Friday, February 6, 2015

Srećan nam rođendan!

Na današnji dan sada već pomalo daleke 2012. godine počeo je da živi sajt www.hororsf.iz.rs, sajt koji upravo čitate i koji svakim danom dobija sve brojniju publiku. Podnaslov sajta je od samog početka bio „Horor i SF filmovi – opisi filmova koje treba i ne treba da pogledate“ jer je upravo to bilo ono što je meni nedostajalo na internetu. U tom trenutku je bilo nekoliko sličnih sajtova na istu temu (manje-više uspešnih i dopadljivih) ali sam smatrao da od horor viška glava ljubitelja ovakvih filmova ne može da boli. Neki od pomenutih sajtova su se u međuvremenu ugasili, pa su se onda nažalost ugasili još neki drugi , treći su utanjili sa opisima a „hororsf“ i dalje opstaje, verujem na radost čitalaca.

Sajt sam prvenstveno zamislio da donosi prikaze novih horor filmova ali i onih starih, kako dobrih tako i onih loših a uz sve to da ima i prikaze SF filmova jer je naučna fantastika skoro neodvojiva od horora. Prikazi novih horor filmova se naprosto podrazumevaju a stari filmovi su, iako su njihovi prikazi manje čitani na sajtu, nezaobilazni iz više razloga. Kao prvo nedvojbeno su kvalitetniji od novih horor filmova (što bi se reklo – 'ajde da vidim ima li ko da misli drugačije J), kao drugo jako volim da ih gledam a kao treće i najvažnije – trebaju se mlađi gledaoci, kojih na ovom sajtu ima u velikom broju, „navući“ da gledaju stare i proverene kvalitetne filmove umesto novih nabeđenih horor vrednosti. Biću veoma zadovoljan ukoliko sam makar jednog klinca „navukao“ da pogleda neki film koji je duplo stariji od njega samog ili ako sam nekog starijeg gledaoca podsetio na neki omiljeni horor film koji je gledao u svom detinjstvu a zatim ga sasvim zaboravio.

Kvalitetne filmove svi vole da gledaju ali i da čitaju njihove opise. Međutim, veoma često dobijam pitanja čitalaca zašto opisujem slabe filmove a ne samo one dobre. Odgovor je vrlo jednostavan: čitalac ovog sajta (ili bilo kog drugog sajta uopšte) mora biti upoznat kako sa time gde može pronaći ukusno sveže voće tako i sa time gde da ne staje da ne ugazi nogom u pseću kaku. Ako sam se već ja isprljao nekim izvikanim horor đubretom ne moraju to da učine i čitaoci ovog sajta. A ima i onih koji uživaju u čitanju kritika ili naprosto povremeno vole da odgledaju neki loš film. U svakom slučaju nastaviću i dalje da stavljam opise svih filmova koje pogledam ma kojeg kvaliteta oni bili a u nekoj sledećoj anketi će čitaoci moći i da se izjasne da li im ovo odgovara. Naučno-fantastični filmovi pristaju ovakvom sajtu jer je vrlo često teško distancirati SF od horora a i sam sam ljubitelj fantastike, doduše mnogo manji nego horora i sa kraćim iskustvom. Ipak, verujem da ljubitelji SF-a nisu razočarani opisima SF filmova. Planiram da u narednom periodu povećam broj opisanih SF filmova. 

Dakle, 5. februara 2012. godine postavljen je opis filma Tremors. Nije vreme ni mesto za to ali koristim priliku da preporučim svima koji ga nisu pogledali da to obavezno učine jer je u pitanju zaista jedan odličan film. Opisom tog filma danas nikako nisam zadovoljan i mogao bih mu naći sto mana, ili bolje da kažem 666 mana J Da ga danas pišem taj opis bi svakako drugačije izgledao i bio mnogo sažetiji, bogatiji i opširniji iako bi ocena i zaključak bili vrlo slični. Veoma mi je jasno da sam u nekom ranijem periodu bio kritičniji i da bi nekim filmovima danas dao veću ocenu ali to je možda i rezultat uticaja loših horora koji hteli mi to ili ne snižavaju kriterijum. Ipak, nijedan opis neću menjati, neka stoje takvi kakvi jesu a ako ikada dobijem želju da bilo kom filmu nešto dodam ili oduzmem to će biti i jasno naznačeno kod opisa. Od Tremorsa 1 je sve krenulo svojim ustaljenim tokom, smenjivali su se (mahom slabi) noviji horor filmovi i (mahom kvalitetniji) stari, u taze retro horor sendviču ukrašenim SF ostvarenjima različite dobi. Do sada je objavljeno 627 opisa, najviše filmova horor žanra a zatim i naučno-fantastičnih, horor komedija i (horor) trilera.

Sajt je zamišljen tako da bude jednostavnog dizajna ali bogat sadržinom jer verujem da većina čitalaca dolazi ovde upravo zbog opisa a ne zbog dugmića koji šljašte, nepreglenih menija koji se šire u svim pravcima ili pop-up prozora koji iskaču na sve strane na sajtovima rađenim u famoznom flashu. I sam izbegavam neke sajtove horor tematike jer su užasno nabacani, nepregledni i prezahtevni za otvaranje i skrolovanje. Cenim da je bolje vreme utrošiti na gledanje filmova i njihovo opisivanje, pa kakvi god da su oni, nego na kićenje sajta svakojakim džidža-bidžama i česti redizajn. Ipak, u nekoj budućnosti možda razmislim o malo modernijem izgledu. Sajt je za svoje tri godine preležao neke dečije bolesti, preživeo je i ukidanje hostinga (nepovratno izgubljeni neki komentari čitalaca) i njegovu nestabilnost, preživeo je neke viruse, suspenziju, prelazak sa wordpressa na blogger a trenutno se bori sa bagovitošću blogger platforme. Upravo iz tog razloga neke stvari koje bih voleo da budu na sajtu nikako ne mogu da budu implementirane (jednostavnija kontakt forma ili lista covera) a druge stvari ne rade kako treba (nekompletna lista opisanih filmova).

No, najvažnije je da se broj opisanih filmova povećava, da je čitalaca svakim danom sve više i da će sajt i dalje raditi i svakodnevno objavljivati opise filmova. Energije i volje mi ne nedostaje a to je i najvažnije kada je hobi u pitanju. Eto jedne od retkih prilika kada mi je urođena tvrdoglavost zapravo vrlina J Jedino što trenutno nedostaje su kvalitetniji novi horor filmovi ali šta da se radi, situacija je takva kakva jeste i horor je davno izgubio mesto koje mu pripada. Svim čitaocima se zahvaljujem na posetama, čitanju i porukama koje mi upućuju i pozivam ih da predlažu filmove koji do sada nisu opisani a koji bi mogli da budu, da slobodno komentarišu kako na sajtu tako i na facebook stranici i javljaju ukoliko naiđu na neki bug ili poteškoću u funkcionisanju sajta. Poželjne su i pohvale ali i kritike, tako da se ne ustručavajte na bilo čemu. U narednom periodu će verovatno biti i nekih tekstova koji nisu recenzije a možda i još neka iznenađenja (nagradna igra).

S poštovanjem,

urednik i autor bloga





Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

4 comments: