Tuesday, August 6, 2013

Happy Birthday to Me (1981)


Režija: J. Lee Thompson
Uloge: Melissa Sue Anderson, Glenn Ford, Lawrence Dane
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0082498/
Trailer: http://youtu.be/OEalmOJsvM0
Pogledajte još: The House on Sorority Row (1983)

Happy Birthday to Me je kanadski slasher film vrlo prepoznatiljivog naziva i vrlo cenjen u krugovima ljubitelja pomenutog podžanra. Većina fanova izuzetno ceni maštovita i bizarna ubistva i preokret na kraju filma, a to su stvari koje i ja pohvaljujem. Nažalost, film ima i nekoliko mana zbog kojih mu je izmakla veća ocena koju možda objektivno zaslužuje.


Virginia je popularna i lepa tinejdžerka koja se druži samo sa bogatim društvom iz svog razreda. Vrlo često oni se uveče skupe u lokalnoj pivnici gde zbijaju obesne šale sa meštanima ili upražnjavaju opasne igre kao dokaz hrabrosti. Baš tokom jedne takve igre u Virginiji se nešto „otkačilo“ i počela je da doživljava nekakve „prekide“ i vizije koje, kako se čini, nisu u potpunosti posledice saobraćajne nesreće koju je doživela godinu dana ranije. Nekako u isto vreme članovi pomenutog snobovskog društva počinju da nestaju jedan po jedan, policijska istraga tapka u mestu, a Virginija postaje ubeđena da je upravo ona lično počinilac zločina. Jedina podrška joj je lekar koji je vodio njen oporavak ali ni on ne može da joj u potpunosti pomogne sve dok se ona ne seti svih pojedinosti iz prošlosti. Šta god da očekujete - nećete biti u pravu; preokret na kraju filma je jedan od najneočekivanijih preokreta koje sam gledao u poslednje vreme ali u isto vreme i pomalo budalast, a ako pogledate film do kraja videćete i zašto.


Iako je film u osnovi slasher tokom njegovog trajanja primećuju se još neke primese žanrova. Misterija je dobrano prisutna jer do skoro poslednjih kadrova nismo sigurni ko je ubica i da li su nestali tinejdžeri zapravo ubijeni ili se sprdaju sa našom Virginijom. Dramski momenti su ispoljeni u vidu odnosa majke i Virginije sa jedne strane i Virginijinih prijatelja sa druge strane. Srećom, na ovo se nije trošilo mnogo vremena. Tok oporavka Virginije i scene iz bolnice sadrže čak neke SF scene mada nije do kraja jasno da li se sve zbilo baš tako ili je to plod njene mašte ili halucinacija. Film u prvoj polovini ima i neke scene koje su trebale biti komične ali to nisu, možda zato što je pomenutu neozbiljnost jednostavno pregazilo vreme. I konačno, akcione sekvence dolaze na kraju, ne samo po brojnosti već i po uspelosti; zbilja čudno da je režiser filma, kasnije poznat po brojnim filmovima sa Charles Bronsonom, uspeo da snimi ovako mlake i veštačke scene sa vidljivo ubrzanim kretanjem automobila i motocikala.


Ipak, film je prevashodno slasher i na tom polju se najbolje snalazi, što je paradoksalno za autora koji nije vičan horor žanru. Ubistva su brojna i maštovita, na momente i neozbiljna što nikako ne smeta, kao što nije nikada ni smetalo u filmovima tog godišta. Guranje žrtvine glave u točak motocikla pod punim gasom, guranje šiš ćevapa i probadanje grla u naizgled romantičnoj sceni, ili spuštanje tega na onog koji vežba - samo su neke scene gde će (ne)očekivano liptati veštačka krv. Ovde stavljam i najveću primedbu filmu: iz nepoznatog razloga film je previše razvučen i traje celih 110 minuta. Zbog ovoga gubi na dinamici što je za slasher film veoma loše. Mišljenja sam da ovakav film ne bi trebao da traje preko 80 minuta i da je to provereno najbolja minutaža koja gledaoca neće smoriti. Horor atmosfera u filmu postoji i zbilja šteta što je u nekim scenama ruinirana. Što se tiče kastinga on je korektan a na mene je najveći utisak ostavio Glenn Ford u ulozi lekara, ne toliko zbog glume koliko zbog toga što ga do sada nisam gledao u horor filmovima.


Čak i pored mana koje sam naveo, i zbog koga je film kod mene izgubio ocenu ili dve, preporučujem ga za gledanje, posebno onim ljubiteljima horor filmova koji imaju aspiracije ka slasherima iz 80-ih godina prošlog veka.

+ maštovita i bizarna ubistva
+ dosta napetih scena
+ odlični spacijalni efekti
— neozbiljnost pojedinih scena
— predugačak i razvodnjen film


Ocena: 6/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

4 comments:

  1. Sta znaci slaser?nigde nisam nasao objasnjenje tog pojma?

    ReplyDelete
  2. Nije mi bas najjasnije objasnjenje na engleskom. ne znam ga dobro,ako moze na srpskom bio bi zahvalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://sr.wikipedia.org/wiki/Slešer_film

      Evo ima i domaća wiki stranica, skraćen je text ali uglavnom je tačan ;)

      Delete