Tuesday, May 19, 2015

Scream and Scream Again (1970)


Režija: Gordon Hessler
Uloge: Vincent Price, Christopher Lee, Peter Cushing
Pogledajte još: Twice-Told Tales (1963)

I pored najbolje horor glumačke postave u istoriji ovog žanra (Vincent Price, Christopher Lee, Peter Cushing) Scream and Scream Again nije horor film, makar ne tipični, a njegova žanrovska odrednica zvanično glasi "conspiracy-thriller / science fiction film". Ima tu još kojekakvih podžanrova, čisto da situacija bude još konfuznija i tragičnija. Režiju je odradio Gordon Hessler sa kojim su Price i Lee već sarađivali na mnogo boljem The Oblong Box. Film je snimljen po noveli The Disorientated Man od Petera Saxona a nakon inicijalnog prikazivanja je u nekim krugovima stekao status kultnog filma.


Scream and Scream Again počinje prilično konfuzno budući da prati nekoliko naizgled nepovezanih događaja. Događaji se u startu nikako ne mogu uklopiti u jednu koherentnu celinu bez obzira na to koliko se gledalac trudio da pronađe makar i najmanju kopču. Čovek koji džogira predgrađem Londona i koji doživljava infarkt a zatim se budi u bolnici ali bez udova na neki način ima veze sa zvaničnikom famozne istočnoevropske totalitarne države koji na misteriozan način ubija svoje pretpostavljene stavljajući im ruku na rame. To sve, opet, ima nekakve veze sa ubicom psihopatom koji naizgled nasumočno ubija mlade devojke isisavajući im telo do poslednje kapi krvi ali i sa ludim naučnikom koji u svojoj šupi drži bazen pun kiseline (i ne samo to). Kako se film dalje bude odvijao ovih nekoliko priča će se spojiti u jednoj zajedničkoj tački ali to nikako od ovog filma ne čini logičku a ni verodostojnu celinu.


Mada se na kraju sve donekle zaokružilo gledaocu će tokom gotovo kompletnog trajanja filma visiti upitnik iznad glave jer neće biti u stanju da pohvata sve niti radnje. Scream and Scream Again je najlakše opisati kao celovečernji film koji deluje kao da je sklepan od 3-4 omnibus priče, međusobno isprepletene a onda naposletku veštački i na silu spojene u neki smisao. Osim što se razlikuju po svojoj tematici ove „pričice” se razlikuju i po svojoj žanrovskoj odrednici. Ima tu nešto horora ali mnogo više trilera, akcije, napetosti, konspiracije i hladnoratovskih aluzija. Verovatno se ovo dogodilo zbog toga što je film pratio radnju novele (u nekim detaljima koji se tiču totalitarne fiktivne države nije - u knjizi su umesto istočnoevropskih totalitaraca prisutni vanzemaljci) ali se nešto ovakvo ipak nije smelo pojaviti na traci i bioskopskom platnu.


Kao da ni to nije dovoljno film pati od dodatnih problema u vidu apsolutno neadekvatne muzičke podloge ali i bezobrazno kratkog pojavljivanja poznatih imena. Verovatno u filmskoj istoriji nije postojao glumac koji toliko leži ulozi poludelog naučnika kao što je to bio Vincent Price te je to jedna od retkih pozitivnih strana ovog filma. Iako se pojavljuje relativno malo on pokazuje da je Scream and Scream Again mogao biti mnogo bolji da se insistiralo na jednoj ili dve priče, pa ako ništa drugo - bolje bi izdržao test vremena. Christopher Lee se pojavljuje u tek nekoliko scena a Peter Cushing još manje, poput cameo pojavljivanja. Scream and Scream Again je savršen primer da bezobrazno kratko pojavljivanje poznatih imena samo radi reklame na omotu nije nov izum.


Scream and Scream Again nikako ne preporučujem za gledanje jer u opusu legendarnog Vincenta Pricea svakako ima kvalitetnijih naslova od ovoga. Zapravo, mislim da je Scream and Scream Again najslabiji Priceov film koji sam do sada gledao. Ovo je film zanimljiv samo za one koji vole retro SF, koji vole mešanje žanrova i nekonvencionalne filmove. Film koji uključuje hladnoratovsku fikciju, političko-špijunski triler, vampire, "Frankenštajna", policijske akcije i ludog naučnika je svakako morao biti bolji.

+ Vincent Price u ulozi ludog naučnika
+ zabavan film samo iz retro SF perspektive
— konfuzna i neubedljiva priča sastavljena iz 4 dela
— apsolutno neodgovarajuća muzička podloga
— izuzetno kratko pojavljivanje tri horor legende


 Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Totalno nedorečen film. Toliko stvari su ubacili da ne možeš da ispratiš a što je najgore ni jednu nisu razvili niti dali neki temelj za to. Da bi se sve to razvilo, film bi morao da traje još jedno 2 sata. Nije mi tako loše pao ali je baš osakaćen i izgleda kao da si nabacao stvari iz nekoliko filmova u jedan. Mada, koliko se sećam, scena kada se lik budi u bolnici je opako jeziva. Na žalost, to je jedan od retkih baš svetlih momenata.

    ReplyDelete