Wednesday, November 5, 2014

KM 31: Kilometre 31 (2006)


Režija: Rigoberto Castañeda
Uloge: Iliana Fox, Adrià Collado, Raúl Méndez
Pogledajte još: Alone (2007)

Ovaj film sam tražio dosta dugo ali ga je iz nekog razloga vrlo teško pronaći. Nakon nekog vremena, i na nagovor čitateljke Ivane, uspeo sam da ga pronađem i pogledam a ukoliko ikada budete u prilici da ga pogledate – pogledajte ga, barem vi ghost horor fanovi. Kilometer 31 je meksički horor film inspirisan latinsko-američkom legendom o La Lloroni, iliti ženi koja plače. U ovom filmu plačuća žena je povezana sa legendom o duhovima na autoputu što je više nego dovoljna osnova za jedan pristojan horor film.


Na putu blizu Mexico Cityja, tačno na 31. kilometru, desila se užasna saobraćajna nesreća u kojoj je teško povređena devojka Agata kojoj su amputirane obe noge i nalazi se u komi. Njena identična sestra bliznakinja Catalina usled povezanosti sa svojom sestrom proživljava sav pakao u kome se Agata nalazi ali i pored svega pokušava da reši misteriju uzroka saobraćajne nesreće. U istrazi će joj pomagati momak Nuno i Agatin momak Omar ali i lokalni policajac koji već duže vreme istražuje incidente na tom kilometru. Ispostavlja se da je nesreća sa Agatom samo jedna u nizu vrlo sličnih saobraćajnih nesreća a da je u svakom incidentu učestvovalo i misteriozno dete čiji su jezivi plač čuli nastradali. Agata iako zarobljena između života i smrti vapi da joj se pomogne ali njena sestra Catalina prvenstveno mora da se suoči sa mračnim tajnama iz svoje prošlosti, što nikada nije lako.


Već od prvih minuta filma je vrlo evidentno da je srednje-američka legenda u ovom filmu obrađena na azijski način. Da su umesto ovih likova u filmu kosooki rekao bih da je KM 31 tipični istočnjački horor sa duhovima i sa klasičnim lokacijama za ovaj tip filma. Ovo uključuje misteriozno dete koje trčkara tamo-amo ali uvek za leđima svoje buduće žrtve, uključuje maglovitu šumu, ukletu gospođu u sred iste, kompjuterski animirane duhove, vodene ambijente, dve sestre u glavnim ulogama i mračnu tajnu koja narušava njihove na prvi pogled idilične odnose. Kilometre 31 ipak ne iskorištava do kraja svoj potencijal, i umesto prave horor priče servira pitkiju varijantu sa snažnim moralnim porukama i zadovoljenjem pravde. Ispuštena je prilika da priča bude emotivnija i teža a rasplet filma nije toliko ubedljiv kao što je to zaplet sugerisao. Ovo je isključivo zasluga scenarija a nikako glumaca koji su se dobro snašli u dodeljenim im linijama teksta.


U nekoliko navrata vrlo je vidljivo da se montažom pokušava zabašuriti nepostojanje sestara, tačnije vrlo je vidljivo da ista glumica igra obe sestre. Budžet je uticao i da se radnja na nekim lokacijama odvija u studiju (pozadina je vrlo blurovana) što je zaista šteta jer su lokacije u filmu izuzetno atmosferične i pristojno jezive. Ovo se najviše odnosi na šumu i samo mesto 31. kilometra koje su najuspeliji lokaliteti. Još jedna stvar koja mi se nije dopala je preterano korištenje kompjuterskih animacija, posebno u završnici filma kada bez mnogo razloga guše gledaoca. Uvek pozdravljam odluku autora da je horor scena manje a da su kvalitetnije usnimljene. Posmatrajući film u kompletu on je zadovoljavajućeg kvaliteta i pristojno drži pažnju, daje jasnu poruku a likovi izgledaju dosta verodostojno.


Ljubitelji filmova sa duhovima i oni tolerantniji na kompjutersku animaciju KM 31 svakako trebaju da pogledaju. Iako ima neubedljivih delova on poseduje dovoljno aduta da njegovih 105 minuta ne smatramo bačenim vremenom. Za sledeću godinu je najavljen Km 31-2 sa gotovo istim likovima pa me baš zanima kako će radnju nastavka nakalemiti na završetak ovog filma.

+ dinamična priča o duhivima i legendama
+ nekoliko odličnih lokacija i šumaraka
— mogao je biti strašniji
— na momente neubedljiva priča
— suviše kompjuterskih animacija


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment