Tuesday, May 24, 2016

10 Cloverfield Lane (2016)


Režija: Dan Trachtenberg
Uloge: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher Jr.
Pogledajte još: Hidden (2015)

Jedan od ovogodišnjih hitova je i 10 Cloverfield Lane, duhovni naslednik filma Cloverfield iz 2008. godine (ili možda bolje reći spin off) koji sa legendarnim filmom ima veoma malo dodirnih tačaka. Ovaj film je u radnoj verziji nosio naziv The Cellar ali se od njega srećom odustalo jer postoji dosta filmova sa tim ili sličnim nazivom. Ono što je mnogo važnije, radna verziju scenarija koju su napisali Josh Campbell i Matthew Stuecken dodeljena je Damienu Chazelleu (The Last Exorcism Part II) koji je na inicijativu producenata film obogatio Cloverfield elementima. Film je zauzvrat „nagrađen” bogatijim budžetom pa se od inicijalno zamišljenog low budget filma došlo do prilično dobro produciranog koji se ipak pomalo kvarno šlepa na slavi poznatog prethodnika.


Govoriti o zapletu 10 Cloverfield Lane (a pogotovo raspletu) nije nimalo lako bez otkrivanja nekih krucijalnih činjenica ili detalja pa ukoliko niste do sada pogledali ovaj film savetujem vam da to učinite istog trenutka. Čitanje ovog opisa bi vam moglo pokvariti uživanje (čitaj: iznenađenje) ali lično mislim da svaki opis u sebi sadrži manje ili više spoilera pa upravo iz tog razloga nikada ne čitam opise neodgledanih filmova, niti gledam njihove trailere. Nakon ovog malog upozorenja reći ću da film počinje scenama u kojima se Michelle u žurbi sprema da (kako ćemo malo kasnije saznati) zbog određenog nivoa nasilja napusti svog dragog (muža ili verenika, šta li). Ona se spakuje, seda u automobil i odvozi u (nama) nepoznatom pravcu. Dok je (sada već bivši) partner cima na mobilni telefon a na radiju se pominju nekakve nesreće i akcidenti Michelle odjednom doživljava saobraćajnu nesreću i završava pretumbana u žbunju pokraj mračnog puta.


Sledeće što Michelle vidi nakon buđenja (a i mi sa njom) je da se nalazi u prostoriji bez prozora, na venu joj je prikopčan šlauf sa infuzijom, povređena noga joj je bandažirana ali i vezana lancima & katancima kako bi joj bilo onemogućeno kretanje. Michelle uspeva da dođe do svog telefona samo da bi se uverila da signala telefona nema a nekoliko trenutaka kasnije u prostoriju ulazi njen spasilac po imenu Howard. Howard je dosta škrt na rečima ali joj saopštava situaciju: Michelle naprosto nema kuda da ode jer se na površini Zemlje desio biološko-hemijski napad a kompletna populacija (barem u okrugu) je zbrisana sa ovog sveta. Vazduh na površini je neupotrebljiv i smrtonosan a samo unutrašnjost Howardovog bunkera im pruža sigurnost. Howard je bivši vojnik i veliki zagovornik teorija zavere pa je u paničnom stranu od napada (vanzemaljaca, Rusa i „onih Korejaca”) potrošio i zadnju paru na izgradnju ovog podzemnog bunkera.


Ubrzo Michelle upoznaje još jednoga koga je Howard spasio: momka Emmetta koji je i učestvovao u izgradnji bunkera. Iako i Emmet potvrđuje Howardove reči Michelle je od samog početka veoma sumnjičava i nikako ne odustaje od ideje da izađe na površinu i proveri šta se zaista desilo. Film se igra gledaocima kao data situacija sa Michelle: naizmenično vidimo dokaze koji potvrđuju Howardove reči i neke sumnjive momente koji intrigiraju Michelle i navode je kako se oboje nalaze u kandžama jednog poremećenog ex-vojnika. Početak filma je veoma spor, gotovo dramski, a posmatrati dešavanja u bunkeru nije mučno jer 10 Cloverfield Lane nije torture porn horor film već misterija. Nekima će ovakav tempo filma biti monoton i neefikasan ali se na upravo ovakav način stvara odlična i dosta realna atmosfera prepuna misterije koja nakon vrlo napete središnjice filma rezultuje spektakularnom eksplozivnom kulminacijom.


Finale filma će izazvati najviše dilema, prigovora i rasprava, i to ne zbog svoje otvorenosti već zbog stila, dinamike, postupaka i još koječega (da ne spoilerišem). Da li će vam se ovakav završetak dopasti zavisi samo od vašeg ukusa i od toga koliki ste fan Cloverfielda 2008. Lično mislim da viđeno finale sadrži tek dve preterane scene i da ovakav rasplet sasvim dobro funkcioniše „nalepljen” na ovaj film. Kažem „nalepljen” jer je sasvim očigledno da je upravo ovaj segment dopisan od strane trećeg scenariste kako bi film približio Cloverfield univerzumu. Da li su 10 Cloverfield Lane i Cloverfield srodni filmovi teško je reći. Neki će tvrditi da su nesreće na početku ovog filma iste one koje smo onomad videli u filmu iz 2008. godine ali to naprosto ne može biti tačno zbog jasnih pokazatelja da se ovde viđena radnja nedvosmisleno dešava poslednjih godina (tehnika, telefoni i automobili jasno pokazuju da se ovo ne dešava 2008. godine).


Moguće je da je Howard postao paranoičan i opsednut teorijom o napadu zbog nekog ranijeg sletanja vanzemaljaca, ili da je ovo što smo videli u 10 Cloverfield Lane nekakav drugi talas napada na Zemlju. Ni ovo mi se ne čini kao tačno jer bi u tom slučaju i Michelle znala da su napadi mogući i ne bi Howarda tretirala kao poremećenog tipa koji ju je neosnovano zabarikadirao u bunker. Teorija brojnih fanova je mnogo a potvrde za njih nema; pre mi se čini da su autori ovaj film „obogatili” Cloverfield (like) elementima isključivo iz marketinških potreba a ne da bi na bilo koji način proširili priču ili dodali bilo kakve nove elemente. Čak i da je tako nemam ništa protiv, i jedan i drugi film su mi se jako svideli. Ono što imam da zamerim je što smo na drugi film iz (kakvog takvog) serijala morali da čekamo punih osam godina. Ne bih voleo da čekam do 2024. godine na treći film koji se dešava u (nekakvom) Cloverfield univerzumu.


Početni susret sa likom Howarda mi se nije previše dopao jer ga igra John „Kremenko” Goodman. Već posle nekoliko minuta sam sasvim promenio mišljenje i pronašao Goodmana kao najboljeg i najkvalitetnije odigranog lika u filmu (ima ih „čak” tri). Sa Howardom nikada niste načisto da li je dobar ili loš, da li je paranoični bolesnik ili zaista ima veze u armiji i pristup satelitu pomoću koga je „predosetio” invaziju. Mary Elizabeth Winstead u ulozi bosonoge Michelle je odlična ali ipak u senci Goodmana. Ono što izdvaja Michelle od velike većine zatočenih žena/devojaka koje već godinama gledamo u horor filmovima je što se ona nikada ne predaje, nikada ne odustaje i što je veoma sposobna i kreativna. Voleo bih da u horor filmovima gledamo više ovakvih cura mada, ruku na srce, to onda više ne bi bili pravi horor filmovi. John Gallagher Jr. u ulozi Emmetta je korektan ali se ne izdvaja dovoljno a u filmu se pojavljuje još samo jedan epizodni lik.


10 Cloverfield je psihološka triler horor drama koja i pored (u prvoj polovini) spore radnje drži gledaoca prikovanog uz ekran sve do poslednjeg trenutka. Iako se odigrava u izolovanom podzemnom prostoru (veoma efektno dizajniranom i uređenom!) film nije vizuelno dosadan i monoton za gledanje a pre svog finala ima tek jednu scenu koja sadrži specijalne efekte. Ovaj film je veoma ozbiljan kandidat da se nađe u vrhu izbora za najbolji film ove godine (drugi je The Boy) te stoga stoji preporuka da ga svaki triler/horor/SF fan obavezno pogleda. Ovom filmu ni otvoren završetak ne smeta mnogo osim što kod gledaoca budi apetit za nastavkom. S obzirom na odnos uloženog i zarađenog (ali i na opštu modu sequela) ne bi trebalo sumnjati u to da će se nekakav nastavak ovog (ili prethodnog) filma zaista i pojaviti.

+ uspela kombinacija trilera, horora i SF-a
+ veoma misteriozna priča sa preokretom
+ lokalitet; enterijer bunkera; atmosfera
+ John Goodman (a onda i M.E. Winstead)
— nekoliko scena; nejasnoće; marketing


 Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

5 comments:

  1. Gudmen je razvalio ulogu. Mislim da je on vec u filmu Red State pokazao da je glumac koji moze da glumi vrlo opasne likove i negativce (ako je to uopste u 10 Clfd lane-u). Moje misljenje je da se radnja ovog filma ne odigrava u Cloverfield univerzumu, vise mi lici na Matrix pri kraju (????).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da ni autori ne znaju gde se i kada film odigrava i da li je i koliko sve to povezano sa onim događajima :) Ali bitno je da gledaoci misle da je ovo nastavak Cloverfielda i hrle u bioskope.

      Goodman bi ipak trebao biti negativac, čini mi se makar zbog Brittany.

      Delete
  2. Jako mi se svideo film u svakom smislu. Ambijent mi je skroz legao, Goodman naravno pokidao. Spremam se ovih dana da ponovim gledanje nakon nekoliko godina. Čisto iz radoznalosti, da li ćeš možda raditi recenziju za Cloverfield iz 2008 godine, ako se dobro sećam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trebao bi i Cloverfield da opišem, gledao sam ga dva puta ali pre nego što sam počeo pisati blog... Koliko se sećam u pitanju je jedan od boljih found footage horora...

      Delete