Sunday, August 14, 2016

Vampyres (1974)


Režija: José Ramón Larraz
Uloge: Marianne Morris, Anulka Dziubinska, Murray Brown
Pogledajte još: Vampyros Lesbos (1971)

Vampiri i horor erotika nekako idu zajedno (mnogo bolje nego zombi horor i erotika, jel) pa otud ne čudi kako većina horora koji u sebi sadrže seksi scene (pogotovo onih starijih) uključuju upravo noćne krvopije sa šiljatim očnjacima. Britanski film Vampyres već svojim naslovom jasno stavlja do znanja ko će biti u fokusu njegove pažnje ali nekim ljudima željnim para to očigledno nije bilo dovoljno (ili dovoljno bombastično) pa je film u svojim kasnijim reizdanjima nosio nazive Blood Hunger, Satan's Daughters, Vampyre Orgy, Daughters of Dracula i Daughters of Darkness. Ove verzije se ne razliku u pogledu radnje osim što su pojedine verzije u izvesnoj meri cenzurisane. To ne treba da vas zanima ukoliko dođete do kopije visoke rezolucije jer tada sa sigurnošću znate da je u pitanju uncut verzija filma.


Kompletan Vampyres se dešava u jednom velikom starom dvorcu koji se nalazi na obodima šume, u toj istoj šumi, na nekoliko obližnjih proplanaka i puteljaka, te na putu koji prolazi nedaleko odatle. Upravo na kampovanje u blizini pomenutog dvorca se odlučio jedan mladi par, po obližnjem putu je vozio jedan sredovečni muškarac, pored puta stopiraše dve zanosne žene a ova deonica bejaše poznata po čestim saobraćajnim nesrećama sa tragičnim ishodima. Šta je zajedničko svim ovim naizgled nepovezanim dešavanjima i slučajno okupljenim osobama na ovom mestu? Vampiri, logično. Dve stoperke su vampirice, takođe i lezbejke, a stopiraju sa ciljem obezbeđivanja sveže količine krvi koja im je neophodna. Žrtve su najčešće usamljeni vozači koji ne mogu da odole lepim stoperkama a najveća misterija filma je kako tolika smrtnost na relativno maloj površini nije postala sumnjiva organima reda koji gotovo svakodnevno odnose „nastradale” (specifične neautomobilske povrede i manjak krvi u leševima je tek posebna priča). Uglavnom, problemi po dve vampirice nastaju kada jedna od njih ne bude mogla da odoli zanosnom i potentnom vozaču BMW-a 2000 i odluči da ga ne ubije nakon seksualno-prehrambenog tretmana.


Vampyres će sasvim sigurno zadovoljiti i fanove vampira (starog kova) i fanove lesbo seksa, mada ni u jednom aspektu film ne ide do kraja. Erotske scene u većini slučajeva uključuju dve akterke ali postoje i mešovite scene muško-ženskog seksa, čisto da bi se postigla približna međuseksualna ravnopravnost. Ove scene najčešće ostaju u domenu meke erotike ali nekoliko kadrova u kojima se vide međunožja čine da film dobije etiketu 18+. Scene koje uključuju golotinju i vođenje ljubavi su daleko ukusnije nego u nekim prethodno opisanim filmovima, ne samo zato što su u glavnim ulogama dve lepe i prirodne žene, a samo povremena teatralnost koja je karakteristična za slična ostvarenja kvari idealan utisak. S druge strane, vampirizam u filmu ne poštuje određene specifičnosti koje se u tom žanru podrazumevaju. Iako se hrane krvlju i zbog nje ne prezaju ni od koga i ni od čega dve žene ni u jednom trenutku nemaju karakteristične očnjake a mogu (makar u određenom periodu) provoditi vreme na sunčevoj svetlosti, mada u maglovitoj Britaniji svetlosti i nema u dovoljnoj količni, što im je možda olakšavajuća okolnost. Svi ovi detalji ne smetaju u praćenju filma a čak zrače originalnošću i životnošću.


Horor scena u prvoj polovini filma gotovo da i nema dok u drugoj možemo videti nekoliko veoma brutalnih hranjenja na poluživim izmrcvarenim muškarcima što deluje prilično morbidno. Pohvalno je i što se autor nije razmahnuo van svojih mogućnosti; iako ne vidimo mnogo specijalnih efekata one koje vidimo su sasvim proistojni (neke efekte vidimo samo u pozadini, van krupnog plana). Vampires je gotovo perfektno izbalansiran film koji gledaocu pruža odličan odnos između horora, erotskog filma i drame, mestimično filujući radnju sa ova tri ravnopravna elementa i ne dozvoljavajući da ga bilo koji od njih „uguši”. Posebna poslastica za ljubitelje retro filmova je izgled zamka u kojem se odvija Vampyres. U pitanju je Oakley Court dvorac sagrađen sredinom XIX veka koji pleni svojom grandioznom spoljašnošću a ni enterijeri mu nisu ništa manje spektakularni ili jezivi. U sklopu dvorca se nalazi i jezivo groblje (te scene su snimljene na potpuno drugoj lokaciji ali u filmu je sve perfektno uklopljeno) a šuma koja oivičava dvorac je tipično britanska: maglovita, kišna i sumorna pa samim tim - savršena za jedan horor film.


Svidela mi se retro priča o strancu koji ne može da odoli ženskoj lepoti i ne uviđa kako zbog iste svakim danom sve više gubi životnu energiju. Kada to konačno bude shvatio neće imati dovoljno snage da se iščupa iz kandži lepe strankinje a uloga kampera u svim ovim dešavanjima kao da nije dovoljno razrađena i inkorporirana u film. I mimo kampera film karakteriše nekoliko misterioznih i nedovoljno jasnih detalja a problematične tehnikalije čine nemirna kamera u određenim momentima (koja je inače odlična) i u nekim trenucima prebrza montaža kada kao da nedostaje poneka scena (ili su možda iz nekih razloga isečene). Primedbe se mogu uputiti i povremenoj glumi pojedinih aktera i akterki ali pre svega scenariju koji je u nekim trenucima veoma naivan sa dijalozima koji ne deluju kao da dolaze iz realnosti. Deo ovakvih dijaloga ipak uspeva da se uklopi u predivnu dreamlike atmosferu koja je jedna od najpozitivnijih karakteristika filma. Stranac koji je upoznao dve zanosne i raspoložene lepe žene i iz kog je kasnije isisan život (tačnije krv) našao se kao u dvorcu iz snova (kasnije košmara) a završetak filma smišljeno potencira taj dojam.


Vampyres je vrlo dobar film u kojem ćete dobiti retro priču, mnogo atmosfere i predivnih karakterističnih scenografija i lokacija a mnogo manje spektakularnog modernog vampirizma. Ovo kažem jer su oni isti pohlepni filmski radnici s početka ovog opisa neko od reizdanja ovog filma upakovali u suviše moderan omot koji na sebi ima krvožednog krvavoustog vampira kakvog u ovom filmu nećete videti. Za moj ukus mogu da kažem - srećom jer nisam preveliki fan vampirskih horora a Vampyres jeste jedan od boljih filmova koji sam na tu temu gledao u svojoj dosadašnjoj gledalačkoj karijeri.

+ predivna dreamlike atmosfera
+ dvorac, šuma, groblje, puteljci...
+ uspela kombinacija horora i erotike
— neki naivni dijalozi i scene
— nejasnoće; nedorađeni likovi


 Ocena: 7/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment