Sunday, August 30, 2015

Unfriended (Cybernatural) (2014)


Režija: Levan Gabriadze
Uloge: Heather Sossaman, Matthew Bohrer, Courtney Halverson
Pogledajte još: Don't Click (2012)

Unfriended (prvobitnog naziva Cybernatural a radnog Offline, što bi možda bilo efektnije od zvanično usvojenog naziva) je niskobudžetni horor film koji zaista donosi nešto novo u found footage podžanr. Da li će vam se to novo uopšte svideti u ovom konkretnom slučaju zavisi od vaše dobi jer je Unfriended horor film o mlađim generacijama i za mlađe generacije. Stariji gledaoci, posebno oni koji ne koriste sve blagodeti interneta, komunikacija i društvenih mreža, ovde nemaju šta da traže, ne zato što tema filma nije njima bliska već zato što neće imati pojma šta se na ekranu dešava i šta to uopšte gledaju.


Umesto da gledamo Pronađeni Snimak klinaca nestalih u akciji, kao što gledamo u svakom found footage filmu, autori Unfriended su došli na zanimljivu i originalnu ideju: gledaocu su servirali snimak desktopa jedne tinejdžerke i prikazali online dešavanja tokom jedne večeri isključivo iz njenog ugla posmatranja. Dakle, sve što gledalac u filmu vidi posmatra i ona sama, kao da ste se ulogovali na njen kompjuter pomoću nekog desktop sharing programa.


Priča u filmu je sledeća: godinu dana nakon samoubistva najbolje prijateljice, koje je prouzrokovano posramljujućim Youtube klipom a nakon toga i maltretiranjem na društvenim mrežama, Blaire (cura čiji desktop posmatramo) tokom Skype komunikacije sa nekolicinom svojih prijatelja primećuje tajanstvenu osobu koja se uključila u chat. Gotovo istovremeno neko sa Facebook profila pokojne prijateljice počinje da šalje poruke svima koji su umreženi.


Pomisao da se neko od prisutnih samo zeza veoma brzo pada u vodu a čini se da misteriozni stranac u virtuelnom obliku pokojne prijateljice ovde nije nimalo slučajno. Verujem da ovo nije nikakav spoiler - svako od umreženih prijatelja je imao neku manju ili veću ulogu u ismevanju nesrećnice a sada je došao trenutak za osvetu i naplatu dugova. Duh prijateljice zna sve o svima a došao je red i na ostale da saznaju te tajne; bežanije nema, ko isključi internet ide offline, u ovom slučaju i figurativno i bukvalno.


Dakle, gledalac posmatra komunikaciju Blaire preko Facebooka, Skypea, e-maila i još nekih instant messangera koji mi nisu poznati jer se sasvim očekivano koristi MacOS operativni sistem. Blaire još koristi Chrome za surfovanje a muziku sluša preko Spotifyja. Svakom gledaocu koji danas koristi internet i društvene mreže prikaz ekrana biće dobro poznat i osećaće se kao kod kuće. Mislim da je ovakav format filma veoma dobar jer se upravo zbog ovakvog okruženja mlađi gledaoci mogu lakše poistovetiti sa likovima na ekranu.


Poistovećivanje sa akterima je u ovom filmu veoma bitno jer je tema kojom se film bavi izuzetno aktuelna, bez obzira u kojem delu sveta živite. Svedoci smo svakodnevnih cyber maltretiranja preko Youtubea i društvenih mreža a i u našoj zemlji i okruženju je bilo slučajeva samoubistva zbog osramljujućih klipova ili snimaka (prinudnog) sexa. Što se tiče vaspitne mere ovog filma ja bih Unfriended kao obavezan puštao u svim osnovnim i srednjim školama.


No, kada se dođe na teren samog filma stvari ne stoje idealno. U nekim trenucima film iznenađujuće dobro funkcioniše pa stvara misteriju i pristojnu napetost. Posebno napete deluju scene tokom famoznih odbrojavanja nakon kojih na scenu stupa kazna po onoga ko je izgubio igru ili prekršio neka njena pravila. Druga strana medalje je da film ovog formata (pa možda i budžeta) naprosto ne može da prikaže ništa previše strašno a bojim se ni logično. Duh sa mreže jednostavno ne može biti mnogo efikasan u stvarnom svetu koji gledamo preko Skypea. 


Tu su i konstantni problemi sa vezama kada god se nešto strašno ili uzbudljivo dešava jer je nasleđe žanra da se i ono malo strašnih scena gotovo ni ne vidi od raznoraznih smetnji. Možda još naporniji po gledaoca su napadi panike i histerije kod likova kada se od vike, zapomaganja i kuknjave stvara kakofonija koja dosta smeta ušima. Klinci su standardno antipatični a njihovo prijateljstvo vrlo diskutabilno pa (normalan) gledalac neće imati previše simpatije za njih (nešto bolje je prošla samo glavna desktop junakinja).


No, kada se sve sabere i oduzme Unfriended jeste originalno i zanimljivo iskustvo. Verujem da će se sličnih filmova pojaviti u narednom periodu; em je malo sredstava uloženo a prilično zarađeno (zvanično je u trenutku pisanja ovog texta zarada 58 puta veća od uloženog) em se ovakav film može snimiti u kućnoj radinosti. Predviđam da ćemo u narednom periodu biti naprosto zatrpani „desktop” horor ostvarenjima koja će nam trošiti vreme a neće donositi ništa bitno.

+ zanimljiv i originalan film sa porukom
+ autentični pogled na dešavanja
+ povremeno vrlo napet i misteriozan
+ detalji koji su vidljivi samo gledaocima
— igre; ubistva; neki dijalozi; malo horora


 Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

4 comments:

  1. Ako je ocena osam skidam ga momentalno

    ReplyDelete
    Replies
    1. Po zanimljivosti i kvalitetu je film zaslužio ocenu 7 ali sam mu dao jednu više zbog originalnosti.

      Delete
    2. Dobro je što su autori odlučili da unesu nešto novo a ne stalno onakve radnje poput grave encountersa i sličnih filmova

      Delete
  2. Vrlo slican film ovom jeste, veoma dobar Cyberbully (2014/15) sa Mejzi Vilijams (Igra Prestola) u glavnoj ulozi. Misterija-Triler sa elementima horora. Upravo sam pogledao ovaj, ali Cyberbully mi je bolji. :)

    ReplyDelete