Thursday, December 27, 2012

Burnt Offerings (1976)


Režija: Dan Curtis
Uloge: Karen Black, Oliver Reed, Bette Davis
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0074258/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=-7l5dUZEbug
Pogledajte još: The Shining (1980)

Burnt Offerings je triler horor misterija snimljena po istoimenoj noveli napisanoj nekoliko godina ranije. Ono što me je privuklo da pogledam film, osim toga što su mi već dosadili noviji amaterski horor pokušaji koje gledam u poslednje vreme, je kvalitetna glumačka postava koja je opravdala očekivanja, naravno.


Četvoročlana porodica (majku igra Karen Black, oca Oliver Reed, tetku Bette Davis a tu je još i maloletni dečak) dolazi da provede letnji odmor u staroj i ogromnoj viktorijanskoj kući, negde na periferiji Kalifornije. Kuću iznajmljuju za (njima) smešne pare od čudne vlasnice i njenog takođe čudnog nepokretnog brata. I pored početnog premišljanja odluka je brzo doneta jer je majka već na prvi pogled bila oduševljena kućom, a vreme koje sledi će pokazati da će oduševljenje prerasti u nešto mnogo gore. Uglavnom, kuća i okućnica im je na raspolaganju a jedino o čemu moraju da se brinu je stara gospođa Allardyce, majka vlasnice kuće, koja nikada ne izlazi iz svojih odaja pa joj se mora donositi hrana i ostavljati ispred vrata. Kako vreme prolazi kuća počinje da pokazuje svoju čudnu i mračnu prirodu i da kod ljudi pospešuje njihovu tamnu stranu što sve rezultira u seriji incidenata tokom čitavog leta.


Neobjašnjivi napadi jednih ukućana na druge, priviđenja, pojavljivanje nekih šokantnih momenata iz njihovog detinjstva, sve je to rezultiralo smrću najstarije članice porodice ali i međusobnom gubitku poverenja i udaljavanju preostalih članova. Jedino rešenje koje se nameće je odlazak iz kuće ali kuća ne želi da ih pusti a deluje i da nisu svi do kraja spremni da je napuste. Osim kvalitetne glumačke postave, ne računajući tu klinca koji je standardno nedovoljno ubedljiv, prvo što se primećuje u filmu je odličan ambijent kakav samo može da stvori velika kuća udaljena od civilizacije, sa gomilom prostorija (tačnije: 37) od kojih su neke (one gospođe Allardycine) zaključane i tokom celog filma na ekranu je veliki upitnik šta se i ko iza njih nalazi. Bez obzira šta pretpostavljali verujem da će većina gledalaca biti iznenađena kada vidi šta se krije iza zaključanih vrata u jednoj od nekoliko jezivih scena u filmu.


Jezivih scena ima samo nekoliko, a atmosfera je mogla biti bolja, zapravo, više se pažnje posvetilo preobražaju likova i odnosima među njima nego atmosferi uopšte. Samim tim film bi prvenstveno mogao da prođe kao drama sa elementima horora a ne kao čistokrvni horor film koji je tu da nas uplaši. Naravno, film preporučujem onima koji vole filmove o ukletim kućama, starinske filmove ili horor drame sa kvalitetnim kastingom. Glavna zvezda ovog filma nije nijedan glumac nego – kuća, kuća u kojoj je snimljeno dosta filmova a najpoznatiji su sigurno Phantasm (1979)  i jedan film iz James Bond serijala, a Burnt Offerings je prvi film snimljen na ovoj lokaciji.


Ukoliko volite filmove tipa The Shining (Stephen King je inspiraciju za svoje delo našao u knjizi Burnt Offerings) nema razloga da ne pogledate i ovaj film. Ukoliko više volite krv, duhove, odsečene udove i dinamiku bilo koje vrste bolje pogledajte nešto drugo.

+ odličan lokalitet i kuća
+ Karen Black, Oliver Reed
+ neizvesnost, jezivost, tajanstvenost
— uznemirujući likovi ali ne i atmosfera
— na momente previše spora radnja

Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Nije loš film, dapače. Muđutim gluma glavnih aktera, ali onih sporednih nije zadovoljavajuća baš, meni barem. Moglo je to mnogo bolje. 5/10

    ReplyDelete
  2. meni film izgleda vrlo zastarjelo...

    ReplyDelete