Tuesday, July 3, 2012

The Woman in Black (2012)


Režija: James Watkins
Uloge: Daniel Radcliffe, Janet McTeer, Ciaran Hinds
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1596365/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=7lReemWmO5o
Pogledajte još: The Woman in Black (1989)

U jednom od ranijih opisa nekog ovogodišnjeg filmskog razočarenja napisao sam da je novi Woman In Black poslednja šansa da ovogodišnja horor film scena dobije barem jedan film sa oznakom „vrlo dobar“, jer je ovogodišnja ponuda vrlo tanka i po svemu sudeći izbor za najbolji ovogodišnji horor film neće ni biti moguć. Za najgori ovogodišnji horor film ima pregršt kandidata, ali to je već neka druga tema. Elem, The Woman In Black, verzija nova...


Neću se zadržavati na detaljnoj radnji filma jer sam nju opisao u recenziji originala, pa ću se više baviti razlikama u odnosu na taj film i mojim utiscima. Treba reći da ova „nova“ verzija nije u pravom smislu remake, već su neki elementi zadržani iz prvenca (tačnije iz knjige) a neki su promenjeni. Prvi film koji mi pada na pamet je nova verzija Nightmare On Elm Street gde je, iz nepoznatih razloga, urađeno nešto slično i - takođe uprskano. Već na samom početku „žene u crnom 2012“ postaju jasne dve stvari: da je film vizuelno superiorniji u odnosu na stariju verziju, što je naravno i očekivano, kao i da se razlikuje u radnji. Prva scena nam prikazuje tri devojčice koje u sred igre na tavanu otvaraju prozor i skaču kroz njega, a onda vidimo Arthura Kippsa kao mladog udovca što se brine o svom malom sinu. Iz nepoznatih razloga je izbrisana Kippsova supruga, koja je imala značajnu ulogu u originalu, ali to je samo jedna od stvari koje su urađene da bi film bio što sumorniji i „teži“.


To su samo početne razlike, da bi negde od sredine filma on izgubio svaku dodirnu tačku sa originalom. Gomila dece koja su „zaposednuta“ od strane žene u crnom pa se samoubijaju na najmaštovitije načine (gutanjem žive sode, samospaljivanjem, bacanjem pod voz), Kippsovo izvlačenje davno potonule kočije iz močvare, kuća odvojena nasipom puna duhova i, konačno, totalno promenjen i patetičan kraj filma. Moram spomenuti i vađenje leša dečaka iz močvare da bi se „sjedinio“ sa svojom majkom; izgleda da otkopavanje mrtve dece postaje redovna stvar u filmovima Hammer produkcije. U principu nisam za delimične promene nekih filmovanih ili pisanih dela, ukoliko neko to uradi nek objavi pod drugim nazivom i sa drugim likovima, a ne da se šlepa na slavu originalnog dela, posebno jer taj novi uradak nije „ni do kolena“ originalu. Ovde su autori verovatno bili ubeđeni da Suzan Hil nije „znala“ kako zapravo treba da izgleda Woman In Black, autori verzije iz 1989. godine pogotovo, pa su sad scenaristkinja Jane Goldman i ekipa rešili da odrade film „kako Bog zapoveda“. Hau jes nou. Uostalom od scenaristkinje takvih „hitova“ kao što su Stardust, Kick Ass ili X-men se i nije moglo bolje očekivati.


Ima tu još problema. Daniel Radcliffe u glavnoj ulozi je prilično neubedljiv što neće smetati njegovim obožavateljkama iz filmova o Harry Potteru da uživaju u ovom filmu. Upravo zbog takve publike film je izgubio svaki delić misterije prvenca i mnoge stvari se eksplicitno govore više puta, da svakom, čak i retardiranom gledaocu bude jasno šta se to for God's sake dešava na ekranu. Banalizacija mnogih vrlo uspešnih delova filma vrlo iritira, a film ima dosta jeftinih horor scena i nekih koje su veoma dobre. U principu tih nekoliko BU! scena je i jednina vrednost filma, i teško da nekoga neće „cimnuti“. Ali i pored toga film nema potrebnu atmosferu već deluje dosta generički i pored vrlo kvalitetnog vizuelnog utiska (recimo gradić i krčma su za razliku od prvenca sada avetinjski pusti).


Mogao bih ovako nabrajati još nekoliko pasusa stvari koje mi se nisu svidele (naprimer zapostavljenia uloga psa), ali mislim da je bilo dovoljno, shvatili ste da mi se film nije baš svideo J Osim kvalitetnije fotografije, widescreen slike i nekoliko dobrih scena sa duhovima, nije mnogo ostalo. Preporučujem ga jedino mlađim gledaocima koji nisu gledali verziju iz 1989. godine, a onima koji se dvoume između stare i nove verzije filma preporučujem im – knjigu.

+ odličan vizuelni utisak, kvalitetna scenografija
+ nekoliko odličnih horor scena sa duhovima
— odstupanja od originalne priče koja su vrlo slaba
— banalizacija i vulgarizacija originalne priče
— mediokritetska gluma Daniel Radcliffa

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment