Wednesday, August 24, 2016

Seventh Moon (2008)


Režija: Eduardo Sánchez
Uloge: Amy Smart, Dennis Chan, Tim Chiou
Pogledajte još: Altered (2006)

Ovaj film sam sporadičnu susretao tu i tamo ali ga uvek zaobilazio prvenstveno zbog budalastog covera (ne ovog koji ide uz recenziju već druge verzije, koja se najčešće koristi). Nedavno sam odlučio da mu ipak dam šansu, i to upravo u mesecu manje poznatih horora prve decenije XXI veka, a utisak nakon gledanja je (najblaže rečeno) poražavajući. Seventh Moon je film režisera Eduarda Sáncheza, koga ne treba posebno predstavljati jer sam većinu njegovih filmova opisao na ovim stranicama (The Blair Witch Project, Altered, Lovely Molly, Exists...). Iako mi se filmografija gosn. Sáncheza ne dopada, i mislim da je pitanju aposlutno precenjen autor, moram reći kako je Seventh Moon njegov ubedljivo najslabiji film koji sam do sada pogledao.


Ideja filma u osnovi nije bila toliko loša a u pisanju scenarija Sánchezu je pomogao njegov stari kompanjon Jamie Nash, s kojim je sarađivao na većini svojih filmova. Neposredno nakon što se venčala za jednog Kineza plavokosa Amerikanka Melissa (koju igra atraktivna Amy Smart) se obrela na periferiji Kine, na bračnom putovanju koje treba da kulminira upoznavanjem sa familijom svog supruga. Da li zato što je plavuša ili zbog nekih prethodnih filmova u kojima je igrala (pre svega Crank duologija), tek, bio sam ubeđen da je za Amy jedino rešenje ogromni crnac, no, utehu je našla u ovišem Kinezu, pa nek joj bude. Uglavnom, nakon višednevnog gradskog uživanja ovaj mladi bračni par se uputio na periferiju kroz teren koji uopšte ne poznaje pa će ih vodič starim Lexusom dovesti na željenu destinaciju. Zamalo. Stari i pokvareni Kinez ih ne odvozi u svekrbinu već direktno mečki na rupu samo što rupa nije rupa nego ukleto kinesko seoce a mečka nije mečka već gomila krvožednih duhova koji se hrane ni manje ni više nego - svežom ljudetinom.


U nastavku filma duhovi žele da u'vate naše junake dok oni, pak, ne žele da budu uhvaćeni, što je i logično. Kada jedno od njih dvoje ipak bude skembano ono drugo će pokušati da ga oslobodi i to vam je sva priča filma Seventh Moon. U uvodu ovog opisa sam već spomenuo da je u pitanju vrlo loš film koji ima samo nekoliko hvale vrednih elemenata. Kao prvi pozitivni element tu je svakako Amy Smart (Mirrors, 7500, Campfire Tales), lepa plavuša koja je idealan izbor za atraktivnu i naivnu glavnu žensku ulogu. Čini se da su producenti i autori filma jedini pogodak osim angažovanja Amy postigli time što su radnju filma smestili na kinesku periferiju. Ovaj predeo je odgovarajuć za film ovakvog tipa a i nije previše eksploatisan u horor žanru. Isto se odnosi i na kinesku legendu o stvorenjima koja izlaze tokom noći za vreme punog meseca. Osim nekoliko napetih scena pohvaljujem i muziku koja je minimalistička ali odlična i to bi bilo sve pohvalno u vezi ovog filma. Mane ću nabrojati ukratko da se ovaj opis ne bi otegao u nedogled (a bilo bi materijala za tako nešto).


Najveća mana filma je njegova užasna kamera. Kao prvo, producenti su iz nepoznatog razloga odlučili da unajme pijanog kamermana za snimanje svog filma jer kako drugačije objasniti ovako nemirne kadrove koji kod gledaoca potencijalno izazivaju morsku bolest. Ne verujem da ruke normalnog čoveka mogu da se toliko mrdaju i tresu a prosto je neverovatno da drmanje ne prestaje čak ni u potpuno mirnim scenama kada lik na ekranu stoji, vetar stoji, lišće se ne mrda, sve stoji samo se p'jani kamerman trese. Katastrofa se ni tu ne završava. Kada god dođe do neke dinamike kamera načisto podivlja: em se trese, em zumira likove toliko krupno da imate utisak da će ih udariti objektivom u facu. Ukoliko ste mislili da ćete videti nešto više od atraktivne Amy grdno se varate. Kamera je najčešće fiksirana za njeno lice (ne toliko čvrsto fiksirana da se ne drma) što je ipak bolje nego kada je fiksirana za njušku njenog Kineza. Usled toliko krupnih kadrova radnju filma je prilično teško pratiti a ovakva kadriranja se ponavljaju bez obzira da li su dešavanja na otvorenom ili zatvorenom prostoru.


Režiser „popravlja” užasnu situaciju tako što svaku akcionu ili horor scenu iscepka na nekoliko stotina polusekundnih kadrova koje zatim u montaži kombinuje u potpuno negledljive scene u kojima se bukvalno ne razaznaje ko šta radi i šta pokušava. Tokom scene u automobilu samo naša pretpostavka da likovi žele da se spasu kroz gepek Lexusa nam pomaže da razumemo napeti trenutak; što se tiče naših cenjenih očiju one ne mogu da registruju nijedan element iz nejasnih i prebrzih kadrova. Neke kasnije scene su toliko mutne da deluju kao da su snimane iz automobila tokom brze vožnje a uopšte sagledavši ovaj film - svaka scena koja sadrži spodobe (ili neke druge efekte) je „zamaskirana” užasnom kamerom od koje će vas boleti i oči i glava. Spomenuo sam u prethodnom pasusu zumiranje na Amynu facu: u slučaju spodoba situacija je potpuno drugačija. Ne da se kamera neće zumirati na njihove paranormalne njuške već će u svakom njihovom prisustvu bežati na drugu stranu ili naprečac gubiti fokus, samo da bi kreature bile u mutnoj daljini. P'jani kamerman se očigledno bojao ovih spodoba ili njihovog lošeg make-upa, ko će ga znati.


Ako vam nije dosta priče o kameri onda evo poslednjeg čavla u kovčeg Seventh Moona: film je često toliko mračan da ćete jedva razaznavati šta se dešava na ekranu (jeste, još jedan trik da se sakriju loši efekti i izgled spodoba). Čujemo da se Amy kreće po mraku, da nailazi na nešto, da zatim počinje da vrišti pa pretpostavljamo da je naišla na kreature. I to bi trebalo da bude strašno. Same spodobe bi definitivno bile jezive kada bi smo na njih naišli tokom špartanja kroz kinesku periferiju. U slučaju ovog filma one to definitivno nisu: osim što ih gotovo nikada jasno ne vidimo ne znamo ni pravila po kojima funkcionišu. I čitava priča nema jasna pravila a zbog toga ni neophodne zanimljivosti, barem ukoliko niste Kinez koji je upoznat sa obrađenom legendom. Film osim što je glup i negledljiv (lakše je pratiti neki found footage nego ovo zlodelo!) odiše i ogromnom dozom dosade. Na to mu stupidna i nerezonska ponašanja likova dođu kao bonus.

+ Amy Smart, muzika, priroda
— užasno mutna shaky kamera
— vrlo nezanimljiva i slaba priča
— kreature se ne vide dovoljno
— mračan, loš i negledljiv film


 Ocena: 2/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment