Friday, August 26, 2016

Hollywood Chainsaw Hookers (1988)


Režija: Fred Olen Ray
Uloge: Gunnar Hansen, Linnea Quigley, Jay Richardson

Hollywood Chainsaw Hookers sam uočio još tokom opisivanja The Texas Chain Saw Massacre serijala ali iako ovaj naslov navodi kako je u pitanju nekakva parodija poznate horor franšize to u najvećoj meri nije tako. Film se pojavio krajem 90-ih godina prošlog veka (dakle tačno između The Texas Chainsaw Massacre 2 i Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre III) baštineći u sebi sve one filmske elemente koji su od 80-ih i napravili to što jesu. Osim horora (sa motornom testerom na počasnom mestu) Hollywood Chainsaw Hookers sačinjavaju komedija, parodija i krimić a kombinacija koju vidimo je po svom stilu najsličnija komediji The Naked Gun koja se pojavila nešto kasnije te godine.


Jack Chandler je privatni detektiv koji je nekako zalutao u 80-te godine: po svom ponašanju, oblačenju i automobilu Chandler kao da je dojahao iz 50-ih godina, iz nekog tipičnog krimića tog doba, kada detektivi nisu gasili cigarete, skidali šešire i tregere i izlazili iz svojih kancelarija sa staklenim vratima. E upravo taj i takav detektiv Chandler je angažovan od strane jedne ucveljene majke kako bi joj pronašao nestalu ćerku, devojku po imenu Samantha. Istraga će detektiva odvesti u samo središte noćnog života velegrada ispod čijih dubina se kriju članovi nekakvog morbidnog misterioznog kulta koji umesto vrhovnog božanstva slavi - motornu testeru. Upravo ta motorna testera je rezultirala gomilom iskomadanih leševa koji su plutali kanalizacijom a to je i pokrenulo policijsku istragu koja teče paralelno sa privatnom detektivskom. Budalasta tema sasvim odgovara ovakvom filmu pa vam prethodno napisane rečenice tokom gledanja Hollywood Chainsaw Hookers neće biti toliko glupe kao što deluje u ovom tekstu.


U uvodu sam već spomenuo da film veoma liči na avanture detektiva Drebina, ne samo zato što što je ovaj film takođe komičan već i zato što je stil naracije veoma sličan legendarnom Golom Pištolju. Radnja i aktivnosti glavnog junaka se pojašnjavaju kroz njegove monologe koji se vrlo često ne podudaraju sa onim što vidimo na ekranu, što je samo jedan od načina na koji je Hollywood Chainsaw Hookers pokušao biti komičan (i u nekoliko navrata to uspeo). Naravno, Jack Chandler nije Frank Drebin a ovaj film nema potrebnu dubinu, kvalitet a onda ni trajanje da bi ostao dublje zabeležen u filmskoj istoriji. Ipak, može se videti nekoliko duhovitih momenata, replika i situacija, nekoliko brutalnih ubistava i nagih devojaka što je sasvim dovoljno za jedan ovakav film, imajući naprimer u vidu kvalitet današnjih horor komedija. S druge strane, 70 minuta materijala sasvim sigurno neće ugušiti (iliti po naški: smoriti) prosečnog gledaoca mlađe dobi a upravo takvima je namenjen ovaj neozbiljni poluduhoviti film.


Radnja filma se deli na dva toka, na detektivsku istragu (u kojoj možete pronaći gore navedene elemente) i na aktivnosti kulta koje uvek kulminiraju aktivnostima motorne testere i  žrtvama u kanalizaciji. Devojke sumnjivog morala koje su članice tog kulta, dakle prostituke, mamče svoje buduće žrtve iz noćnih lokala u svoje podzemne odaje, skidaju ih i skidaju se (ovo drugo je svakako bitnije) a zatim ih u trenucima orgazmičke dekoncentracije tranžiraju motorkom pod punim gasom. Ubistva se sasvim logično događaju van ekrana, logično s obzirom da je budžet filma bio ispod 100k $, ali je stvar popravljena količinom krvi, iznutricama i brojnim delovima tela koja lete unaokolo (i po Elvisu!). Morbidarije su stripskog tipa a najveću zamerku stavljam neubedljivom rukovanju testerama od strane obnaženih devojaka: u nekim trenucima je sasvim očigledno da testera motorke ne ulazi ni u šta do u vazduh, dakle vidi se da nema nikakvog otpora, što verujem da se lako moglo popraviti i ne bi koštalo više od jedne svinjske polutke.


Ovaj nedvojbeno jeftin film je sasvim pristojno skockan a autor filma (Fred Olen Ray - Scalps) se potrudio da namamči gledaoce veoma efektnim uvodom a zatim i nekim duhovitim najavnim titlovima. U kasnijem toku postoji nekoliko suvišnih delova, recimo „erotski” ples devojke sa dve motorne testere, što atraktivnije zvuči na papiru nego u praksi tj. filmu. Suvišnim scenama dajem veći minus nego glumi koja je zadovoljavajuća ukoliko izuzmemo pojedine glumice koje i glume i izgledaju kao tadašnje prostitutke/porno glumice. Sasvim sigurno najpoznatije ime koje ćete videti u ovom filmu je Gunnar Hansen, nedavno preminuli glumac koji je najpoznatiji po ulozi Leatherfacea u originalnom TTCSM (igrao još u Texas Chainsaw 3D, Reykjavik Whale Watching Massacre...). Gunnar ovde nikako ne pruža svoj maksimum ali ga je lepo videti. Jay Richardson u ulozi detektiva Jacka Chandlera nema preterano simpatičnu njušku ali je sasvim dobro izneo ulogu privatnog detektiva koji balansira između dve strane zakona.


Hollywood Chainsaw Hookers je u principu ojeftina drugorazredna erotska horor komedija koja mi se ipak dopala pa ću joj se možda jednog dana opet vratiti, ako ništa drugo a ono u odgovarajućem filmskom društvu. Zaista sam očekivao da će film ovakvog naslova biti kudikamo slabiji, amaterskiji ali i erotskiji pa me je zbilja iznenadilo da film poseduje zanimljivu naraciju, komičnu brutalnost i desetak duhovitih momenata. Dodatni plus je povratak u mladost, kada su ovakvi filmovi i sličan humor bili u modi, ali to je samo moja subjektivna napomena. Šteta što se najavljeni film pod nazivom Student Chainsaw Nurses: Bad To the Bone! nije nikada pojavio.

+ zanimljiv stil naracije
+ nekoliko brutalnosti
+ nekoliko duhovitosti
— nekoliko suvišnih scena
— jeftinoća i propusti


 Ocena: 6/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment