Friday, August 22, 2014

Witchboard III: The Possession (1995)


Režija: Peter Svatek
Uloge: David Nerman, Elizabeth Lambert, Cedric Smith
Pogledajte još: Witchcraft (1988)

Finalni deo trilogije Witchboard jeste najslabiji deo serijala koji najviše odudara kako po priči tako i po sveukupnom kvalitetu. Režiju ovaj put nije odradio Kevin Tenney već malo poznati Peter Svatek što je samo jedan od razloga zašto film nije dovoljno kvalitetan i ubedljiv. Dotični se trudio da zadrži sve ono što je u kvalitativnom smislu krasilo prethodnike ali usled manjka znanja, iskustva i sredstava (plus prežvakana tema) sve je rezultiralo samo još jednim prosečnim niskobudžetnim TV filmom sa vrlo malo horora i neubedljivom pričom.


Poput prethodnika i The Possession je mračna i romantična priča o ljudima koji zarad dosade ili zbog materijalne koristi dolaze u kontakt sa okultnim preko Ouija table i postaju zaposednuti od strane zlih duhova koji žele da pređu u naš svet. Ovaj put u glavnoj ulozi nije ženska osoba već propali broker kome se ukazuje mogućnost da zaradi nešto novca na berzi konsultujući „dobronamernog“ duha koji mu daje savete na koju sirovinu da uloži novac. Kao i obično kada se nezasluženo dođe do velikog novca cena mora biti visoka a ovde cena dolazi u vidu zlog duha koji prelazi iz druge dimenzije i ulazi u brokerovo telo. Iako na prvi pogled zaposednuti ex-broker izgleda gotovo isto neke stvari su krenule na bolje, barem što se tiče njegove verenice. Osim debljeg novčanika tu je i bolji seksualni život ali idila ne traje dugo. Verenica ne pristaje da imaju decu, na čemu njen „novi“ verenik agresivno insistira a i osim toga sve više deluje da dotični muškarac nije ona osoba koju je poznavala.


Prva polovina filma je zanimljiva i sadrži kompletan zaplet, plus zarobljenog pravog brokera koji preko ogledala i drugih reflektujućih površina pokušava da se iz onog sveta obrati svojoj verenici i upozori je da je u opasnosti. Romantični triler nakon toga prelazi u paranormalni horor i tada film prestaje da bude ubedljiv i zanimljiv jer nakon spoznaje s kim je u poslednje vreme imala seks verenica pokušava da uništi duha a verenika vrati u sopstveno telo što uključuje nekoliko ne toliko ubedljivih CGI scena, da ne kažem i slabih. Tek nekoliko scena koje uključuju kompjutersku animaciju je dopadljivo a da li se to može zameriti niskobudžetnom filmu starom skoro dve decenije veliko je pitanje. Ubistava ima nekoliko a vizuelno je ubedljivo tek jedno, kada gospodin sa sprata iznenada skače na šiljke na ogradi. Ostatak ubistava je originalan (lepidoptersko ubistvo) ali ima i onih standardnih poput ubistva u tuš kabini. Većina ovih ubistava je korektna ali sva deluju pomalo jeftino.


Mana filma je svakako što u glavnoj ulozi nije ženska osoba, što je u prva dva nastavka postao trademark serijala. Ženska osoba jeste većim delom filma u centru pažnje ali se glavna radnja ipak odvoja oko njenog verenika. Osim toga ova ženska osoba je najmanje atraktivna i simpatična od sve tri ženske osobe iz sva tri Witchboard filma tako da gledanje ovog trećeg nastavka ipak više preporučujem ženskoj publici koja seče vene na Nick Slaughter frizure koju fura glavni lik dok je zaposednut od strane zlog duha. Tehničke karakteristike filma odgovaraju zalasku VHS ere i uključuju pomalo ispranije boje i 4:3 odnos slike. To neće toliko smetati gledaocu koliko manjak  horor atmosfere i nedostatak kvalitetnijih horor kadrova, koje je prethodnik i pored slabijih tehničkih karakteristika ipak posedovao. Witchboard III ne deluje kao da ga je režirao neki horor znalac već kao proizvod nekog režisera trilera ili telenovela kome je dopao rutinski zadatak da odradi horor film. I scenario je mestimično dosta skarabudžen pa ostavlja brojna pitanja otvorena a donosi i neke nelogičnosti.


Witchboard III: The Possession je zanimljiv film u svojoj prvoj polovini gde sadrži neka cool ubistva i obrte u priči. Nakon toga se okreće u drugom pravcu i umesto zanimljive priče pruža nam drugorazredne kompjuterske efekte i budalaštine o ukletom prstenju i vudu lutkama pomoću kojih je moguće vratiti preminule u ovaj svet.

+ prva polovina filma je zanimljiva
+ nekoliko ubistava i neki efekti...
— ...dok su pojedini efekti dosta slabi
— nema ženskog lika u glavnoj ulozi
— malo horora a mnogo nelogičnosti

Ocena: 4/10


Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment