Monday, February 10, 2014

Play Misty for Me (1971)


Režija: Clint Eastwood
Uloge: Clint Eastwood, Jessica Walter, Donna Mills
Pogledajte još: Misery (1990)

Play Misty for Me je režiserski prvenac Clinta Eastwooda i film koji za njega nije tipičan, budući da je to triler sa elementima horora. Play Misty for Me je odličan film kojem se često vraćam i koji me uvek oduševi, film koji je hvaljen kako od publike tako i kritike i film koji je svojevremeno uspeo da ostvari dobru zaradu na bioskopskim blagajnama.


Clint Eastwood igra radio voditelja noćnog programa, Davea. Na pragu svojih četrdesetih i nakon problema na ljubavnom planu i rastanka sa dugogodišnjom devojkom, Dave srlja iz veze u vezu, tačnije – privodi devojke samo na noć ili dve u svoj stan a nakon toga utehu i zanimaciju traži u sledećoj. Zakon verovatnoće govori da se bezbroj kratkih i nepromišljenih veza kad-tad mora iskomplikovati a ovo će se potvrditi nakon što Dave upozna simpatičnu devojku Evelyn. Ispostavlja se da njihovo upoznavanje nikako nije bilo slučajnost, da je Evelyn odavno bacila oko na jazz DJ Davea i da mu se već noćima javljala uživo u program uvek tražeći da joj pusti pesmu Misty. Nakon burne noći Dave nastavlja sa svojim životom ali Evelyn ima druge i ozbiljnije planove koji se tiču njihovog zajedničkog života. Kada se u grad vrati Daveova stara ljubav prema kojoj još gaji emocije on rešava da zauvek završi avanturu sa Evelyn što neće biti nimalo lako. Do tada prijatna i umiljata devojka postaje neverovatno posesivna i ljubomorna, praveći mu vrlo neprijatne scene pred drugim ljudima i preteći da mu uništi kako karijeru tako i budući život sa starom devojkom.


Od devojke koja je videla međusobnu ljubav i tamo gde je nije bilo Evelyn se postepeno pretvara u pravog psihopatu koji počinje da progoni kako Davea tako i osobe koje su u bilo kakvoj relaciji sa njim. Uništavanje stana je samo početak a sve je izvesnije da u bivšoj ljubavi koja je sada prerasla u opsesivnu mržnju ubistvo visi u vazduhu. Play Misty for Me je iako Clintov režiserski debi više nego dobro režiran. Možda je film mogao biti kraći, tačnije skraćen za nekoliko scena koje se dešavaju na jazz festivalu, ali ove postwoodstockovske scene ipak daju neki retro šmek. Film je mestimično prošaran emitivnim scenama razgovora između parova (tzv. romantična montaža) što pomalo usporava radnju ali daje dozu verodostojnosti i ozbiljnosti. Kod nekih scena je kamera malo drmusava, kadrovi su suviše udaljeniji a negde se vide i greškice u montaži (čas je noć, čas se razdanjuje, pa je opet noć) ali imajući u vidu skroman budžet filma ovo nisu stvari koje mogu previše zasmetati. 


Clint je ubedljiv u svojoj ulozi a jednom prilikom je izjavio da mu ova uloga više leži nego uloge macho muškaraca koje je obično igrao jer je sličnija onome kakav je zapravo u stvarnom životu. Ipak, Clint je iako glavni lik u ovom filmu u senci Jessice Walter koja mu je sa ulogom Evelyn jednostavno ukrala šou. Iako nekada neverovatno ljupka i pažljiva a ponekad totalno van kontrole i u svom svetu manijakalnog ludila Evelyn ima simpatije gledalaca jer je ona zapravo žrtva. Jessica Walter je izuzetno ubedljiva u ulozi Evelyn i pravo je zadovoljstvo gledati je na ekranu i ne biti u koži onoga koga proganja, naravno. Odlično se snalazi u svim scenama i u zastrašujućim promenama raspoloženja i ponašanja. Možda Play Misty for Me nije efektan i maestralan kao Psycho ali je Evelyn najpribližnija ženskom Normanu Batesu. Zanimljivo je i pojavljivanje Don Siegela u epizodnoj ulozi, režisera Invasion of the Body Snatchers, Dirty Harry i još pojedinih filmova sa Clintom u glavnoj roli.


Play Misty for Me je odličan film i obavezno štivo za sve ljubitelje Clinta Eastwooda. Ljubiteljima napetih trilera sa podvojenim ličnostima ovaj film takođe ne bi trebao promaći. Posle gledanja ovog filma verujem da ćete pre sklapanja novih poznanstava ili pre neobaveznog seksa biti mnogo obazriviji.

+ napet i zastrašujući triler
+ odlična Jessica Walter
+ drugačiji Clint Eastwood
+ kasting, režija, atmosfera
— nešto praznog hoda u radnji filma

Ocena: 9/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment:

  1. Ako sam ja ovo skontao, ovo je FATALNA PRIVLACNOST iz 70-ih.Preslikano 100%.Razocarao sam se, s' obzirom da sam za ovaj film mnogo kasnije saznao da postoji.

    ReplyDelete