Tuesday, October 23, 2012

The Barrens (2012)


Režija: Darren Lynn Bousman
Uloge: Stephen Moyer, Mia Kirshner, Allie MacDonald
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt2050633/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=yAZe_fDNkxs&hd=1
Pogledajte još: Barricade (2012)

Neoriginalnost u horor filmskoj industriji poprima ozbiljne razmere. Nije dovoljno to što je skoro svaki novi film kopija nekog postojećeg (i kvalitetnjeg) filma već se pojavljuju filmovi sa veoma sličnom tematikom i to u razmaku od svega nekoliko dana. Da li je u pitanju industrijsko-filmska špijunaža ili nešto drugo tek Barric... Barrens je pred nama.


Ono što mi se vrzmalo po glavi tokom prvih pola sata filma je kako bi prosečna horor karakondžula ili poremećeni krvolok uspeo da pobije mladi par/porodicu da se ovi ne odluče da odu na selo/kampovanje/šumu/nedođiju gde obavezno nema pokrivenosti signalom za mobilnu telefoniju. U ovom slučaju porodica je krenula na kampovanje a otac je zabranio da se koriste telefoni. Kasnije u toku filma, nađene telefone je pobacao duboko u šumu, zlu ne trebali. Elem, pomenuta šuma je poznata po legendi o đavolu iz Jerseya u koju niko naravno ne veruje, ali se ispredaju strašne priče uz logorsku vatru. Još u toku iste večeri počinju da se dešavaju nestanci i misteriozna ubistva kampera a da li ih tamani pomenuti đavo lično, neki poremećeni manijak koji je utripovao da je devil himself, medved iz okoline kampa ili neko peti ostavljam vama da vidite ukoliko izdržite do kraja filma (ja sam na jedvite jade izdržao prvu polovinu).


Prva polovina filma je do-zla-boga skarabudžena i u nju su smandrljani svi mogući klišei koje gledamo već godinama. Otac kome je supruga umrla i koji se kasnije ponovo oženio, njegova ćerka buntovna i nadrndana tinejdžerka koja ne prihvata maćehu (iako mi već znamo da će ih događaji koji slede neminovno zbližiti), mlađi sin asmatičar sa pumpicom i obavezni odlazak na kampovanje u šatoru da bi se ritualno prosuo dedin pepeo iz urne. Nije bilo dovoljno ni to što im je ispred automobila izleteo dopola masakrirani jelen, što se oko kampa vrzmaju međedi – porodica je istrajna u svom kamperskom naumu. Pošto u kampu nije moguć napad đavola iz Jerseya otac se odlučuje da mu gužva ne odgovara i oni odlaze nekoliko milja u dubinu šume ne bi li ti našli svoj kamperski mir. Neko će tu naći kamperski neko večni mir, ali šta da se radi. Već u tim momentima postaje očigledno da sa ocem nešto nije u redu i da se ponaša čudno, a vičnijim horor gledaocima postaće prilično očigledno u kom pravcu ide film.


Ako vas prva polovina filma ne odbije pogledaćete donekle zanimljiviju drugu polovinu koja ima nekih svojih momenata ali je to sve već viđeno stotinama puta pre toga. Kada bih morao da izdvojim neki originalni detalj iz filma morao bih malo duže da razmišljam, ali ne želim da me sada zaboli glava :) Drugi problem, kao što ste mogli već da pročitate u pasusu iznad, su loše i nerezonske odluke likova, ali to ne znam da li ima više smisla spominjati jer postaje pravilo. Treći problem je što cela priča u filmu nema baš nekog smisla ni logike ali da ne bih otkrivao to malo iznenađenja potencijalnim gledocima neću dalje otkrivati o čemu se radi. One dobre strane filma tiču se veoma dobre izvedbe Stephena Moyera u ulozi oca, a ni ostali nisu toliko loši s obzirom kakve amatere imamo često prilike da gledamo. Mnogo hvaljeni Darren Lynn Bousman je ovde u ulozi režisera i scenariste, ali je moj utisak da je režija ovde tek prosečna dok je on kao scenarista prilično netalentovan. Pre bih pohvalio muziku u filmu koja od nekih delimično uspešnih scena uspeva da stvori nešto polu-jezivo i atmosferično, ali nedovoljno za uplašiti se.


Cela priča delom podseća na nedavni Barricade, koji je imao kudikamo bolju priču, celokupnu atmosferu i ambijent. Zato ukoliko niste gledali nijadan od dva pomenuta filma prvenstveno preporučujem Barricade a Barrens tek ako nemate šta pametnije za gledanje.

+ atmosfera u pojedinim trenucima
+ nekoliko donekle jezivijih scena
— neoriginalna priča
— neubedljiv uvod filma
— neracionalne odluke likova

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. Film je obično đubre!

    ReplyDelete
  2. Možda malo preoštro ocenjeno sa tvoje strane ali nažalost nije daleko od istine. Film zaista ima mnogo slabosti i stvari podložnih kritici, pa će ga samo najuporniji i najtolerantniji odgledati do kraja bez nerviranja. Pozdrav za tebe!

    ReplyDelete
  3. Jaoooo što ne podnosim ovu glumicu!

    ReplyDelete