Saturday, May 18, 2013

Timecrimes (Los cronocrímenes) (2007)


Režija: Nacho Vigalondo
Uloge: Karra Elejalde, Candela Fernandez, Barbara Goenaga
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0480669/?ref_=sr_1
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=KHfTjYfmc2s
Pogledajte još: Primer (2004)

Timecrimes je španski SF film koji za temu ima putovanje u prošlost i celokupnu zbrku koju takvo poutovanje može da napravi, jer hteli-ne hteli svojom duplom pojavom bi morali da pokvarite neke stvari koje bi za posledicu imale i promenjenu budućnost iz koje dolazite. Za ljubitelje ovakvih filmova Timecrimes može biti prava poslastica.


Timecrimes je španski film pa je kompletan dojam dovoljno drugačiji i bolji nego kod američkih filmova, naprimer. Režiser filma je Nacho Vigalondo, koji je i jedan od članova malobrojne glumačke ekipe, a rad dotičnog smo skoro gledali u slabom omnibusu The ABCs of Death (potencijalno zanimljivi segment A Is for Apocalypse). Pomenuta malobrojna glumačka ekipa je vrlo dobra, scenario je zanimljiv a film nije ni najmanje dosadan iako se dešava u svega dve kuće, nešto dvorišta i jednoj obližnjoj šumici sa puteljkom pored nje. Na početku posmatramo Hectora i njegovu suprugu Claru koji su se doselili u svoju novu i veliku kuću pa dane provode sređujući je i polako nameštajući brojne prostorije. Dok je odmarao u dvorištu i razgledao okolinu dvogledom Hectorovu pažnju je privukao prizor uplašene mlade devojke u šumi, pa on kreće obilaznim putem do istog mesta da vidi da li joj treba pomoć.


U šumi je zatiče sasvim nagu i bez svesti, a već sledećeg momenta njega napada misteriozni i maskirani nepoznati čovek zabadajući mu makaze u ruku. Hector beži u najbliži objekat, ispostaviće se kasnije neki istraživački centar, u kojem je bez znanja nadređenih mladi naučnik ostao da vrši eksperimente i preko vikenda. On sakriva Hectora u, takođe će se ispostaviti, vremeplov i „akcidentalno“ ga šalje u blisku prošlost. Sada u prošlosti postoji dva Hectora i naučnik koji nema pojma o čemu se dešava jer pomenute događaje tek treba da proživi. Kako to obično biva u filmovima o vremeplovima (a najbolji od njih, Back To The Future, ste sigurno gledali) svako dvostruko pojavljivanje pravi neku grešku, tako i Hector pravi neke greške u svom pojavljivanju pa se kao rešenje nameće još jedno vraćanje u prošlost da bi se dotične greške ispravile. Naravno, što više pokušava da popravi stvari one se sve više kvare pa će sve poprimiti katastrofalne posledice.


Radnja filma je u jednom momentu izuzetno konfuzna jer bukvalno ne znamo ko je Hector, ko Hector 2 a ko Hector 3, i koji od njih je hronološki najstariji a koji pokušava da sputa koga od njih i koji događaji su uslovljeni čijim postupcima. Pri kraju filma sve naizgled nelogične situacije postaju savršeno hronološki usklađene, sve nepovezane sitnice se ređaju u logičan sled događaja, ali kraj filma ne može biti za sve hepiend, što mi se nije svidelo. Ipak, za priču mogu reći da je vrlo pametno osmišljena, pažljivo napisana i na nju se ne može dati previše zamerki. Specijalnih efekata nema mnogo ali na njima nije ni akcenat. Vidimo nešto povreda glavnog lika koji je veoma dobro mejkapovan, a i njegove maske u prvoj polovini filma se ne bi postideo ni neki bolje producirani horor film.


Timecrimes je vrlo inteligentan i zanimljiv film, veoma dobro urađen u većini segmenata sa akcentom na priči, koja govori da svako menjanje prošlosti, bilo ono čak i lokalnog karaktera, može da stvori nesagledive posledice po (makar) sopstvenu budućnost. Must see film za sve SF fanove i ljubitelje filmova o vremeplovima.

+ izuzetno zanimljiva priča o putovanju kroz vreme
+ inteligentno smišljen scenario bez mnogo rupa
+ glumačka postava, minimalistički ambijent
+ Osim SF-a na momente je čak i horor žanra
— povremena konfuzija zbog mnogo istih likova


Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: