Saturday, February 22, 2014

Flowers in the Attic (1987)


Režija: Jeffrey Bloom
Uloge: Louise Fletcher, Victoria Tennant, Kristy Swanson
Pogledajte još: Misery (1990)

Knjiga Flowers in the Attic je napisana 1979. godine od strane spisateljice V.C. Andrews, dobila je nekoliko nastavaka i prodata je u tiražu od preko 40 miliona primeraka. Zbog pojedinih kontroverzi bila je zabranjena u nekim zemljama a dodatni šok je usledio kada je autorka iznela informaciju da je knjiga pisana po istinitom događaju. 


Godinu dana nakon smrti spisateljice snimljen je i film po ovom njenom najpoznatijem delu. Udovica nakon smrti svog supruga biva usled nedostatka finansija prinuđena da se sa svoje četvoro dece preseli u kuću svojih roditelja. Sa roditeljima nije kontaktirala od svoje udaje koju ovi nisu odobravali, njihovi kontakti tokom godina nisu postojali a sada kada je otac teško bolestan i približava mu se kraj ćerka želi da ponovo stekne njegovu ljubav, ubaci se u testament i svojoj deci obezbedi krov nad glavom. Dolazak petočlane porodice u veliku i hladnu gotsku građevinu otkriva hladnu dobrodošlicu kako batlera tako i majke, tj. bake četvoro unučića. Već po dolasku u kuću decu smeštaju u jednu prostoriju i zaključavaju. Deca se obaveštavaju da ne smeju napuštati prostoriju, da umirući deda ne sme nikada saznati za njih i da uvek moraju biti tihi. Stroga baka im odmah daje do znanja da sa njom nema šale, ukoliko na bilo koji način prekrše strogi kućni red i disciplinu biće kažnjeni na odgovarajući način, fizički ili psihički. Jelo im se donosi svako jutro a nešto kasnije se njihov životni prostor proširuje i na tavan koji je poput spavaće sobe zaključan a na prozorima su rešetke. 


Dani i meseci prolaze a deca ne izlaze iz sobe i sa tavana. Dok se dvoje mlađih blizanaca igraju starija ćerka vežba ples dok najstariji sin uči medicinu. Majka kod svoje dece dolazi sve ređe i ređe dok nije sasvim prestala da ih posećuje. Plašeći se za sudbinu svoje majke i misleći da je i ona negde zatočena stariji brat i sestra planiraju da pobegnu iz njihovih odaja i istraže kuću... Istraživanje kuće će dovesti do njihovog kažnjavanja od strane stroge i verski zatrovane bake ali i do otkrivanja šokantnih stvari posle kojih život dece nikada više neće biti isti. Scene maltritiranja dece neće svakome prijati posebno jer je film veoma ozbiljan i atmosferičan pa sva dešavanja na ekranu primamo snažnije nego kod nekog prosečnog torture američkog horora. Film se od knjige razlikuje u nekim detaljima a pre svega jer je izbačena incestuidna veze brata i sestre. U filmu ima nekoliko naznaka da među njima (i ne samo njima) ima više od bratsko-sestrinske ljubavi ali se na ovome zaustavilo da film ne bi bio banovan poput knjige.


Priča u Flowers in the Attic je napeta, zastrašujuća, šokantna ali pre svega uznemirujuća i tužna. Naracija iz prvog lica sada već odrasle starije ćerke koja prepričava ove događaje iz prošlosti svojim setnim glasom daje filmu jednu tužnu dimenziju, pojačanu depresivnim okruženjem, ogromnom hladnom kućerinom, neljudskim ponašanjem bake prema svojim unucima ali i maestralnom melanholičnom muzikom. Flowers in the Attic audio-vizuelno deluje vrhunski, režija je odlična i dobro prikazuje klaustrofobiju u kojoj žive deca, a ambijent ne može biti bolji za ovakav film. Ogromna i mračna kuća sa mnoštvom prostorija i prašnjavim tavanom, sa hladnom poslugom i rešetkama na prozorima deluje jezivo i bez sadistički nastojene bake koja ima uvek spreman bič i bibliju. Louise Fletcher u ulozi bake je odlična i zastrašujuća, jezivo okrutna i hladna, ne preza od fizičkog kažnjavanja dece i svaki čas preti da se pretvori u pravu Kathy Bates iz Misery. Baka nije jedina zastrašujuća osoba u kući a to je i prilika da vidite šta znači pravi preokret na kraju filma, preokret koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. 


Flowers in the Attic nije pobrao dobre kritike u vreme svog izlaska i većina kritičara ga je dobro „ispljuvala“. Ja se sa time ne slažem, film ocenjujem visokom ocenom i preporučujem ga svima koji vole filmove sa snažnom atmosferom, decom u glavnim ulogama i potresnim, šokantnim i tužnim porodičnim temama. Ove godine se pojavio i remake ovog filma sa Ellen Burstyn u glavnoj ulozi.

+ priča nikoga neće ostaviti ravnodušnim
+ audio-vizuelni dojam; ambijent
+ izuzenta muzika i atmosfera
+ Louise Fletcher u ulozi bake
— teška i šokantna tematika

Ocena: 8/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: