Sunday, August 5, 2012

The Day the Earth Stood Still (2008)


Režija: Scott Derrickson
Uloge: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Kathy Bates
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0970416/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=t88LH84m3pg
Pogledajte još: The Day the Earth Stood Still (1951)

Nedavno sam opisao odlični originalni The Day the Earth Stood Still iz 1951. godine, a sada ću se osvrnuti i na remake. Naravno da su poređenja ova dva filma neminovna ali i večito pitanje, posebno zadnjih godina u eri rimejkova: da li rimejk može biti bolji od originala?


Za razliku od originala nova verzija ima prolog koji se dešava negde u planinama Indije 1928. godine i vidimo prvi susret čoveka sa amorfnom kuglom, za koju će se u nastavku filma ispostaviti da je svemirski brod. Od tog planinara u Indiji je uzet deo kože da bi 80 godina kasnije svemirac mogao sebi skrojiti telo po uzoru na pomenutog planinara. Mišljenja sam da je ova izmena u priči u odnosu na original dobrodošla i da je barem jedna „rupa“ zatvorena. Takođe sam mišljenja da je džinovska amorfna kugla bolje rešenje od letećeg tanjira, jer bi bilo koji oblik letećeg tanjira u danađnje vreme izgledao glupo. Leteći tanjir sleće u park na Menhetnu u spektakularnijoj ali nerealnoj sceni zamaskiranoj maglom. U celoj priči oko nepoznatog letećeg objekta je angažovana mlada naučnica koja ima tu čast da se prva susretne sa bićem iz svemira, no ona ni sanjala nije da će to biti Keanu Reeves koji igra Klaatua.


Ubrzo iz svemirskog objekta izlazi i njegov pomoćnik Gort koji je sada ogroman, visine oko 8,5 metara, za razliku od nekadašnjih 2,31 i upadljivo je kompjuterski generisan te odudara od vizuelnog ostatka filma. Klaatua odvode u bolnicu, podvrgavaju ga ispitivanjima i eksperimentima, tu je i izaslanica predsednika SAD koji se sakrio negde za svaki slučaj (koju je odlično odigrala uvek maestralna Kathy Bates), i priča donekle prati originalnu radnju. Umesto nekadašnjih aparata za varenje i brusilica kojim su vlasti pokušale da unište džinovskog Gorta, sada je tu avijacija koja mu ne može ništa i on je sa lakoćom uništava. Tu negde i počinju veća odstupanja u odnosu na original i to u pravcu koji gubi smisao.


Kao prvo, Keanu Reeves mi je neubedljiv u ulozi Klaatua i siguran sam da je mogao biti izabran neko drugi na njegovo mesto, ali su verovatno producenti hteli zvučno ime za tu ulogu. Drugo, za razliku od originala ovde je Gort agresivan i što se više zemljani trude da ga unište broj žrtava se penje. Ovo je potpuno narušavanje originalne ideje gde su svemirci došli u miru da upozore agresivne zemljane. U ovoj „novoj“ verziji imamo agresivnog svemirca i zemljane koji su ponekad agresivni ali više puta emotivni, čak u jednoj melodramatičnoj sceni Klaatu sreće svog zemljaka koji je odavno na Zemlji u liku nekog Japanca i koji ni po koju cenu ne želi da se vrati na matičnu planetu jer je srećan što je ceo život proživeo na predivnoj zemlji u teškom ali lepom životu. Ovakvom promenom film gubi svaki smisao i postaje samo još jedan patetični SF film gde se dobri i nedužni zemljani bore protiv zlih i ničim izazvanih svemiraca.


Na pitanje iz uvoda da li rimejk može biti bolji od originala odgovor je – ne, ni u ovom slučaju se nije desilo čudo a sumnjam da će se to i desiti u skorije vreme. U eri opšteg pojednostavljivanja i banalizacije sve što možemo očekivati od remakeova je upravo to samo uz savremenije kompjuterske efekte, kao što je to slučaj kod The Day the Earth Stood Still iz 2008. godine.

+ neki specijalni efekti su spektakularni
+ maestralna Kathy Bates
+ neke rupe u originalnoj priči su zapušene...
— ...ali je ceo film izgubio osnovni smisao
— neki slabi CGI efekti, naprimer Gort

Ocena: 4/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. Kako cetvorka a dao si mu samo dva minusa?Nidje veze. :D :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eeeee nisu svi plusOvi i minusOvi iste gramaže :D

      Delete
  2. To je kod tebe veoma ocigledno, mada nisam dosad znao da postoje takve podele sto se tice jacine pluseva i minusa.Veoma zanimljivo. :D

    ReplyDelete