Wednesday, August 26, 2015

Charlie's Farm (2014)


Režija: Chris Sun
Uloge: Nathan Jones, Tara Reid, Kane Hodder
Pogledajte još: Wolf Creek (2005)

Za one kojima nikada nije dosta horora o retardiranim monstrumima u ruralnim nedođijama tu je Charlie's Farm, film od kojeg znate šta možete da očekujete čim vidite njegov naslov. Ono što je čak i mene kao iskusnog horor sladokusca iznenadilo je to što u filmu nema ama baš nijedan momenat originalnosti. Da li je to učinjeno namerno ili slučajno više nije ni važno, važnije je da ukoliko želite da gledate bilo šta što će vas barem malo iznenaditi i/ili šokirati Charlie's Farm možete slobodno da preskočite. No, oni koji žele priglupe i antipatične „junake” u klasičnom slasher ruralnom okruženju dok ih napada wrongturnovani monstrum - ovo je njihovih sat ipo.


Nakon prologa koji jasno pokazuje kako će skončati sledeća tura slučajnih prolaznika koja svrati na Čarlijevu farmu radnja se seli u sadašnjost a gledaocu postaje kristalno jasno kog ranga je ovaj film. Već u desetom minutu gledalac ne može da se odluči koja stvar je u ovom filmu katastrofalnija: gluma ili scenario? Naivniji uvod ne videh odavno: nekoliko prijatelja mešovitog rodnog sastava ne znajući šta će od sebe odluči da ode na mesto gde se godinama dešavaju pokolji.


Zapravo, pokolji na farmi su urbana legenda što je još jedan nonsens jer se pomenuti i dalje dešavaju. Sve je objašnjeno time da se lokalno stanovništvo plaši farme i okoline (naravno da postoji scena kada naši junaci svrate u lokalnu krčmu gde niko ne želi da priča o farmi) a policija izbegava da istraži područje. Verovatno zato jer Australija nema dovoljno naoružanih ljudi u uniformama i jer je monstrum za koga ni ne znaju da li postoji otporan na metke. Da, kako da ne.


Uglavnom, dva prijatelja i dve prijateljice se uputiše na Čarlijevu farmu i stigoše na nju nakon sat vremena filma. Potrebno je đavolski mnogo vremena da se ovaj film zahukta a ono što olakšava jednočasovni uvod su scene prologa, tačnije Čarlijevog detinjstva. Ove scene su druge na lestvici najjačih aduta filma dok je, sasvim očekivano, ono što sledi u poslednjoj trećini na prvom mestu. Da li ste spremni da potrošite sat vremena svog života da biste uživali u 20-30 minuta koljačine je pitanje samo za vas.


Kada dođe do koljačine Charlie's Farm počinje da briljira. Ne zato što su ubistva brutalna (a jesu), ili zato što su duhovita (neka jesu ili su na tragu toga) već zato što je Charlie prava ljudska gromada. On deluje veoma zastrašujuće čak i u dnevnim scenama a make-up mu je vrlo uspeo i jeziv. Žrtve sređuje surovo i bez mnogo filozofiranja mada je u jednom navratu pokazivao znake zabave (ubistvo traktorom). Definitivno je jasno da je ovaj i ovakav Charlie zaslužio barem malo kvalitetniji film i više pojavljivanja u njemu.


Još jedna stvar koju moram pohvaliti je lokacija same farme i okolina australijske provincije. Lokacija je kao stvorena za jedan horor film a sve je dodatno nakićeno kadrovima zarđale starudije, automobila i raznoraznog smeća. U toku filma vidimo dosta kadrova raznoraznih crkotina, leševa i delova tela i to sve prilično ubedljivo izgleda. Kada bi kompletan film bio poput poslednjih pola sata zaslužio bi mnogo veću ocenu.


No, Charlie's Farm je film suprotnosti pa tako na drugoj strani kantara kvaliteta stoje gore pomenuti scenario i gluma. Scenario je užasno loše napisan i malo je reći neubedljiv. Prosto čovek ne zna s koje strane da krene u kritikovanju svih nelogičnih situacija i postupaka, neuverljivih dijaloga ili izveštačenih replika. U sve se savršeno dobro (dakle loše) uklapaju i brojne seksualne aluzije koje će biti smešne samo gledaocima mlađe dobi. Svaka izgovorena reč i gotovo svaki postupak likova ruinira ovaj film i čini od njega isključivo štivo za mlađariju i gledanje u društvu radi sprdnje.


Glumačka postava se izgovarajući i čineći gluposti nije ni mogla istaći a veliko je pitanje i da li ima kapaciteta da se istakne čak i uz kvalitetnije napisani tekst. Najpoznatije ime ovde je Tara Reid čije sposobnosti glume su vrlo diskutabilne. Ono što može biti važnije gledaocima je da se nijedna glumica nije svukla čak ni u toples što jasno govori kojem uzrastu je film namenjen. Pomenuti uzrast može gledati komadanja, ubijanja, kasapljenja ali gole ženske grudi jok.

+ Charlie
+ ubistva
+ lokalitet
— gluma
— scenario


 Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments: