Friday, July 15, 2016

Before I Wake (2016)


Režija: Mike Flanagan
Uloge: Jacob Tremblay, Kate Bosworth, Thomas Jane
Pogledajte još: Mama (2013)

Ime Mikea Flanagana svakako nije nepoznato horor fanovima, a ni čitaocima ovog bloga, jer sam njegova tri najpoznatija filma već opisao na ovim stranicama (Oculus, Absentia, Hush). Rad na Before I Wake (dugogodišnjeg radnog naziva Somnia) je započet još 2013. godine a njegovo objavljivanje je nekoliko puta odlagano zbog ne toliko bitnih razloga po krajnjeg gledaoca. Ono što je bitno je da se Before I Wake zvanično svrstava u paranormalne horor fantazije a ja bih mu još dodao malu dramsku odrednicu, čisto da zagriženi horor fanovi ne budu mnogo razočarani tokom gledanja.


Sve počinje (tada još konfuznim) kratkim noćnim uvodom u kojem vidno rastrojeni otac puca iz pištolja na nešto što je nama nevidljivo ali ispušta neljudske zvuke. Za to vreme njegov sinčić spava a onda se radnja seli u sadašnjost i u fokus stavlja mlađi bračni par koji je nedavno na tragičan način izgubio sina. Nakon nekoliko meseci borbe sa depresijama i psihičkim problemima ovaj par (Jessie i Mark) se odlučuje da usvoji dete budući da ne mogu ponovo začeti svoje. Sumnjam da ste ikada gledali neki horor film u kojem je usvojeno dete potpuno normalno (ja se ne sećam da sam ikada) pa tako ni mali 8-godišnji Cody (dečkić iz uvoda) nije sasvim obično dete već ima određene tajne i „darove” sa kojima će se njegovi staratelji susresti nešto kasnije. Saznajemo i da je Cody već bio u nekoliko starateljskih porodica ali da je zbog „određenih problema” morao tražiti druge, kao i da ima probleme sa nesanicom. Prvi susret između Jessie i Marka s jedne i Codyja s druge strane prolazi mnogo bolje nego što bi se iko nadao ali sadržaj kutije koju Cody ljubomorno čuva je jasan pokazatelj da stvari nisu u najboljem redu.


Dakle, stvar je u ovome: Cody je dečak koji ima jedan neverovatan dar - da svoje snove može da materijalizuje i prenese u stvarni svet. Ti snovi istog momenta postaju fizički, svako može da ih vidi i da imaju interakciju sa njihovim sadržajem. Dok Cody sanja leptire raznih boja sve je u najboljem redu ali problemi nastaju kada Codyja počnu da muče noćne more i spodoba po imenu Canker Man. Cody je svestan da čini zlo svijim košmarima i na sve načine se trudi da ostane budan. Kada silom prilika ipak padne u san Jessie i Mark će morati da se suoče sa Canker Manom, pokušaju da ga neutrališu i sačuvaju svoju porodicu, kako znaju i umeju, boreći se na dva fronta. Naravno, ovaj uvod filma sam prepričao dosta zbrzano, svesno preskačući neke bitne pojedinosti i detalje, pokušavajući da ne otkrivam previše kako bi gledaoci mogli da uživaju u priči i određenim preokretima. Za početak je svakako važno napomenuti da Before I Wake ipak nije čistokrvni horor film pa mu sa tom mišlju i pristupite kako se ne biste razočarali. U pitanju je mračna fantazija sa horor elementima, gotovo nikada strašna ali sa vrlo dobrom završnicom koja definitivno izvlači ceo film.


Sam uvod filma donosi dosta hiljadu puta viđenih klišea (bračni par i njihov gubitak, kuća na periferiji, dečak koji nije običan itd.) dok je nastavak filma nešto originalniji, što ne znači i kvalitetniji. Film se konstantno trudi da kombinujući već viđene elemente ispriča nešto novo, pa tako vidimo psihološki aspekt priče, nešto emocija, fantaziju, horor i to sve u scenama koje su već negde viđene, u ovom ili vrlo sličnom obliku. Recimo, situacija u kojoj se Cody nalazi sa svojom nesanicom kao da je preslikana iz A Nightmare on Elm Street (čak vidimo i sličnu scenu na školskom času) ali ono što ovde sreću kvari je što na ekranu gledamo 8-godišnjeg dečaka koji nipošto ne sme da pije lekove za spavanje (ah, ti američki socijalni radnici) ali zato može gazirana i energetska pića u neograničenim količinama, pilule protiv spavanja i kafu. Jedna od retkih scena koje je neubedljiva u filmu iz 1984. godine ovde je još više: dečak jednostavno neće da spava i njegovi staratelji, profesori i socijalni radnici ne znaju šta da rade sa njim, kao da je san stvar volje a ne telesne potrebe. Na polju raznih odluka i motivacija film je konstantno problematičan, kao da mu je trebala scenaristička dorada.


Ono što mi se nije dopalo je što je Before I Wake preanimiran film. Već prvi susret sa „jatom” leptira pruža nam uvid u tek osrednju animaciju raznobojnih letećih stvorenja a one animacije koje se dešavaju u mračnim scenama su kudikamo uspelije. To je još jedan dokaz da današnji specijalni efekti i dalje kaskaju za onima od pre tri decenije (ali su zato jeftiniji i mogu da se rade iz klimatizovanih kancelarija). Većina strašnih momenata bazira se na meni uvek nejasnim pojavljivanjima raznoraznih spodoba crnih očiju i ustiju koji iz petnih žila urlaju na junake. Zašto to već godinama rade - ne znam, valjda je došla takva moda. Izgled Canker Mana mi je u početku bio nemaštovit, neubedljiv i čudan (podsećao me je na spodobu karakteristične alien fizionomije) ali je na kraju njegov izgled pojašnjen i ne uzimam ga filmu kao manu. Mana je svakako to što film ni u jednom domenu ne ide do kraja: niti je emotivan koliko je mogao biti, niti je psihološki dubok, niti je strašan ili jeziv. Ovo je naprosto komercijalni PG-13 fantasy horor film koji cilja na najširu (i mladu) gledalačku publiku pa ako vam je do horora moraćete tražiti dalje...


Za divno čudo Jacob Tremblay u ulozi Codyja mi nije bio iritantan (neki njegovi postupci jesu). I ostatak glumačke postave je vrlo dobar (Kate Bosworth i Thomas Jane) pa se može reći da film barem što se tiče kastinga drži visok novo (isto se može reći i za kvalitet fotografije). U svemu ostalom ovo je samo prosečan film nove prekookeanske horor produkcije koji se ni po čemu ne izdvaja (eventualno po pozadini stvora iz snova) i kao takav ćete ga zaboraviti već za nekoliko dana. 

+ Jacob Tremblay u ulozi dečaka Codyja

+ završetak i pozadina Canker Mana

— gomila klišea i kompjuterskih animacija

— bez dubine, jeze, horora, napetosti...

— mnogo besmislenih jump scare momenata 


Ocena: 5/10




Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: