Monday, April 4, 2016

Halloween 5: The Revenge of Michael Myers (1989)


Režija: Dominique Othenin-Girard
Uloge: Donald Pleasence, Danielle Harris, Wendy Foxworth

S obzirom da su se opekli filmom HalloweenIII: Season of the Witch a da je Halloween 4: The Return of Michael Myers bio dobro prihvaćen od fanova producenti serijala nisu hteli da izmišljaju toplu vodu već su radnju Halloween 5: The Revenge of Michael Myers direktno nastavili na završetak prethodnika. Michael je onomad završio na dnu rake ali ono što sada saznajemo je da se spasao eksplozije tako što je propao u kanalić, kroz kanalić se dokopao potoka, niz potok se spustio u šumarak i tu pronašao starca u kolibi koji se narednih godinu dana brinuo o njemu i vidao mu rane. Michael je na taj način prekratio vreme do sledećeg praznika Noć Veštica, oporavio se i skupio neophodnu snagu za nastavak svog krvavog pira.


Kod nastavaka filmova (a pogotovo petog u serijalu) je uvek problematično vaskrsnuti centralnog negativca koga se u prethodniku moralo (barem prividno) sa'raniti. Ovde je to izvedeno na veoma korektan i logičan način a čak i da nije tako urađeno autorima niko ne bi imao prava prigovoriti: jednostavno, ako fanovi žele dalje Myersove akcije red je da progutaju malo nelogičnosti u uvodu. Nelogičnosti u uvodu ovog filma se ne tiču Michaela već male Jamie koja je i pored ubistva maćehe i dalje na slobodi, tačnije u bolnici na izvesnim ispitivanjima. Usled šoka Jamie je zanemela, sporazumeva se isključivo znakovnim jezikom a proživljava čudne i neobjašnjive košmare i vizije.


Nešto vremena će proći dok okupljeni oko devojčice ne shvate da je malena povezana sa svojim ujakom i da telepatski prati njegove pokrete. Naravno, prvi koji ovo zaključuje je dr. Loomis koji se već čitavu deceniju bori protiv neuništivog monstruma. Ono što je i dalje neverovatno je da doktoru apsolutno niko ne veruje iako je Myers tokom prethodnih desetak godina u istom gradiću nanizao gotovo 50 leševa a njegovo telo nije pronađeno što automatski znači da je opasnost i dalje na snazi. Iako se opasan dan približava (Halloween, na koji Myers isključivo ubija) policija nije pretarano zainteresovana za Loomisova upozorenja a kada leševi počnu da se pojavljuju biće, kao i obično, suviše kasno.


Tokom polučasovnog uvoda filma upoznajemo se sa likovima koji su tipično onakvi kakvi pristaju kraju 80-ih. Tu ne mislim samo na prikaz tinejdžera i njihovih aktivnosti već i na pojavu dva policajca koji su sasvim nepotrebno i neuspešno pokušali da unesu nekakvu komičnu crtu u film. No, bilo kako bilo, kada akcija počne i Michael krene da brutalno ubija Halloween 5 se pretvara u vrlo dobar slasher film kome je veoma otežavajuća okolnost nasleđe kvalitetnijih i uticajnijih prethodnika. Ukupno gledajući ovaj film je u svemu inferiorniji ne u odnosu na prvih par nastavaka već i na prethodnika, međutim ukoliko ga posmatramo kao slasher film s kraja 80-ih Halloween 5: The Revenge of Michael Myers je veoma dobar, zanimljiv i napet film. 


Ono što mi se nije svidelo je iščezavanje atmosfere, i to ne samo one jezive koja je karakterisala prva dva dela serijala već i one mračne iz prethodnika. Nešto atmosfere se izgubilo i zbog toga što se čuvena jeziva Carpenterova melodija ne čuje tokom najavne špice (skromno se čuje tek u drugom delu filma) a zašto je ona skrajnuta veliko je pitanje. Na manjak atmosfere se direktno naslanja i nedostatak specifičnog prazničnog ugođaja koji je karakterisao sve delove serijala do sada. U Halloween 5 toga naprosto nema a jedino što nam govori da gledamo film koji se dešava na Noć Veštica je titl sa datumom i maskenbal na salašu. Da ne znamo koji je dan u pitanju ovo bi komotno mogao biti i nekakav prolećni maskenbal.


Još jedna stvar koja mi se nije svidela je ubacivanje paranormalnog, što mi nikada ne prija u slasher filmovima. Kada su slasheri u pitanju više volim realnije događaje dok paranormalno ostavljam ghost hororima. Nije mi se svidelo ni što film dosta liči na prethodnika; nije da to previše smeta ali sam ipak očekivao nešto originalnije. Poslednje ali ne najmanje važno: film nije previše ubedljiv u nekim momentima a postupci aktera su pomalo karikirani i stripovski napisani. Naprimer, nakon auto jurnjave u šumi sva policija napušta poprište zločina iako logika govori da bi trebalo sprovesti potragu jer je ubica i dalje u šumi. Još gluplje je kako se maske identične onoj koju Michael nosi i dalje nalaze u slobodnoj prodaji posle toliko ubijenih ljudi upravo pod tom maskom.


Danielle Harris ponavlja ulogu Jamie i opet apsolutno opravdava odluku za svoje angažovanje. Iako je mnogim gledaocima zasmetalo što se u glavnoj ulozi jednog brutalnog horor filma nalazi devojčica ja nisam takvog mišljenja jer se, prihvatali to neki ili ne, slične ili iste stvari - dešavaju. Danielle Harris je godinu dana starija i nosi manje simpatičan kostim ali je i dalje maestralna u scenama panike, straha i očaja. Donald Pleasence je nešto slabiji nego u ranijim izdanjima i to isključivo zbog scenarija jer su mu pojedine replike, upozorenja i kletve dosta teatralni. Ostatak ekipe je podnošljiv ali se niko posebno ne ističe. Kao što sam već naveo - postoji nekoliko neuspešno duhovitih likova ali, ruku na srce, moglo je i gore.


Sam Michael je u ovom nastavku vrlo efikasan i deluje veoma zastrašujuće noseći jednostavnu ali efektnu masku. Mali minus je scena u kojoj skida svoju masku koja mu je zaštitini znak ali kada se nađe na terenu klanja, sečenja glava i ostalih brutalnih ubistava Michael je kao kod svoje kuće (u drugom delu filma zaista i jeste). Dosta ubistava se dešava van gledaočevog vidokruga ali su ona dovoljno krvava i raznovrsna. Zauzvrat gledalac dobija nekoliko odlično osmišljenih, režiranih i napetih scena gde pre svega mislim na scenu u ambaru i u cevi za odlaganje veša. Ova poslednja scena je vrhunac celog filma nakon koga sledi vizuelno efektno ali misteriozno finale koje ostavlja film otvorenim.


Iako po recenziji deluje da film ima gomilu mana i da je u pitanju slabo ostvarenje to nije baš tako. Gotovo sve stvari su nazadovale u odnosu na prethodnike ali je Halloween 5 i dalje veoma dobar slasher film, kao što imam običaj da kažem - za klasu bolji od kvalitetnijih modernih predstavnika podžanra. On u sebi ne sadrži ništa uticajno ili za dugo pamćenje, ništa što bi se dalo posebno pohvaliti ili istaći ali je zato dovoljno zanimljiv, napet, dinamičan, poseduje odličnog ubicu i vrlo simpatičnu devojčicu u glavnoj ulozi.

+ nekoliko odličnih scena (scena u cevi za veš)
+ Danielle Harris u ulozi Jamie; napetost i dinamika
+ Michael je i dalje efikasan, brutalan i temeljan
— manjak halloween ikonografije; paranormalnost
— dosta nelogičnosti, neubedljivosti i nejasnoća


 Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

5 comments:

  1. Je l'u ovom nastavku Majkl pustio suzu, malo su mi se pomesali svi delovi? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U ovom. Brzo su ti se pomešali delovi, moraš ih sve ponoviti :)

      Delete
  2. Zato što sam pogledao šest delove za sedam dana. Ali sećam se scene kad ujka Majkl skida masku i pusti suzu. I mislio sam da je u ovom delu, al' nisam hteo da tvrdim. Kad da očekujem 6-icu ?(mislim da ćeš njoj dati ocenu "5/10")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opisaću prvo nekoliko starijih horora koji su bili želja čitalaca pa nakon toga nastavljam sa Halloween serijalom.

      Delete