Thursday, October 22, 2015

Pay the Ghost (2015)


Režija: Uli Edel
Uloge: Nicolas Cage, Sarah Wayne Callies, Veronica Ferres
Pogledajte još: The Wicker Man(2006)

Želja čitaoca Goldena je bio film Pay the Ghost, američki paranormalni horor sa Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi. Već odrednica „paranormalni”, koja u poslednje vreme isključivo znači „cenzurisani generički horor”, kao i trenutno stanje karijere gospodina Cagea, može vam pre gledanja filma dati odgovor na pitanje kakav je po kvalitetu i drugim aspektima Pay the Ghost. Film je snimljen po istoimenoj noveli izvesnog Tima Lebbona a s obzirom da je glavni problem filma priča postavlja se pitanje da li je problem u delu po kojem je film snimljen ili u adaptaciji scenarija.


Nicolas Cage igra očajnog oca koji se svim silama trudi da pronađe bilo kakav dokaz koji bi mu pomogao da pronađe nestalog sina. Sin mu je nestao bukvalno ispred nosa za vreme Halloween maskenbala nekoliko trenutaka nakon što je upitao tatu „Can we pay the ghost?” a Cageova istraga dovodi do saznanja da njegov sin nije jedino dete nestalo tog datuma. Osim toga, Cage i njegova supruga konstantno vide jezive prikaze i čuju nestalog sina koji kao da ih doziva da mu pomognu.


U paranormalnim filmovima poput ovoga policija je nemoćna pa Cage sve uzima u svoje ruke. Istraga kreće sa univerziteta, preko sumnjivih lokacija koje naseljavaju skitnice pa sve do paralelnog sveta u kojem su zarobljena deca koju čuva veštica ubijena daleke 1679. godine. Sve ove aktivnosti i kompletna poenta dešavanja su opravdani nekakvim keltskim legendama, irskim doseljenicima i samim smislom Halloweena ali cenim da će određeni broj gledalaca propustiti glavnu nit i okarakterisati film kao konfuzan i neubedljiv.


Pay the Ghost je neubedljiv i stoga što mnogo stvari u njemu nema logičnog objašnjenja i zato što je određen deo scena nabacan bez ikakvog razloga. Tako i nakon završetka filma ostaje nejasno ko je slepi beskućnik, koja je njegova uloga, šta predstavljaju ptice i zašto je završni kadar filma baš takav. Zanimljivo je i koja je sudbina inspektora, koji nakon što nazre da paranormalna verzija Cageove priče možda nije bulažnjenje ispari iz filma i ne pojavljuje se do (vrlo zbrzanog) finala. Koja je onda njegova poenta i svrha postojanja u ovom filmu?


Scenario je neubedljiv i na polju horor scena koje su vrlo generičke i hiljadu puta viđene u poslednjuh deceniju ili dve. Duh koji otima decu, otac koji spašava sina jer je to obećao, prikaze dece, animirane senke koje se pomeraju, zvukovi po kući ili sijalice koje se gase tokom noći: sve su to scene koje nikoga više ne mogu iznenaditi. Pay the Ghost nije previše strašan, primetno je da je cenzura odradila svoje ali verujem i da to nikoga neće iznenaditi i da je sasvim očekivano.


Zanimljivo je da su druge stvari u filmu gotovo odlične. Fotografija je vrlo kvalitetna i svojim sivkastim tonovima pokazuje raspoloženje depresivnog oca. Ambijenti jesu urbani ali film donekle poseduje odgovarajuću atmosferu i ugodno ga je gledati. Specijalni efekti se kreću od prosečnih (borba pred kraj filma) do nekih relativno ubedljivih. Pay the Ghost je na granici da bude preanimiran ali srećom po gledaoca tu granicu ne prelazi.


Nicolas Cage je ovde na visini zadatka iako scenario pred njega nije postavio visoke zahteve. Mnogima se ne sviđa Cage, mnogi misle da mu je karijera pred gašenjem a ima i onih kojima se naprosto ne sviđa njegova njuška. Patetični izraz njegovog lica ovom filmu vrlo odgovara a kao Cageova podrška tu su Sarah Wayne Callies (The Walking Dead), Lyriq Bent (Saw II, III, IV) i još nekoliko korektnih glumaca. Naravno, Nicolas Cage je ovde glavni ali njega ne treba kriviti što se lik koga glumi ne ponaša realno i moguće.


Ono što mi je zanimljivo u vezi završetka filma, ali nije vezano samo za Pay the Ghost već za čitav niz horora (slede određeni spoileri u ovom pasusu!) je kako je hepiend moguć i pored spašavanja sina i ponovnog započinjanja bračnog života. Kako je Cage objasnio inspektoru gde mu se sin krio godinu ili više i odakle sad tu još nestale dece? Sličan završetak bi bio i u nekom abduction filmu; klinci bi bili sretni što su preživeli ali bi zaglavili doživotnu robiju jer im policija ne bi verovala da su im prijatelje pobili vanzemaljci.


Gledanje Pay the Ghost mi je prošlo brzo i zanimljivo ali kada se sve realno sagleda film nije previše kvalitetan. Povremeno je predvidljiv, poseduje dosta klišea, ima generičke specijalne efekte i slučajne koincidencije. Propuštena je prilika da film bude emotivniji, valjda da bi se zaštitila američka deca od puštanja suza, ali nije propuštena prilika da film liči na neke horore koje ste verovatno gledali (Mama, Intruders). Ipak, ako vam je potreban porodični film koji bi gledali za Noć veštica Pay the Ghost može biti veoma pogodan.

+ pitka porodična priča za Halloween
+ film vizuelno izgleda veoma dobro
+ Nicolas Cage je i dalje faca
— veoma generički horor koji ne donosi ništa novo
— malo horora, zbrzano finale; nejasnoće; slučajnosti

Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

2 comments:

  1. Mnoge stvari nisu jasne ,niti razjašnjene ,kao ni sam naslov "Plati duha".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možda su stvari jasnije u istoimenoj knjizi Tima Lebbona jer je često problem u adaptaciji. Nažalost, nisam siguran da je knjiga (za sada) prevedena na naš jezik...

      Delete