI. Dakle, pokojnik, tj. njegov duh uđe u neku osobu, ona dobije crne CGI oči (a ponekad i crna CGI usta koja se izvijaju) i to je sve. Ove scene su gotovo sve neefikasne a samo jedna je prilično uspela (prvi Lilyn preobražaj). Neke scene iz završnice su uspelije jer se ne zasnivaju na animaciji već na efektima i krvi ali je tada film već nepovratno otišao u dosadu i amaterizam. Amaterizam se ne vidi samo u nekim režiserskim rešenjima i početničkim kadriranjima već i u glumi pojedinaca i njihovim replikama koje su na nivou amaterskih horor filmčića na Youtubeu koji kače klinci koji snimaju svoj prvi horor video sniman mobilnim telefonom i dobro se zabavljaju. Amaterska je i kompletna priča koja pokušava da bude šokantna, psihološka i teška a jedino što uspeva je da bude dosadna. Sve što je dobro u ovom filmu stalo bi u 15 minuta nekog omnibusa (plus nekoliko skinutih fotografija glavne glumice) dok je ostatak čisto razvodnjavanje i trošenje gledaočevog vremena.


Cruel Will nije ni zanimljiv ni strašan film, on nije ni misteriozan niti u sebi krije neku dublju poruku. Umesto okrutne volje pokojnika gledamo okrutnu volju režisera prema gledaocima (scenarista filma je nepoznat) ali i prema glumcima koji se povremeno pristojno blamiraju pokušavajući da iz lošeg scenarija izvuku što više.

+ glumci se neumorno trude
+ jedna ipo strašna scena
— užasno dosadna priča
— amaterizam u više aspekata
— premalo horora i efekata
 

Ocena: 3/10





Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment