Saturday, September 21, 2013

The Evil Dead (1981)


Režija: Sam Raimi
Uloge: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor
Pogledajte još: House (1986)

Verujem da za Evil Dead ne treba neki poseban uvod i da je većina čitalaca ovog sajta ako ne pogledala a ono barem čula za film, posebno nakon skorašnjeg remakea. Za mene lično je originalni Evil Dead iz 1981. jedan od najboljih horor filmova ikada snimljenih, film koji sam pogledao mnogo puta i kojem se povremeno sa ushićenošću vraćam.


Priča o Evil Deadu počinje još 1978. godine kada Sam Raimi snima polučasovni promotivni film pod nazivom Within the Woods, u kojem glumi bivši taksista Bruce Campbell. Filmčić je odradio svoje, Sam je dobio određenu svotu novca pa je mogao da krene u snimanje dugometražnog filma negde u Tennessee kolibi. Priča u filmu je jednostavna ali imajte na umu da je film star preko tri decenije: petoro prijatelja odlaze na vikend u kolibu u šumi gde pronalaze nekakvu Knjigu mrtvih i audio traku koja iz obližnje šume oslobađa demone koji ih zaposedaju. Ženske osobe bivaju prve zaposednute da bi se demoni kasnije nastanili i u muškim akterima, rezultujući da se u prvobitno smušeni i smotani Ash (Bruce Campbell), sada jedini preostali čovek, mora boriti sa demonskim silama koje napadaju nepredvidivo i podmuklo. Bežanja iz kolibe nema jer je most na jedinom putu ka kolibi srušen od strane probuđenih demona koji nikome ne dozvoljavaju odlazak.


Skoro svi aspekti Evil Deada su genijalni. Već od prvih kadrova film poseduje izuzetno jezivu atmosferu koja je rezultat apsolutno odgovarajućeg kvaliteta fotografije, ambijenta i kamere. Ambijent je odlično izabran, šuma puna specifičnog drveća je dovoljno strašna ali to ništa ne bi funkcionisalo da nije apsolutno maestralne režije. Od samog početka filma kamera kojom rukovodi Raimi naprosto briljira u takvoj meri da istinskim ljubiteljima horor filma osmeh neće silaziti s lica. Gotovo svaki kadar je izuzetno pažljivo isplaniran, kamera se kreće vrlo originalno, toliko originalno da i dan danas neke kadrove ne možemo videti u horor filmovima, što je prava šteta. Šteta je i da se gospodin Raimi nakon ovog filma nije više posvetio horor žanru ali to je već neka druga tema. Uglavnom, inovativna kamera je glavni krivac za većinu strašnih scena u filmu, posebno one u kojima demonska sila juri glavne junake kroz šumu.


Sledeće što je za pohvali je make-up. U vremenu bez kompjuterskih efekata horor filmovi su se radili maskama a one su u ovom filmu najblaže rečeno odlične. Zaposednute osobe naprosto izgledaju zastrašujuće, recimo podivljala devojka zatvorena u podrumu. Ništa manje strašne nisu ni one zaposednute osobe kod kojih su upotrebljene jednostavnije maske, recimo izuzetno jeziva Linda koja se prekrštenih nogu smeje i smeje izluđujući Asha. Specijalni efekti se tu ne završavaju, film je prepun krvi u raznim nijansama, pun iznutrica, odsečenih organa, mlečnih telesnih tečnosti, crva i čega sve ne. Kada bih spomenuo sve scene koje kod mene izazivaju filmsko oduševljenje trebao bi mi još jedan tekst ove dužine ali kakva bi to bila Evil Dead recenzija bez spominjanja legendarne scene gde drvo siluje devojku u šumi. Zvučna komponenta je takođe na zavidnom nivou, muzika izuzetno doprinosi atmosferi a zvukovi koje ispuštaju demoni su jedni od najjezivijih koje sam čuo. 


Mane Evil Dead 1 su malobrojne. U nekim scenama je primetan mali budžet dok je u nekim drugim primetna slabija gluma, posebno ženskih likova. To sve nije toliko bitno jer se slabija gluma nekako i uklapa u ovaj horor film koji na momente deluje komično. U svakom slučaju tu je harizmatični Bruce Campbell da nadomesti manjak harizme drugih glumaca a ja vam od sveg srca preporučujem da pogledate ovaj film ukoliko već niste.

+ atmosfera, režija i kamera
+ jezivi zvučni efekti
+ odlični specijalni efekti
+ Bruce Campbell
+ mnogo legendarnih scena

Ocena: 10/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Film mi se i nije baš svidio jer je previše krvav i gnjusan,i film je medu najkontroverznijim filmovima.

    ReplyDelete