Monday, November 17, 2014

Ring Around the Rosie (2006)


Režija: Rubi Zack
Uloge: Gina Philips, Tom Sizemore, Jenny Mollen
Pogledajte još: The Attic (2007)

Ring Around the Rosie je direct-to-DVD film koji na stranim filmskim sajtovima drži poprilično niske ocene i kupi skoro sve odreda loše recenzije. Naoružavši se dobrom dozom strpljenja & tolerancije na amaterizam pronašao sam ovaj film mnogo zanimljivijim nego što on po opisima drugih jeste. Verovatno da je autor filma (koji se nakon ovoga nije više osmelio snimati, dal' zbog loših kritika filma ili jer je naprosto rekao šta je morao) napravio određene greške u vođenju priče, posebno u finalu, ali je svakako i činjenica da današnji horor gledaoci imaju sve manje živaca da gledaju sporo odvijajuće misterije.


Karen biva zamoljena od svoje bake na samrti da ode u porodičnu kuću u planini, sredi je, očisti, spakuje sve stvari i pripremi je za prodaju. Karen je u toj kući provodila detinjstvo sa sestrom, bakom i dekom što joj vraća uspomene čim je prekoračila njen prag. Njen momak ju je dovezao u kuću ali zbog obaveza mora da se vrati u grad već narednog dana pa Karen ostaje sama u velikom zdanju okruženom šumom, što je samo po sebi dovoljno za ljubitelje filmova sa jezivom atmosferom. Kao da ni to nije dovoljno Karen počinje da oseća nečije prisustvo u kući ali i da vidi nekakve prikaze. Kako se noć počne spuštati tako prikaze izlaze u tamu noći i ne daju joj mira do samog jutra, terajući je da panično traži spas u plakaru. Da li slučajno ili ne uvek će joj biti na usluzi i pojavljivati se kao spas u zadnji čas čudni konjušar koji živi pored ambara ali pravi problemi nastaju kada u kuću stigne Karenina mlađa sestra.


Nakon klasičnog klimavog uvoda koji gledamo uvek na početku sličnih filmova, jer koja bi to žena danima sama ostala u sred mračne nedođije, film teče svojim sporim ali nepredvidivim tokom kojim nas autor vešto vodi. Imajući u vidu višedecenijsko iskustvo u gledanju sličnih filmova uzimao sam u obzir razne mogućnosti dešavanja na ekranu ali se na kraju ispostavilo da je priča dosta komplikovanije ispričana, previše zamaskirana a ustvari vrlo jednostavna. Baš iz ovog razloga Ring Around the Rosie je pogodan za ponovno gledanje ali je veliko pitanje ko će imati volje i živaca za to. Gledaocu je na raspolaganju da nakon svakog događaja razmišlja da li su u pitanju zaista duhovi, da li je to možda samo breme uspomena i davnih događaja, da li je čudni baštovan režiser košmara u koji je Karen upala ili je jednostavno Karen iz nekih razloga malo skrenula pa se sve što vidimo zapravo dešava samo u njenoj glavi.


Velika mana filma je što se rasplet odigrava suviše brzo a objašnjenje onoga što smo gledali dolazi u vidu nekoliko slika iz dnevnika koje se pojavljuju na nekoliko sekundi, pa ko stigne da pročita – stigne a ko uspe da razume tim bolje, jer natpisi na dotičnim slikama nisu titlovani na naš jezik. Režija je u većem delu filma korektna ali su neke scene vrlo čudno kadrirane, da ne kažem amaterski, i to najčešće tokom dijaloga likova. Likovi u filmu su dovoljno ubedljivi za ovaj produkcioni rang a izdvajaju se dva glavna lika koje glume face koje su nekima poznate (Gina Philips i Tom Sizemore). Film poseduje nekoliko strašnih momenata i nekoliko koji to samo bezuspešno pokušavaju. Celokupan asortiman horor scena nije previše originalan (kao uostalom što nije ni kompletan film) ali utisak donekle poboljšava dobra muzika. Lokalitet na kome se odvija radnja takođe treba pohvaliti.


Ring Around the Rosie se može svideti samo nezahtevnim ljubiteljima psiholoških horora, gde ono što gledaju možda i nije baš tako kao što izgleda. Još ako vole jezivu atmosferu u kući i imaju toleranciju na sporo odvijanje radnje tim bolje. Ostali gledaoci ovde zaista nemaju šta da traže.

+ psihološki triler horor sa preokretom
+ dobra lokacija za ovakav film
+ muzika
— nejasan i zbrzan završetak
— neoriginalnost; slaba produkcija


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment