Tuesday, May 1, 2012

Red Faction: Origins (2011)


Režija: Michael Nankin
Uloge: Brian J. Smith, Danielle Nicolet, Kate Vernon
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt1693872/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=CESsM9ia-rk
Pogledajte još: Obitaemyy Ostrov (The Inhabited Island) (2008)

Takav je život, čovek se svaki dan iznenadi povodom nečega, pa se i ja iznenadih nakon startovanja ovog filma jer nisam imao pojma da je u pitanju još jedan SyFy film. Dobro, rekoh, normaliziraću skalu očekivanja na optimum ove produkcije, ali na neki način bih razočaran jer sam mislio će film po vrlo dobroj video igri ipak biti bolji i spektakularniji.



Za one koji ne znaju video igra Red Faction ima četiri dela, mada je hit bio samo prvi deo, koji sam i odigrao. Međutim, neko se dosetio da iskoristi hype povodom izlaska četvrtog dela igre i snimi film sa istoimenim naslovom. Film se dobrim delom oslanja na priču i društvene prilike stvorene u prvom delu video igre i dešava se 25 godina kasnije. Tako i u filmu imamo kolonije na Marsu, pobune, jačanje komunizma (iako ne tako dominantno kao i igri), hologrami, više suprotstavljenih strana i dosta letećih prevoznih sredstava. Nezahtevni gledaoci a ljubitelji igre sigurno mogu biti prilično zadovoljni, s obzirom kakve se glupe postavke filmova po igrama ponekad snimaju.



U centru radnje ovog filma je jedna porodica, tačnije otac, sin i ćerka, koji su pritisnuti uspomenama prošlosti, kada je majka ubijena a ćerka odvedena ko zna gde. Otac, bivši vođa revolucije, se odao pijanstvu, a sin postao lokalni policajac. Naizgled rutinski obilazak mesta pada jedne letilice promeniće život ovog policajca jer je među banditima koji je pljačkaju video svoju mlađu sestru za koju je godinama mislio da je mrtva. To je i ona mislila za njega, ne sluteći da su ljudi za koje je godinama mislila da su njeni spasioci ustvari ubice njene majke. Brat rešava da joj otkrije pravu istinu ali na tom putu, i bukvalnom i figurativnom, nailazi na mnoge prepreke, oličene u drugim zajednicama. Kolonisti, pljačkaši i neke grupe za koje se mislilo da su davno nestale haraju po svojim okruzima, a svaka je sukobljena sa drugima.



Za stil snimanja, produkciju i nivo glume nema potrebe trošiti reči: na standardnom je nivou za SyFy fimove. Efekti su relativno ok, jedini koji su slabiji su scene poletanja i sletanja letilica te posade u tim trenucima, i to je sigurno moglo bolje da se uradi. Letilice nisu dovoljno „moderne“ i aerodinamične, kako bi se očekivalo da budu 2100. godine, ali je to učinjeno da budu verodostojnije onima iz prvog dela igre. Eksplozije su takođe slabije, reklo bi se – sve po starom, kako smo i navikli. Meni je u filmu, osim pojedinih dosadnjikavih delova, najviše zasmetao patetičan kraj filma, koji je sigurno mogao biti izbegnut. Znamo da su Amerikanci majstori u patetisanju u visokobudžetnim SF filmovima, a sada su to počeli ubacivati i u ovakva niskobudžetna ostvarenja. Još jedna glupost koju moram pomenuti: na početku filma se u jednoj sceni vidi američko vojno vozilo Hummer, izgleda će to biti najdugovečnije izrađivano vozilo na svetu, sa proizvodnjom dužom od sto godina J



Ipak, nije da film ne vredi pogledati, posebno ako ste ljubitelj istoimene video igre. Ostali, bojim se, mogu ostati nezadovoljni filmom pa bolje da potraže bolji i skuplji film, naprimer, dolazeći Battleship (2012), sa tonama specijalnih efekata i obavezne patetike.

+ relativno dobro se oslanja na priču iz video igre
+ većina specijalnih efekata je pristojna
— neki dosadnjikavi i razvučeni delovi filma
— neki slabiji specijalni efekti i produkcija uopšte
— patetični završetak filma


Ocena: 5/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

0 comments:

Post a Comment