Sunday, May 12, 2013

The Last Man on Earth (1964)


Režija: Ubaldo Ragona
Uloge: Vincent Price, Franca Bettoia, Emma Danieli
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0058700/
Trailer: http://youtu.be/i4mYireNvcg
Pogledajte još: The Omega Man (1971)

The Last Man on Earth je prva filmska adaptacija sada već kultne knjige I Am Legend američkog pisca Richarda Mathesona. Do sada je knjiga filmovana manje ili više uspešno četiri puta a vama je verovatno najpoznatija istoimena verzija iz 2007. godine sa Will Smithom u glavnoj ulozi.


Scenario za The Last Man on Earth je napisao sam Richard Matheson ali iz nekog razloga nije bio zadovoljan njime pa je potpisan pod pseudonimom Logan Swanson. Radnja filma se dešava 1968. godine u Los Angelesu (iako je po voznom parku očigledno da je film sniman u Italiji) i prati dr. Roberta Morgana (Vincent Price) kome je svaki dan zapravo isti: potraga za preživelima i borba protiv nepreživelih ali hodajućih kreatura. Naime, nekakav virus kuge koji se prenosi vazduhom ekstremno je reducirao broj stanovnika grada (sporedne informacije govore da je slično u čitavom svetu) a oni koji su umrli su naprasno oživeli i noću se kreću u potrazi za hranom. Hrana im ima biti neko ko nije zaražen a takvih je sve manje i manje. Iako po kretanju nekadašnji ljudi liče na zombije oni su zapravo vampiri: ne podnose svetlo, smeta im ogledalo i beli luk, a glogovi kočići zabodeni u njihova telesa znače definitivnu smrt u smrti.


Dr. Morgan ne pamti kada je video nekog živog i svesnog, njegovi apeli preko radio talasa ostaju bez odziva i on biva ubeđen da je poslednji živi čovek na svetu sve dok jednog dana ne ugleda veselog i živog psa. Potera za psom ga dovodi do žive i svesne žene ali to je i početak Morganovih još većih problema. Da bi se razbila monotonija i pojasnila postojeća situacija film je mestimično, ali ne previše, upotpunjen flashbackovima iz srećne prošlosti, tačnije momentima kada je počinjala epidemija. Umiranje stanovništva i spaljivanje leševa od strane vlasti, te bolest i smrt doktorovih članova porodice i dan danas deluje uznemirujuće a vrhunac jezivosti je povratak u kuću doktorove supruge ali sada kao vampirice. Iako i posle pola veka film ima da ponudi horor scena i jezivih kadrova on je zapravo drama, sa prilično sporom radnjom i malo izgovorenog texta pa oni koji nemaju živaca da gledaju sporo i nedovoljno efikasno odmotavanje filma neka budu upozoreni.


Budući da mi se verzija I Am Legend sa Will Smithom samo delimično svidela sa zadovoljstvom konstatujem da The Last Man on Earth više liči na verziju The Omega Man iz 1971. godine sa odličnim Charlton Hestonom u glavnoj ulozi i sa odličnom samotnom atmosferom koja krasi taj film. Od srca vam preporučujem da pogledate tu verziju umesto verzije iz 2007. ukoliko vam je gledanje avantura poslednjeg čoveka na zemlji u planu. Što se tiče The Last Man on Earth mogu reći da je u pitanju vrlo sumoran, mračan i mučan film, znatno drugačiji od horor filmova sa Vincentom Priceom koji su opisani na ovim stranicama. To nikako ne znači da se Vincent nije dobro snašao u ovoj ulozi, on je zbilja maestralan kao i mnogu puta u horor filmovima.


The Last Man on Earth je mračan i mučan film, prepun straha od onoga što neizvesna budućnost donosi i straha za sudbinu čovečanstva. Kao takav će uvek biti moderan bez obzira koliko je crno-bela fotografija mutna i koliko je zvuk pun šuma.

+ Vincent Price i njegova naracija
+ nekoliko jezivih momenata i atmosfera
+ vanvremenska tema i završetak filma
— tehničke karakteristike filma
— povremeni manjak dinamike


Ocena: 7/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

3 comments:

  1. Ni meni onaj sa Smitom nije naročito dobar. Omega Man mi se dopao, originalan je na nekim mestima i atmosfera mu je odlična. Ovaj na žalost još nisam pogledao, ali kako je Prajs mama, sumnjam da može da omane.

    ReplyDelete
  2. Opet ja samo mnogo kasnije :) Elem, relativno skoro sam pročitao knjigu i vrhunska je pa ti je toplo preporučujem ukoliko je nisi pročitao. Pogledao sam i ovaj film nedavno i od svih koje sam gledao najviše liči na knjigu. Šteta što nije duže trajao da se sve priče razviju kako treba ali svakako sam zadovoljan sa odgledanim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potražiću knjigu mada je u lokalnoj biblioteci vrlo teško naći bilo šta slično a u elektronskom obliku je tradicionalno deficit starijih naslova. Uglavnom, dobar film i dobar gospodin Prajs, mogao bih ga ovih dana ponovo pogledati :)

      Delete